Μεγάλη θα είναι η µάχη εκλογής στη Βόρεια Ελλάδα για τους «γαλάζιους», καθώς, όπως όλα δείχνουν, η πρώτη κάλπη, στις 21 Μαΐου, µε το σύστηµα της απλής αναλογικής, ανατρέπει τα σηµερινά κοινοβουλευτικά δεδοµένα.

Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει µείωση των εδρών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στη Β. Ελλάδα και ότι από τους 41 βουλευτές του 2019, το βράδυ της πρώτης κάλπης µόνο οι 31 θα εκλεγούν.

Τα φαβορί

Ποια είναι τα φαβορί; Στην Καστοριά η µάχη δίνεται µεταξύ του Ζήση Τζηκαλάγια, που εκλέχτηκε, και της Μαρίας Αντωνίου, που ήταν πρώτη επιλαχούσα βουλευτής. Στη Φλώρινα ελαφρό προβάδισµα έχει ο εν ενεργεία βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης, ενώ στα Γρεβενά για τη διαδοχή του Ανδρέα Πάτση όλα είναι ανοιχτά.

Κοζάνη

Μεγάλη µάχη θα δοθεί στην Κοζάνη, όπου οι τέσσερις έδρες του 2019 θα περιοριστούν σε δύο. Εδώ θα παλέψουν οι σηµερινοί βουλευτές, Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργος Αµανατίδης, αλλά και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος. Επίσης µεγάλες µάχες θα καταγραφούν στην Κεντρική Μακεδονία. Στην Πέλλα, µεταξύ της «παλιάς καραβάνας», Γιώργου Καρασµάνη, του ανερχόµενου ∆ιονύση Σταµενίτη και του νεοεκλεγέντος το 2019 Λάκη Βασιλειάδη.

Στην Πιερία ο αγώνας θα κριθεί µεταξύ του Φώντα Μπαραλιάκου, της Αννας Μάνη-Παπαδηµητρίου και του Σάββα Χιονίδη, που το 2019 ήταν πολύ κοντά. Στην Ηµαθία η πρωτοκαθεδρία του υφυπουργού Οικονοµικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, µάλλον δεν αµφισβητείται, ενώ για τη δεύτερη θέση υπάρχει έντονος ανταγωνισµός µεταξύ του Αναστάσιου Μπαρτζώκα και του Λάζαρου Τσαβδαρίδη.

Οι εκτιμήσεις

Στο Κιλκίς πολλοί θεωρούν ότι η πρωτιά που είχε το 2019 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, δεν θα ανατραπεί, όµως υπάρχει ο πάντα έµπειρος Κώστας Κιλτίδης. Στη Χαλκιδική το τoπίο είναι νέο µετά την αποχώρηση του Γιώργου Βαγιωνά. Για τη θέση του θα δώσουν σκληρή µάχη οι πολιτευτές του 2019 Ευθύµης Καρανάσιος και Γρηγόρης Τάσιος, καθώς και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.

Στις Σέρρες, τέλος, ο Κώστας Καραµανλής αναµένεται να είναι πάλι πρώτος, ενώ µάχη θα δοθεί µεταξύ της Φωτεινής Αραµπατζή και του Τάσου Χατζηβασιλείου, που εµφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυµένος.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 13 Μαΐου 2023.