Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να απαντήσει σε όσα ακούγονται στο τελευταίο διάστημα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας σε συνέντευξη που θα δώσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο ΕΝΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τώρα είχε επιλέξει να παραμείνει εκτός της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη θέλοντας να μην γίνει μέρος του προβλήματος αλλά και γιατί θεωρεί ότι έτσι μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Σε ότι αφορά δε τους όρους που βάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών σημείων, επιμένουμε ότι μπορεί να υπάρχει ένα πλαίσιο συζήτησης και συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του πρωθυπουργού, παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αντλεί τη νομιμοποίησή του από την ψήφο των πολιτών και όχι από άλλου τύπου διαδικασίες».

Αναφερόμενος στις προγραμματικές συζητήσεις που πρέπει να γίνουν με τις ενδιαφερόμενο πλευρές τόνισε ότι « η επόμενη κυβέρνηση της χώρας πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που θα επαναφέρει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ, γιατί αυτό σημαίνει δημόσιο σύστημα υγείας. Θα επαναφέρει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για όλους, έτσι ώστε να μην ισχύει ο “νόμος” Πάτση για τους πολίτες και ο “νόμος” Παπαθανάση για τα κυβερνητικά στελέχη του κ. Μητσοτάκη. Θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και την επιθεώρηση εργασίας, έτσι ώστε να έχουμε κανόνες στην αγορά εργασίας και να μη ζούμε τη ζούγκλα που υπάρχει τώρα».

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμα ότι «η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών κατανοεί ότι πιθανότατα το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ένα σχήμα συνεργασίας. Η αλαζονική στάση του κ. Μητσοτάκη ότι θα κάνουμε συνεχώς εκλογές μέχρι να βγει αυτοδύναμος ο ίδιος, έχει καταρρεύσει», λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Με αυτήν την έννοια, η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι ψήφος στη σταθερότητα. Εμείς επιμένουμε ότι η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να δώσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

Αναφέρουν δε ότι «είμαστε σε μια περίοδο που οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους πολύ αυστηρά, το πολιτικό σύστημα, τη Δικαιοσύνη που τα προηγούμενα χρόνια έβγαζε με ευκολία παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των σιδηροδρομικών, τους ανθρώπους της ενημέρωσης για το χώρο που έδιναν στο παρελθόν στα ζητήματα ασφάλειας των μεταφορών».