Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι οι καταιγιστικές εξελίξεις και η κατακραυγή της κοινής γνώμης οδήγησαν την ΝΔ σε υπαναχώρηση και αναγκάζεται πλέον να φέρει προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Εμείς επιμένουμε σε μία συζήτηση, όχι μόνο για τη σύμβαση 717 αλλά και για όλα τα επιχειρησιακά θέματα, τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβερνητικής πολιτικής που οδήγησαν σε αυτή τη τραγωδία που στοιχειώνει την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ακόμα ότι «εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας και ζητάμε να εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, ο τέως υπουργός και αρμόδιος επί μία τετραετία για τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, Κώστας Καραμανλής αλλά και οι αρμόδιοι υφυπουργοί κ.κ. Μ. Παπαδόπουλος και Γ. Καραγιάννης όπως και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Ι. Ξιφαράς. Επιμένουμε να παρουσιαστούν στην Επιτροπή ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ως πρώτος υπουργός που είχε συνάψει για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση για το σύστημα ελέγχου ETCS, όλες οι διοικήσεις των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train καθώς και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμα ότι εάν η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτή την πρόταση τους τότε θα επιμείνουν μέχρι τέλους και θα το καταφέρουν και με τη διαδικασία των 2/3 της αντιπολίτευσης. «Οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων, στις οικογένειές τους αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία να φέρουμε την αλήθεια στο φως, να συζητήσουμε για το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων και πρακτικών που οδήγησαν σε αυτό το δυστύχημα-έγκλημα και να αποδοθούν ευθύνες», λένε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι «νέος ιστορικός κύκλος, στον οποίο έχουμε περάσει, χρειάζεται δημόσιες πολιτικές και μεγάλες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για να αποκατασταθούν όλοι οι “τραυματισμένοι” από τις ιδιωτικοποιήσεις, κρίσιμοι για τη λειτουργία της χώρας, τομείς. Εκεί θα αναμετρηθούν, θα αντιπαρατεθούν και θα συγκρουστούν και οι πολιτικές δυνάμεις. Στο πεδίο δηλαδή, των δημόσιων πολιτικών και προτεραιοτήτων για την αντιμετώπιση των επάλληλων κρίσεων και της γενικής απορρύθμισης, του αναχρονισμού και της ανασφάλειας που έφεραν μέσω των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι ιδιωτικοποιήσεις όλων των δημόσιων αγαθών αλλά και των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος».