Οι µετακινήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Ν.∆. βαθαίνουν το ρήγµα µεταξύ των δύο κοµµάτων ακόµα περισσότερο. Oπως λένε πρόσωπα της ηγετικής οµάδας της Χαριλάου Τρικούπη: «Αυτοί που παρουσιάστηκαν σαν µεταγραφές είχαν αποχωρήσει καιρό από την παράταξη. ∆εν ήταν καν ηχηρά ονόµατα του χώρου, µε επιρροή». Και αφού όντως είχαν ήδη αποχωρήσει και δεν θεωρούνται σηµαντικά στελέχη, τι ήταν τελικά αυτό που προκάλεσε οργή και αναβρασµό στο ΠΑΣΟΚ;

Η αιτία είναι ξεκάθαρη. Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν µια επιχείρηση συρρίκνωσης του κόµµατος από τη Ν.∆. Oπως τονίζουν, η «γαλάζια» τακτική, µε την παρουσίαση τριών «µεταγραφών» από το ΠΑΣΟΚ µέσα σε 24 ώρες, προαναγγέλλει συνέχεια ανάλογων κινήσεων και αναδεικνύει στρατηγική επικράτησης της Ν.∆. στον χώρο του Κέντρου µέσω των µηνυµάτων που εκπέµπονται από τις µετακινήσεις προσώπων και όχι από τα ίδια τα πρόσωπα. Το πρώτο σχόλιο από το ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικό της ενόχλησης κυρίως για τον τρόπο που επικοινωνήθηκαν οι µετακινήσεις. «Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν έδειξε τέτοια απρέπεια, µετατρέποντας το Μέγαρο Μαξίµου σε ατελιέ φωτογραφιών», τόνιζαν αµέσως µετά τις σχετικές ανακοινώσεις.

Θεωρώντας δεδοµένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το επόµενο χρονικό διάστηµα και άλλα πρόσωπα προερχόµενα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, στο ΠΑΣΟΚ µιλούν για µια ουσιαστική «κήρυξη πολέµου» µέσω των συµβολισµών και της έµφασης που δίνεται σε αυτούς από τη Ν.∆. Η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη αποδεικνύει ότι αυτό αποτελεί συµπέρασµα και του ίδιου. «Και σε εµάς έχουν έρθει υποψήφιοι της Νέας ∆ηµοκρατίας. Εχουµε στα ψηφοδέλτιά µας πρώην υποψήφιο της Νέας ∆ηµοκρατίας και εν ενεργεία περιφερειακό σύµβουλο της Κεντρικής Μακεδονίας. ∆εν το κάναµε σηµαία ούτε έγινε πρωτοσέλιδο σε εφηµερίδες», υπογράµµισε.

Ο Σπύρος Καρανικόλας, η Ελευθερία Φτακλάκη και ο Απόστολος Σπυρόπουλος, τα τρία πρόσωπα που φωτογραφήθηκαν µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν τη δική τους πορεία στο ΠΑΣΟΚ και προκάλεσαν ξεχωριστά σχόλια.

pasok_nd

Ιδιαίτερα γνωστός

Ο πρώτος, ιδιαίτερα γνωστός από τις τηλεοπτικές του εµφανίσεις, µετά την ήττα του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο εκπροσωπούσε στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε σε διαπραγµατεύσεις για τον ρόλο του στο κόµµα µε την ηγετική οµάδα της Χ. Τρικούπη. Παρά τις επαφές, η πρόθεσή του να αναβαθµιστεί ακόµα περισσότερο δεν έγινε αποδεκτή, ενώ οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη του χρέωναν έναν µονοµέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το κόµµα είχε διµέτωπο, εντάσσοντας στους αντιπάλους και τη Ν.∆. Οι στενές σχέσεις του πρώην εκπροσώπου του κοινοβουλευτικού έργου του κόµµατος και στενού συνεργάτη της αείµνηστης Φώφης Γεννηµατά µε τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.∆., Νίκο Ρωµανό, και άλλα «γαλάζια» στελέχη, σε συνδυασµό µε τις τοποθετήσεις του, τους έπειθαν ότι η µεταγραφή του ήταν θέµα χρόνου. Οπως αποδείχθηκε από τις εξελίξεις, και οι δύο πλευρές επιθυµούσαν το «διαζύγιο».

Η αυτοδυναµία, το εµπόλεµο κλίµα Ν.∆. - ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών και τα «διαζύγια» που δείχνουν τη µετωπική σύγκρουση που έχει ήδη ξεκινήσει


Σκληρή κριτική

Το βαρύ όνοµα του γιου του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, Απόστολου, στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, σε αντίθεση µε τον Σπύρο Καρανικόλα, που θα αξιοποιηθεί για την επικοινωνία της Ν.∆., παρά τα σενάρια για συµµετοχή του στο Επικρατείας, σε τιµητική θέση, προκάλεσε επίσης εκνευρισµό στη Χαριλάου Τρικούπη. Οπως επισηµαίνουν, ωστόσο, ο ίδιος δεν διατηρούσε δεσµούς τα τελευταία χρόνια µε το κόµµα, ενώ είχε ασκήσει σκληρή κριτική και επί των ηµερών της Φώφης Γεννηµατά, παρά τις αναφορές του στην ίδια κατά την επίσηµη αποχώρησή του.

Με σημαντικό ρόλο

Υποψήφια µε τη Ν.∆. θα είναι και η Ελευθερία Φτακλάκη, µε θητεία στην Αυτοδιοίκηση ως αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ενώ είχε σηµαντικό ρόλο και στο κόµµα υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηµατά, ως τοµεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής. Η ίδια, ωστόσο, σύµφωνα µε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εδώ και πολύ καιρό δεν ήταν ενεργή στο κόµµα. Οι αναφορές περί «αποστασίας», η ανάγνωση που µιλά για «κήρυξη πολέµου», µε στόχο τη διάλυση του κόµµατος από τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αµφιβολίας. Οι µετακινήσεις αυτές δηµιουργούν εµπόλεµη ζώνη µεταξύ Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε αυτήν βρίσκονται οι ψηφοφόροι του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, απαραίτητοι για την αυτοδυναµία της Ν.∆., εξίσου απαραίτητοι για την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ µε ρόλο πρωταγωνιστικό. Στο τέλος της ηµέρας, κανείς δεν µπορεί να κάνει πίσω. Η νέα µετωπική µόλις ξεκίνησε...