Σε κατάσταση vertigo δείχνει να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά µε τα σενάρια µετά τις πρώτες κάλπες των επερχόµενων εκλογών.

Πριν από τρεις εβδοµάδες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε βάλει τέλος στη σεναριολογία που ήθελε την αξιωµατική αντιπολίτευση να ιχνηλατεί τη δυνατότητα σχηµατισµού κυβέρνησης από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης.

Είναι η περίφηµη «κυβέρνηση ηττηµένων». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Πρώτο Θέµα» για τα περί «κυβέρνησης ηττηµένων» είχε σχολιάσει πως «εν τοις πράγµασι» δεν ισχύουν, αναφέροντας ότι «αριθµητικά δεν βγαίνουν τα “κουκιά”».

Η θέση του Σκουρλέτη

Η αναφορά Τσίπρα ήταν η απάντηση σε όσα είχε αναφέρει ο Πάνος Σκουρλέτης σε τηλεοπτική εκποµπή του Action24, πως, ναι µεν, το κόµµα του κινείται µε τροχιά πρωτιάς, ωστόσο είχε προσθέσει: «Προσωπική µου άποψη είναι -και αυτό εισηγούµαι και στο κόµµα µου- πως, εάν οι συσχετισµοί είναι τέτοιοι και το επιτρέψουνε, ναι, εάν υπάρχει το άθροισµα εδρών (σε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ µε άλλα κόµµατα που θα έχουν µπει στη Βουλή), θα συγκροτήσουµε κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προετοιµάστηκε δύο φορές για τη διενέργεια εκλογών, µία φορά στα τέλη του περασµένου καλοκαιριού και µία για τον Απρίλιο, συνεχίζει να αναζητεί αφήγηµα για τις κάλπες, µελετώντας παράλληλα τα δεδοµένα που προκύπτουν από τις κυλιόµενες δηµοσκοπήσεις που «τρέχουν» συνεχώς στην Κουµουνδούρου.

«Όλα τα συζητάμε»

Νέα τροπή στη µετεκλογική σεναριολογία έδωσαν όσα ανέφερε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος, ερωτηθείς εάν το κόµµα του θα µπορούσε να συνεργαστεί ακόµη και µε την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, απάντησε: «Με όλες τις δυνάµεις. Αν ο κ. Βελόπουλος θεωρεί τον εαυτό του προοδευτική δύναµη και συµφωνήσουµε στα βασικά σηµεία, στον στόχο µας, στη µετεκλογική συνεργασία, όλα τα συζητάµε».

Οι παλινωδίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα σχηµατισµού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή δείχνουν τον προβληµατισµό που υπάρχει στην Κουµουνδούρου. Διαµορφώνεται, σύµφωνα µε έµπειρους παρατηρητές, µια ισχυρή µερίδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που προκρίνει τη λύση της πολυκοµµατικής συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές µε δύο βασικά επιχειρήµατα: Από τη µία, το δεδοµένο ότι τα κόµµατα της αντιπολίτευσης θα δουν τις έδρες τους να µειώνονται σε δεύτερες εκλογές, οπότε θα πιεστούν για συνεργασία από τους βουλευτές που δεν θα έχουν ελπίδες επανεκλογής.

Από την άλλη υπάρχει το προηγούµενο της συνεργασίας µε τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καµµένου και το επιχείρηµα αυτό απηχούν, σύµφωνα µε τους ίδιους, οι δηλώσεις του Στ. Αραχωβίτη. Η άποψη αυτή φαίνεται να κερδίζει έδαφος όσο η παραµονή του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση παγιώνεται.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 11 Μαρτίου 2023.