Ένας "καυτός" Σεπτέμβριος για τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση
Οι εκκρεμότητες στο εξωτερικό και εσωτερικό μέτωπο που απειλούν τη σταθερότητα
Του Νίκου Σίμου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
«Φοβού τας ειδούς του Μαρτίου», είχαν προειδοποιήσει τον Καίσαρα. Σε μία παραλλαγή της προειδοποίησης αυτής, εν είδει προφητείας, θα μπορούσαμε να πούμε «φοβού, πολιτικά, τον Σεπτέμβριο», καθώς αναμένεται -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- καυτός. Ενας Σεπτέμβριος που μπορεί να αποδειχθεί κυριολεκτικώς... εμπρηστής, με τις πρώτες ενδείξεις να τις έχουμε στις αρχές του, όταν στην πολιτικά υποβαθμισμένη σκοπίμως, τα τελευταία χρόνια, Εκθεση Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.
Η πολιτική αστάθεια του μηνός προκύπτει από μία σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν τόσο με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές όσο και με το φλεγόμενο εσωτερικό μέτωπο. Τις δε εξελίξεις αυτές, που δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξουν, τις συνοδεύουν δύο σημαντικές αποφάσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Η πρώτη έχει να κάνει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η δεύτερη απόφαση αφορά στον ίδιο τον πρωθυπουργό και στις εκτιμήσεις του για το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, παρ όλα όσα λέγονται.
Δεν είναι τυχαίο ότι εκτιμήσεις για επικίνδυνο Σεπτέμβριο έκανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
ΤΡΟΪΚΑ
Οσον αφορά στην αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των εξωτερικών εκκρεμοτήτων, αυτές έχουν βεβαίως να κάνουν με την τρόικα. Συγκεκριμένα:
Παραμένει το μεγάλο αγκάθι του χρέους και της ελάφρυνσής του, δεδομένου ότι, αντιθέτως με όσα υποστηρίζονται, δεν είναι βιώσιμο στο ύψος που βρίσκεται σήμερα. Για να αρχίσει, όμως, η όποια συζήτηση περί ελάφρυνσης, η Ελλάδα πρέπει να περάσει από νέα αξιολόγηση, που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Η αξιολόγηση αυτή:
¦ Θα υπολογίσει τις προοπτικές της οικονομίας που παραμένει σε ύφεση, για να διαπιστωθεί πόσο -με ίδια μέσα- θα καθίσταται δυνατόν να εξοφλούνται οι δόσεις των δανείων και να μην είμαστε υποχρεωμένοι να αυξάνουμε τον δανεισμό.
¦ Θα υπολογίσει τα τυχόν χρηματοδοτικά κενά των δύο προσεχών ετών, έτσι ώστε να προσδιορισθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Υπάρχουν δεσμεύσεις για αλλαγές που δεν έχουν γίνει ακόμη, όπως λ.χ. ένα σταθερό πλαίσιο φορολογικής πολιτικής και μείωσης των επιβαρύνσεων των πολιτών, η βελτίωση των συνθηκών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας κ.ά.
Ομως, εκτός από αυτά τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις αρνήσεις της τρόικας σε συγκεκριμένες προτάσεις της. Ειδικότερα:
¦ Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει αναλάβει την υποχρέωση να πείσει τους πιστωτές περί των ισοδύναμων μέτρων στα οποία έχει καταλήξει, δεδομένου ότι δημιουργούνται κενά στον προϋπολογισμό, συνεπεία των αποφάσεων των δικαστηρίων για ένστολους και δικαστικούς συνταξιούχους.
¦ Τα «κόκκινα» δάνεια είναι τεράστια επισφάλεια για το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις τους για νέα κεφάλαια και οι λύσεις που θα προκριθούν να επηρεάζουν και τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
¦ Οι αποκρατικοποιήσεις καρκινοβατούν και οι σημερινές συνθήκες δεν προσφέρονται ιδιαιτέρως για επικερδείς πωλήσεις.
