Στην πολιτική πολλές φορές τα γεγονότα αντλούν την ιντριγκαδόρικη διάστασή τους μέσα από σειρά διαβολικών συμπτώσεων, με αποτέλεσμα την πρόκληση συνειρμών που παραπέμπουν σε αυτό που είθισται να αποκαλούμε «τραγική ειρωνεία» ή «καρμική φάρσα».

Στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, η οποία ελέγχεται από τις βελγικές Αρχές για δωροδοκία από μια χώρα του αραβικού κόσμου, δηλαδή το Κατάρ, εκείνος που θα επωφεληθεί σε περίπτωση «καθαίρεσής» της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι ο Νίκος Παπανδρέου, ο γιος του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, και αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Και κάπου εδώ λες «Μας κάνει πλάκα ο Θεός και ο Αλλάχ μαζί».

Πρώτος επιλαχών

Ο Νίκος Παπανδρέου μπορεί να πάρει την έδρα της Ε. Καϊλή στο Στρασβούργο, καθώς είναι πρώτος επιλαχών ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2019, επειδή η «ανθυποψήφιά» του θα πληρώσει τις προνομιακές της σχέσεις με το Κατάρ.

Εν τω μεταξύ, ο Ν. Παπανδρέου πριν ακόμη ασχοληθεί επίσημα με την πολιτική, δηλαδή ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, κυρίως από τη «βενιζελική» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ανήκε η Εύα Καϊλή την περίοδο που ήταν βουλευτής του κόμματος, επειδή είχε αποκαλυφθεί πως χωρίς καμία θεσμική ιδιότητα όταν ήταν πρωθυπουργός ο αδελφός του, Γ. Παπανδρέου, έμπαινε στο πρωθυπουργικό αεροσκά φος και συμμετείχε σε κυβερνητικές αποστολές σε χώρες του αραβικού κόσμου με σκοπό την εξασφάλιση επενδύσεων στον χώρο της ενέργειας.

Απάντηση

Κάποια στιγμή, ο Ν. Παπανδρέου, που πάλεψε με νύχια και με δόντια να αποτρέψει τον αδελφό του, Γιώργο, από το να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, κάτι που το ζητούσε με επιστολή της η Εύα Καϊλή το 2011, έδωσε απάντηση και για τα ταξίδια που έκανε σε αραβικές χώρες μαζί με τη Λούκα Κατσέλη και άλλους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «για το συμφέρον της χώρας μου και κωλοτούμπες θα κάνω, αν χρειαστεί».

Πριν 12 χρόνια

Αν μη τι άλλο, θα έχει ενδιαφέρον στην παρούσα συγκυρία ο Ν. Παπανδρέου να πάρει την έδρα της Εύας Καϊλή στο Στρασβούργο, επειδή η τελευταία μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενη πως προωθούσε με οικονομικά ανταλλάγματα τα συμφέροντα του Κατάρ στην Ε.Ε., όταν ο ίδιος ως «αδελφικός απεσταλμένος» δώδεκα χρόνια νωρίτερα είχε φάει τόνους λάσπης και συκοφαντίας από τους «βενιζελικούς» του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και η Ε. Καϊλή, για τη συμμετοχή του σε κυβερνητικές αποστολές σε διάφορες χώρες του Περσικού Κόλπου. Για την ιστορία, πάντως, αξίζει να αναφέρουμε πως η οικογένεια Παπανδρέου είναι αυτή που εδώ και δεκαετίες προβάλλει ως σπουδαίο επίτευγμα της πολιτικής της δυναστείας την εδραίωση των ωφέλιμων σχέσεων της Ελλάδας με την αραβική κοινότητα.

Μελανά σημεία

Βέβαια, αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, είναι εύκολο να διαπιστώσει πως υπήρξαν και μελανά σημεία στους δεσμούς που είχε αναπτύξει ο Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και αυτός βρέθηκε κάποια στιγμή απολογούμενος για τις σχέσεις του με τον Λιβανέζο επιχειρηματία Τ. Χάλακ και τη βοήθεια που φέρεται να του είχε προσφέρει για την αγορά της περίφημης βίλας στην Αγράμπελη, όπου στα στερνά του βίου του στέγασε τον έρωτά του με τη Δήμητρα Λιάνη!

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 17 Δεκεμβρίου 2022.