Του Χάρη Παπαβασιλείου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

H… στρατιά των αποσπασμένων σε κόμματα, υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί κατά περίπου 30-35 άτομα, όσα δηλαδή δικαιούται να ζητήσει από το ελληνικό κράτος ο Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να τους εντάξει στις υπηρεσίες του «Ποταμιού».

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα πως ήδη το «Ποτάμι» απευθύνθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να αποσπάσει υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), που είναι θυγατρική της ΔΕΗ. Μάλιστα, η έγκριση -τυπικά τουλάχιστον- δεν έχει δοθεί ακόμα από την υπηρεσία της υπαλλήλου, διότι ο προϊστάμενος απουσιάζει σε διακοπές.

Ομως η συγκεκριμένη δεν είναι η μόνη που θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στο νεοϊδρυθέν κόμμα, καθώς το πιθανότερο είναι πως το «Ποτάμι» θα κάνει χρήση της ισχύουσας νομοθεσίας, που απαγορεύει μεν τις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων από κόμματα, αλλά επιτρέπει τις αποσπάσεις μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό. Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται με επιπλέον χρήματα που θα κόστιζαν οι μετακλητοί, αλλά χάνει στελέχη -κατά τεκμήριο αξιόλογα-, τα οποία μεταφέρονται σε κόμματα, υπουργούς και βουλευτές.
Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων προσεγγίζει τους 2.000, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία εργάζονται σε γραφεία βουλευτών, αλλά και ένας ικανός αριθμός στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή.

Ο ακριβής αριθμός των προσώπων που έχει ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσει ο κ. Θεοδωράκης από υπηρεσίες που συνδέονται με το Δημόσιο θα αποφασιστεί από τον ίδιο, καθώς δεν είναι υποχρεωτικό να καλύψει το όριο, όπως έχουν κάνει όλα τα υπόλοιπα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Ο νόμος προβλέπει πως κάθε κόμμα που εκλέγεται στην Ευρωβουλή μπορεί να αποσπάσει 30 υπαλλήλους συν το ποσοστό που πήρε στις εθνικές εκλογές στρογγυλοποιημένο. Το γεγονός ότι το «Ποτάμι» δεν έχει κατέλθει σε εθνικές εκλογές τού δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα στους 30 να προσθέσει και άλλους 5-6, όσο δηλαδή το ποσοστό του στις ευρωεκλογές (6,60%). Αυτός άλλωστε είναι και ο μοναδικός τρόπος που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βρει προσωπικό, καθώς τα οικονομικά του, όπως λένε συνεργάτες του κόμματος, δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για προσλήψεις υπαλλήλων. Η δυνατότητα αποσπάσεων για τα κόμματα, σύμφωνα με τον νόμο, έχει ως εξής: -Τα κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν ποσοστό μικρότερο του 10% δικαιούνται 40+το ποσοστό τους (στρογγυλοποιημένo) αποσπασμένους υπαλλήλους. -Κόμματα με μεγαλύτερο του 10% δικαιούνται 30+το ποσοστό τους x 2 (στρογγυλοποιημένo) υπαλλήλους. -Κόμματα που εκπροσωπούνται μόνον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαιούνται 30+το ποσοστό τους στις εκλογές (στρογγυλοποιημένo) υπαλλήλους. Με βάση αυτές τις ρυθμίσεις, η Ν.Δ. έχει σήμερα περίπου 90 αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους, ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΠΑΣΟΚ 54, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 48, η Χρυσή Αυγή 47, η ΔΗΜ.ΑΡ. 46 και το ΚΚΕ 45. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, από 31 αποσπασμένους υπαλλήλους διέθεταν και οι Οικολόγοι και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός λόγω του ότι είχαν ευρωβουλευτές. Μάλιστα, ο ΛΑΟΣ, εξαιτίας της ένστασης που έχει υποβάλει ώστε να κατακυρωθεί σε αυτόν η μία από τις τρεις έδρες της Χρυσής Αυγής στην Ευρωβουλή, ζήτησε να παραμείνουν οι υπάλληλοί του μέχρι τη δικαστική απόφαση. Ομως το αίτημα απορρίφθηκε κι έτσι οι υπάλληλοι επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους. Οι περισσότεροι από τους αποσπασμένους υπαλλήλους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε στα κεντρικά γραφεία των κομμάτων είτε στα γραφεία τους στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές, η δυνατότητα που έχουν είναι να κάνουν απόσπαση τριών υπαλλήλων και να προσλαμβάνουν δύο επιστημονικούς συνεργάτες ή να αποσπούν τέσσερις υπαλλήλους και να προσλαμβάνουν έναν επιστημονικό συνεργάτη. Οι επιστημονικοί συνεργάτες με το τέλος της θητείας του βουλευτή αυτοδικαίως χάνουν τη θέση τους, ενώ οι αποσπασμένοι επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους.


Μετά τον «σκοτωμό», ψάχνουν με το… κιάλι

Οι 300 βουλευτές και οι 21 ευρωβουλευτές έχουν αποσπάσει έναν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων από θέσεις του Δημοσίου για να τους έχουν στα γραφεία τους. Η αλήθεια είναι πως τα παλαιότερα χρόνια γινόταν «σκοτωμός» για μια τέτοια θέση, καθώς, πέρα από το «πολυτελές» της παρουσίας στο πλευρό ενός βουλευτή ή υπουργού, υπήρχε και ένα επιπλέον σημαντικό οικονομικό όφελος, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε τα 600-800 ευρώ τον μήνα. Ηταν το επίδομα που έπαιρναν οι συνεργάτες βουλευτών (300 ευρώ) και οι πολλές ώρες υπερωριών, που ανέβαζαν στα ύψη τις αποδοχές των υπαλλήλων.

Σήμερα, πολλοί βουλευτές δυσκολεύονται να βρουν συνεργάτες για απόσπαση, καθώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερα οικονομικά κίνητρα, αφού το επίδομα έχει καταργηθεί και οι υπερωρίες έχουν μειωθεί δραματικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αφορμή το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, οι αποσπασμένοι είναι 1.998.

Από αυτούς, περισσότεροι από 400 στα κόμματα, ενώ 1.184 σε γραφεία βουλευτών και ευρωβουλευτών και άλλοι 30 σε υπηρεσίες της Βουλής.

Τέλος, περίπου 370 εργάζονται στα γραφεία των υπουργών, των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν πρόσφατα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε να καταργηθεί ο θεσμός των αποσπασμένων για τους βουλευτές και να αντικατασταθούν από τρεις μετακλητούς, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τους ίδιους τους βουλευτές, που δεν θέλουν να χάσουν πολύτιμους συνεργάτες πολλών ετών.