¦ Τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται και εκτεταμένος έλεγχος της τρόικας στην υγεία και στα οικονομικά της.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στο εσωτερικό διαπιστώνονται μερικές καυτές εκκρεμότητες, που μπορεί να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, τις οποίες ασφαλώς θα υποδαυλίζει και η αντιπολίτευση.
Εχουμε, λοιπόν:
(α) Το «αγκάθι» της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους.
(β) Την ολοκλήρωση της φορολογίας στα ακίνητα.
(γ) Τη λύση στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Για τις εκκρεμότητες αυτές πρέπει να επισημανθούν τα εξής, που μπορούν πράγματι να προκαλέσουν εξελίξεις:
Πρώτον, όπως προέκυψε με τον ΕΝΦΙΑ, η οργή του κόσμου είναι μεγάλη, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι λαϊκές αντιδράσεις έχουν αναβληθεί λόγω θέρους.
Δεύτερον, δοκιμάζεται από τον Σεπτέμβριο και μετά αυτή καθαυτή η αντοχή της κοινωνίας, η οποία βλέπει να αυξάνονται οι υποχρεώσεις της, ενώ μειώνονται τα εισοδήματά της.
Τρίτον, δοκιμάζεται η ανοχή των βουλευτών της συμπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο της μειούμενης ανοχής τους, υπό την πίεση και των ψηφοφόρων των εκλογικών περιφερειών τους, πρέπει να τοποθετηθεί και η πρόσφατη αντίδραση για τον ΕΝΦΙΑ με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας 27 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να παρέμβει και να ζητήσει αλλαγή των σχετικών παράλογων προβλέψεων του νομοσχεδίου.
Τέταρτον, το ασφαλιστικό παραμένει το μείζον κοινωνικό και κυβερνητικό πρόβλημα και μπορεί να πυροδοτήσει τεράστια κοινωνική έκρηξη.
Οσον αφορά στην κοινωνική αναταραχή, από τον Σεπτέμβριο και μετά, εκτός από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, θα έχουμε μεγάλης διάρκειας κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ που θα προκαλέσουν χάος στον δημόσιο τομέα, καθώς επιδιώκεται η ανατροπή των προβλέψεων για απολύσεις αλλά και για την κατάργηση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών.
Εκλογή Προέδρου και αιφνιδιασμός με κάλπες
Συνεργάτες κορυφαίων πολιτικών παραγόντων με τους οποίους μίλησαν τα «Π» προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν αφήνει εύκολα ένας βουλευτής
130.000 ευρώ (όσο, δηλαδή, η βουλευτική αποζημίωση δύο ετών, μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσης Βουλής), συνεπώς, θα βρεθούν οπωσδήποτε οι 180 βουλευτές, ώστε να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές. Από την άλλη πλευρά, άλλοι επιμένουν ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Ομως, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι στο μυαλό του... Μαξίμου υπάρχει πάντα ως δεύτερη σκέψη ένας εκλογικός αιφνιδιασμός. Η συλλογιστική αυτής της τακτικής βασίζεται στην εκτίμηση ότι όσο περνάει ο καιρός και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει μνημονιακές δεσμεύσεις, τόσο θα περιορίζεται η απήχησή της στην κοινωνία και θα πέφτουν τα ποσοστά της Ν.Δ. Επομένως, για να μη σημειωθεί κανένα ποσοστό δυσάρεστης έκπληξης, ενδεχομένως θα ήταν προτιμότερος ο τερματισμός περαιτέρω κατρακύλας των ποσοστών μέσω πρόωρων εκλογών.
Βεβαίως, στο ενδεχόμενο αυτό πρέπει να συμφωνήσει και ο... συνέταιρος του κ. Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χρειάζεται χρόνο για να διαμορφώσει συνεργασίες στην ευρύτερη κεντροαριστερά που θα διασώσουν και τον ίδιο και το βυθιζόμενο κόμμα του...