Του Γιάννη Χρηστάκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πέντε σαφείς εντολές για τα όρια και τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έχει δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς που βρίσκονται στο Παρίσι. Αυτή τη φορά, λόγω και της επιλογής του «εκτός έδρας»… αγώνα, ο ίδιος έχει βάλει στην προσωπική του ατζέντα τον στόχο να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στην Αθήνα η τριάδα των εκπροσώπων των δανειστών, με τη μορφή που όλοι οι Ελληνες γνωρίζουν. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι για τον Αντ. Σαμαρά αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα σημάνει και την έναρξη μιας διαδρομής για το τέλος του Μνημονίου και την ελάφρυνση των πολιτών, δόθηκαν στους υπουργούς και οι πέντε βασικές εντολές.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι τρεις μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης, έτσι όπως τις έχει σχεδιάσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, οι οποίες σχετίζονται με τον «οδικό χάρτη» που βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Αυτός θα επιχειρηθεί το προσεχές τρίμηνο να ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο που επίσης έχει στο συρτάρι του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, και δεν είναι άλλο από την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμφωνία ενός σχεδίου ανοικοδόμησης και ανάπτυξης για την Ελλάδα, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Κοντολογίς, οι εντολές του κ. Σαμαρά προς τους υπουργούς που είναι στο Παρίσι σχετίζονται με τον σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου για: α) Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με ελαφρύνσεις, β) Αποχώρηση του ΔΝΤ οριστικά από την Ελλάδα και γ) Συμφωνία με την ευρωζώνη για τη βήμα-βήμα έξοδο από την κρίση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με ειδική μέριμνα μάλιστα για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας στη χώρα.

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Σε αυτό το πλάνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παραπολιτικών», έχει συμφωνήσει και ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος και είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το συγκεκριμένο ρεαλιστικό και με κοινωνικές ευαισθησίες πρόγραμμα.
Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς αποδίδει τεράστια σημασία στη διαπραγμάτευση του Παρισιού, τα αποτελέσματα της οποίας θα αναφερθούν στην ομιλία του στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο.
Πρώτη εντολή του πρωθυπουργού είναι η συλλογικότητα στη διαπραγμάτευση. «Να λειτουργήσετε ως μία φωνή», είπε ο κ. Σαμαράς. «Δεν πρέπει να δώσετε την εικόνα ότι υπάρχει κάπου απόκλιση ή, έστω, διαφορετικό πρίσμα ανάγνωσης». Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός θέλει να τερματίσει το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες η τρόικα διαπίστωνε ότι άλλο πλαίσιο είχε η συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών και άλλο όταν έφτανε η ώρα της εξειδίκευσης με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος έβαζε άλλη ατζέντα, με αποτέλεσμα να βρίσκουν επιχειρήματα που δυσχέραιναν τον ελληνικό στόχο.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Με το παραπάνω σχετίζεται και η δεύτερη εντολή του πρωθυπουργού, η οποία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την Τετάρτη, οπότε και ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου. «Να εξειδικεύσετε από αύριο όλες τις δράσεις και τους στόχους», ήταν το σήμα που δόθηκε για εντατική και λεπτομερή δουλειά στους τομείς ευθύνης του καθενός. Η εξειδίκευση στις συμφωνίες ήταν ένα άλλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, καθώς πολλές φορές η συμφωνία σε στόχο με συγκεκριμένο αριθμητικό αποτέλεσμα έφερνε δυσκολίες στην εφαρμογή, αλλά και στην τεχνική υποστήριξη στο δημοσιονομικό πλαίσιο. Συνέπεια αυτού ήταν εκείνο που περίτρανα φάνηκε στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που -αν και το 75% των ιδιοκτητών είχε μείωση σε σχέση με το χαράτσι που πλήρωνε- τελικά έγινε βρόχος για την κυβέρνηση.

Το τρίτο μήνυμα του πρωθυπουργού αφορά στην επισήμανση για τα πολύ καλά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας. Ηδη, όπως είναι γνωστό, ο κ. Σαμαράς στη σύσκεψη της Τετάρτης αναφέρθηκε στο ράλι των ελληνικών ομολόγων. «Η ελληνική οικονομία έχει σήμερα τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις άλλες χώρες και για πρώτη φορά θα πάμε σε χρονιά ανάπτυξης», επεσήμανε και ζήτησε από τους υπουργούς να χρησιμοποιούν τα στοιχεία που υπάρχουν στον τομέα τους για να αποκρούσουν τυχόν παράλογα ή υπερβολικά αιτήματα εκ μέρους των δανειστών.
Στο τέταρτο σημείο που στάθηκε ο Αντ. Σαμαράς ήταν οι δράσεις που απομένουν. «Εχει ήδη υλοποιηθεί πάνω από το 80% των μεταρρυθμίσεων», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις περίπου 600 δράσεις που απορρέουν από τον βασικό κορμό του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ίδιος επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν υλοποιηθεί οι πιο βασικές και σημαντικές από αυτές τις δράσεις και όλα τα υπόλοιπα θα εξεταστούν το 2015, αφού χρονικά και τεχνικά είναι αδύνατον να υλοποιηθούν όλα μέσα σε τέσσερις μήνες.
Η πέμπτη και ενδεχομένως η πιο σημαντική εντολή Σαμαρά συνδέεται και με την αγωνία της κυβέρνησης να αρχίσει επιτέλους να δείχνει και στον κόσμο ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. «Να φέρετε καλά αποτελέσματα», τους είπε, συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, και με την προσδοκία να υπάρξει, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θετικό αποτέλεσμα, κυρίως σε αυτά που θα είναι άμεσα ανακοινώσιμα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΦΠΑ, οι περισσότερες δόσεις για οφειλές σε Ταμεία, αλλά και το τέλος των απολύσεων στο Δημόσιο.


ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