Μία από τις πρώτες δηλώσεις της Πόπης Τσαπανίδου µε τον νέο της ρόλο, αυτόν της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, περί ενδεχοµένως εκβιαζόµενου Ανδρουλάκη, που µπορεί να προχωρήσει πιεζόµενος από τις υποκλοπές σε συνεργασία µε τη Ν.∆., ήταν αρκετή για να «χτυπήσουν κόκκινο» οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά ξύπνησαν ξανά στη Χαριλάου Τρικούπη από την πρώτη στιγµή.

Η σύγκρουση δεν άργησε να επεκταθεί σε όλες τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις στελεχών των δύο κοµµάτων, αλλά και στη Βουλή. Το κλίµα που επικρατούσε έκανε τα σενάρια για σχηµατισµό προοδευτικής διακυβέρνησης να θυµίζουν ανέκδοτο. Αποκορύφωµα ήταν η συνάντηση του Τσίπρα µε τον Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Εκεί, αν και ταξίδεψαν µε το ίδιο αεροπλάνο και βρέθηκαν σε κοινές εκδηλώσεις και συζητήσεις, δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα, παρά µόνο µια χειραψία. Οι τίτλοι που µιλούσαν για δύο ξένους στην ίδια πόλη δικαιώθηκαν απόλυτα, καθώς εξέφραζαν την εικόνα που επικράτησε. Ωστόσο, έναν µήνα µετά, στον ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν ότι µε αυτό το κλίµα, παρά την τοποθέτηση Τσίπρα περί µονοµέτωπου αγώνα έναντι της Ν.∆., κανένας δεν πείθεται.

Κατά συνέπεια, το κύριο µήνυµα του Τσίπρα για µέτωπο των προοδευτικών δυνάµεων πήγαινε περίπατο... Με αυτά τα δεδοµένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ προχώρησε σε αλλαγή πλεύσης, «αδειάζοντας» ουσιαστικά την  Τσαπανίδου, που είχε τονίσει ότι µια συνεργασία Ν.∆. - ΠΑΣΟΚ θα µπορούσε να είναι και προϊόν εκβιασµού. «Για το θέµα των υποκλοπών ο Ανδρουλάκης έδειξε πως δεν είναι εκβιαζόµενος. Ανέδειξε το ζήτηµα, πήγε στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο, έκανε µηνύσεις. Αλλοι είναι αυτοί που έκαναν την πάπια. Οι υπουργοί της Ν∆», τόνισε ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, λίγο αργότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ έδιναν διαρροές που υποστήριζαν ότι ο  Τσίπρας ήταν εκνευρισµένος για τα σενάρια περί άρσης της ασυλίας του Ανδρουλάκη και πως στέκεται στο πλευρό του. Αλλαξαν όµως αυτά τα δεδοµένα; Από τις πρώτες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ γινόταν σαφές ότι, παρά τις προσπάθειες από την Κουµουνδούρου, το κλίµα παρέµενε πολεµικό. Τόνιζαν µάλιστα ότι από κοινού Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διαλύσουν το κόµµα, να πάρουν τους ψηφοφόρους του και να απαξιώσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Τις τελευταίες ηµέρες το Μαξίµου και οι επικοινωνιακοί του βραχίονες πήραν τη σκυτάλη από την Τσαπανίδου και τον Πολάκη, πρωταγωνιστώντας σε επικίνδυνες διαρροές, βουτηγµένες στη λάσπη», ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί πρόθυµοι θέλησαν να γίνουν οι δίαυλοι µεταξύ των δύο πλευρών, οι προσπάθειές τους ωστόσο έπεσαν στο κενό. Τσίπρας και Ανδρουλάκης παραµένουν «δύο ξένοι» και στην Αθήνα, λίγο πριν από τις κάλπες.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 18/2/2023