Μπορεί οι εθνικές εκλογές να προηγούνται των αυτοδιοικητικών και η μάχη της Αυτοδιοίκησης να απέχει ακόμα σχεδόν 10 μήνες, όμως παρασκηνιακά οι συζητήσεις για πιθανές υποψηφιότητες και συμμαχίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Για τα καλά μάλιστα.

Κάποιοι θυμούνται ότι αυτό αποτελεί παράδοση στη Θεσσαλονίκη και φέρνουν στη μνήμη τους τον χειμώνα του 1997. Τότε που ο αείμνηστος δήμαρχος Ντίνος Κοσμόπουλος είχε αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα διοίκησης και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε ξεκινήσει το αντάρτικο δώδεκα μήνες πριν από την κάλπη.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εκλέχτηκε έχοντας ως αφετηρία στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019 το 15% έχει ανοίξει από νωρίς την όρεξη σε πολλούς. Ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δείχνει έτοιμος για τη μάχη και έχει αρχίσει ήδη να προετοιμάζεται κατάλληλα. Το αν θα έχει και την επίσημη στήριξη από τη Ν.Δ. θα φανεί πολύ αργότερα και θα εξαρτηθεί τόσο από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και από τη στρατηγική που θα επιλέξει να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και από τη στρατηγική του ίδιου του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ οι μνηστήρες είναι ήδη τρεις. Ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη Σπύρος Πέγκας, ο πρώην συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου Στέλιος Αγγελούδης και ο επιχειρηματίας και κουμπάρος του Σπύρου Βούγια Νίκος Νυφούδης. Πρόσωπα που μπορεί να παίξουν ρόλο στα δημοτικά είναι ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκ των πρωτεργατών της «Πρωτοβουλίας» Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ενώ στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και οι «ζερβικοί», όπως ο σημερινός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης.

Και στον ΣΥΡΙΖΑ το τοπίο είναι θολό. Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη μαζί», της οποίας ηγείται η Κατερίνα Νοτοπούλου, λειτουργεί κανονικά, ο Σπύρος Πέγκας είναι ένα όνομα που θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι, ενώ εσχάτως επανήλθε η κουβέντα για τον δημοσιογράφο Ακη Σακισλόγλου.

Σε όλα αυτά προσθέστε και τις κινήσεις στον κεντροδεξιό χώρο: ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΕ Θάνος Σαββάκης κινείται αυτόνομα και δηλώνει αποφασισμένος να είναι υποψήφιος ενός ανεξάρτητου συνδυασμού.

Τέλος, με βάση τις δηλώσεις του, υποψήφιος δήμαρχος θα είναι και ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Ορφανός, που είχε κατέβει και το 2019.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’e-ota’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 14/1