Μια σκληρή µάχη για την... πολιτική κληρονοµιά του Ανδρέα Παπανδρέου φαίνεται πως ξεκίνησε ανάµεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, µε αρκετά επεισόδια να αναµένονται, δεδοµένου ότι ο ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήµατος αποτελεί ακόµη σηµείο αναφοράς για πολλούς ψηφοφόρους, κυρίως των ηλικιών 50+, όπου το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης υπολείπεται αρκετά της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Στόχος των επιτελών της Κουµουνδούρου, όπου µετέχουν αρκετά στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει ή, τουλάχιστον, να διεκδικήσει κεντρική επιρροή σε αυτό το εκλογικό κοινό, «αφαιρώντας» το από το ΠΑΣΟΚ, εξέλιξη που θα εξυπηρετήσει και τον δεύτερο στόχο της Κουµουνδούρου, να αποδυναµωθεί το κόµµα του κ. Ανδρουλάκη στον δρόµο προς την κάλπη της απλής αναλογικής, όπου το ΠΑΣΟΚ -µε βάση και τις µέχρι τώρα δηµοσκοπήσεις- εµφανίζει ανθεκτικότητα σε ποσοστά πέριξ του 10%.

Στην κατεύθυνση αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία η αξιοποίηση γνωστών συνθηµάτων του Ανδρέα Παπανδρέου από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κατά την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το κοινό πρόγραµµα διακυβέρνησης, το λεγόµενο «Συµβόλαιο Αλλαγής», που παρουσιάστηκε την προηγούµενη εβδοµάδα σε ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Η «αλλαγή», που κυριαρχεί και στην κεντρική προεκλογική καµπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η φράση «ραντεβού µε την Ιστορία», αλλά και το «η Ελλάδα να ανήκει σε όλους τους Ελληνες» και όχι «σε λίγες οικογένειες που διαµοιράζουν τον πλούτο και τα ιµάτιά της» ήταν µερικά παραδείγµατα.

Ο κ. Τσίπρας έδειξε πως αποτελεί κεντρική τακτική του η αξιοποίηση του ονόµατος του Ανδρέα Παπανδρέου και απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος σχολίασε σκωπτικά τη συγκεκριµένη πολιτική επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας, µε όσα κάνει προσπαθώντας να µιµηθεί το ΠΑΣΟΚ και τα συνθήµατά του, γίνεται τυµβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου. Και το λέω διότι ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, ζούµε σε µια άλλη εποχή»είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, µε τον κ. Τσίπρα να απαντά όλο νόηµα: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην Ιστορία. Θα πρέπει να σεβαστεί ότι πάρα πολλοί συνοδοιπόροι του Ανδρέα έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει να το σεβαστεί. Και να πάµε στην ουσία, να πει µε ποιο από τα 11 σηµεία που κατέθεσα διαφωνεί. Να κάτσουµε να συζητήσουµε. Να δούµε πού διαφωνεί».

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιµούν ότι το συγκεκριµένο µπρα-ντε-φερ δεν θα είναι το µοναδικό στην πορεία προς τις κάλπες ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ,

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 6/5