Δεν ήταν λίγες οι αναρτήσεις Θεσσαλονικέων πολιτικών µε την ευκαιρία του τέλους της κοινοβουλευτικής εποχής του Κώστα Καραµανλή.

Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατηρούσε µεγάλες και ισχυρές οµάδες υποστηρικτών στην περιοχή, όπου εκλέγεται συνεχώς από το 1989. Είτε µε σταυρό είτε χωρίς, λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην πρωθυπουργού.

Η ιδιαίτερη σχέση της ΝΔ Θεσσαλονίκης µε τον Καραµανλή είναι πολύ λογική. Και γιατί έδειξε µεγάλο ενδιαφέρον για την πόλη ως πρωθυπουργός, αλλά και γιατί επί της προεδρίας του αναδείχτηκαν µια σειρά βουλευτών, πολλοί από τους οποίους ακόµα και σήµερα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγµατα της Ν.∆. στη Θεσσαλονίκη.

Για πρώτη φορά

Από τους σηµερινούς «γαλάζιους» βουλευτές, οι περισσότεροι κατέβηκαν για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο της Ν.∆. επί Καραµανλή. Ο Κώστας Γκιουλέκας το 2000, ο Σταύρος Καλαφάτης και η Ελενα Ράπτη το 2004, ο Θόδωρος Καράογλου το 2004 και ο Σάββας Αναστασιάδης το 2007, ενώ ο «σαµαρικός» ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, που πρωτοεκλέχτηκε το 2019, διετέλεσε ΠΕΣΥάρχης επί διακυβέρνησης Καραµανλή.

Πιο κοντινοί βουλευτές στον Καραµανλή θεωρούνται ο Κ. Γκιουλέκας και ο Σ. Αναστασιάδης. Ο πρώτος τοποθετήθηκε στη λίστα το 2000 ύστερα από προσωπική απόφαση του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο δεύτερος ήταν πάντοτε παρών στις διάφορες µικρές αποδράσεις που έκανε ο Κ. Καραµανλής όταν ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη.

Καλές σχέσεις µε τον τελευταίο διατηρεί και ο Στράτος Σιµόπουλος, ο οποίος πρωτοδιεκδίκησε τη βουλευτική εκλογή το 2015, επί προεδρίας Αντώνη Σαµαρά. Στα… πουλέν του Καραµανλή στη Θεσσαλονίκη συµπεριλαµβάνονται ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Επί Καραμανλή

Ο σηµερινός περιφερειάρχης µπήκε στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης το 2007 και εκλέχτηκε µε την πρώτη, ενώ ο Καραµανλής τον ήθελε ήδη από το 2004 στα βουλευτικά έδρανα. Οσο για τους δηµάρχους Αµπελοκήπων-Μενεµένης και ΠυλαίαςΧορτιάτη, εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1998 και ύστερα από παρότρυνση του τότε προέδρου της Ν.Δ.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 11 Μαρτίου 2023.