Συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιάσει τον «Οδικό Χάρτη για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» θα παραχωρήσει κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού πραγματοποιήσει επίσκεψη στη διοίκηση της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, τα βασικά στοιχεία του Οδικού Χάρτη, μέρος του οποίου είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, κατά τις ίδιες πηγές, είναι: Η ανάπτυξη και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, οι νέες θέσεις εργασίας, οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Επιπλέον, η βιωσιμότητα του χρέους, οι επενδύσεις και η ρευστότητα στην αγορά για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η κατοχύρωση ενός δικαίου φορολογικού συστήματος, η αποκατάσταση των αδικιών με έμφαση στην αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες, τις τράπεζες. Ακόμα, η αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Το μήνυμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, το μήνυμα ότι «η συσπείρωση, η ενότητα και η συστράτευση όλων των δυνάμεων αποτελούν το διαβατήριο για την ενδυνάμωση της παράταξής μας, που μόνη -σηκώνοντας όλα τα βάρη και παίρνοντας όλο το κόστος- κράτησε την πατρίδα όρθια» στέλνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενόψει του φετινού εορτασμού της 3ης Σεπτέμβρη και της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τη Μεταπολίτευση και από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Το μήνυμά μας είναι: "Όλοι Μαζί Ξανά- Με τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη για τη νέα Αλλαγή"», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της Χαρ. Τρικούπη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δίνοντας το στίγμα της παράταξης αναφέρουν: «Μάτωσε, αλλά αντιστάθηκε στον ακραίο λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την ισοπέδωση και την καταστροφολογία. Συγκρούσθηκε και συγκρούεται με τον νεοφιλελευθερισμό του συρμού αλλά και με τον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα και την οπισθοδρόμηση, με το "όχι σε όλα". Και όπως στο παρελθόν, έτσι και πάλι, συγκρούεται με τις δυνάμεις του Ολοκληρωτισμού, του Νεοναζισμού, του Εθνικισμού, του ρατσισμού, του σκότους».

Ο επίσημος εορτασμός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνει την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, στο Ζάππειο, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Προσθέτουν επίσης ότι, παράλληλα, το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου διοργανώνει στον ίδιο χώρο έκθεση ιστορικού υλικού με θέμα «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι έχουν προσκληθεί όλες οι γενιές και όλα τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «όλοι όσοι προσέφεραν ανιδιοτελώς στους αγώνες για Ανεξαρτησία, Δημοκρατία, Ισότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη» και «οι νέοι και νέες που δίνουν μάχες για την προοπτική της πατρίδας μας».

Περιγράφοντας την τρέχουσα περίοδο ως «μεγάλης εθνικής σημασίας» οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη αναφέρουν: «Αγωνιζόμαστε για να πετύχει η προσπάθεια ανασύστασης και ανασυγκρότησης της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και αναγέννησης των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης». Τονίζουν ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα πάντα έχανε ιστορικά όταν η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη δεν έπαιζε τον ρόλο της» και σημειώνουν σε αυτό το πλαίσιο ότι η φετινή επέτειος της 3η Σεπτέμβρη «αποκτά ενδιαφέρον για την πορεία και το μέλλον της Μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης αλλά και του τόπου». Επιπλέον μιλούν για το ιστορικό ενδιαφέρον που αποκτά «για την επαναφορά στη μνήμη των πολιτών της μεγάλης προσφοράς των 40 χρόνων, της μεταπολίτευσης, της καλύτερης περιόδου στην ελληνική ιστορία, και άρα του ΠΑΣΟΚ που ταυτίζεται με αυτήν και του μεγάλου ηγέτη τής αλλαγής, Ανδρέα Παπανδρέου».

Υπό το παραπάνω πλαίσιο, προσδιορίζουν ως «ιστορική υποχρέωση» της παράταξης «αυτό το τόσο συκοφαντημένο αλλά και τόσο σημαντικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης να προσαρμοσθεί και να προστατευθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέσα από ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, ένα κανονικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, με κύριο μέλημα την αποκατάσταση των αδικιών, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Αλλαγή που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ το '80, έγινε, σε όλα τα επίπεδα, στο βιοτικό επίπεδο, στους θεσμούς, στην ισονομία, στην ισοπολιτεία, στην προστασία των μη προνομιούχων, στο κοινωνικό κράτος, στην εκπαίδευση, στη δημόσια υγεία, στην αγροτιά, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα μεγάλα έργα, στην ευρωπαϊκή προοπτική της, στην εξωτερική κυριαρχία, στη θέση της χώρας στη «διεθνή σκακιέρα». Και συμπληρώνουν ότι «η Ελλάδα των τελευταίων 40 χρόνων δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του τότε, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν με λύσσα να κάνουν το μαύρο- άσπρο», καθώς επίσης και ότι «η μεταπολίτευση έδωσε ώθηση προόδου στη χώρα και προκοπής στους πολίτες».