Δύο ημέρες πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου η Όλγα Πολίτη, υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στις Κυκλάδες μιλά στο parapolitika.gr, για το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες και εξηγεί τις προτεραιότητές της για την ανάπτυξη των Κυκλάδων. 

Οι Κυκλάδες είναι μόνο ήλιος και θάλασσα ή έχουν να προσφέρουν και σε άλλο επίπεδο όπως η πρωτογενής παραγωγή;

Οι Κυκλάδες είναι πατροπαράδοτα συνδεδεμένες με τον πρωτογενή τομέα. Η αλιεία και η γεωργία αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της επαγγελματικής ενασχόλησης των συντοπιτών μας τις δύσκολες εποχές, πριν την ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού. Η Νάξος, η Σαντορίνη καθώς και άλλα νησιά μας έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τα τοπικά τους αγαθά, όπως το τυρί και το κρασί, σε παγκοσμίως αναγνωρισμένα και δημοφιλή προϊόντα.

olga_politi-696x387
 Παρατηρούμε ολοένα και σε περισσότερα νησιά των Κυκλάδων την έλλειψη στέγης για τους υπαλλήλους. Είναι παροδικά σημεία των καιρών, λόγω της αύξησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και ποια λύση προτείνεται εσείς;

Η υπερανάπτυξη του τουρισμού μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει οδηγήσει στο οδυνηρό φαινόμενο, κάθε χρόνο, οι αναπληρωτές δημόσιοι λειτουργοί της εκπαίδευσης, το προσωπικό των νοσοκομείων, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και οι εποχιακοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να βρούν αξιοπρεπή στέγη. Αυτό το φαινόμενο έχει απογυμνώσει από ποιοτικό και εξειδικευμένο προσωπικό τις υπηρεσίες των νησιών μας. Πρέπει η πολιτεία να λάβει, άμεσα, μέτρα σε διπλή κατεύθυνση. Η πρώτη, να αξιοποιήσει όλα τα δημόσια ακίνητα που βρίσκονται σε κάθε νησί και δεύτερη, να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες που θα μισθώνουν τα ακίνητά τους σε εργατικό δυναμικό και μόνιμους κατοίκους. Για παράδειγμα, ένα μέτρο που θα οδηγούσε σε επίλυση αυτού του προβλήματος θα ήταν η καθιέρωση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα αυτά και ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών.

Η Υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής στις Κυκλάδες. Ποιο είναι το κυβερνητικό σας πρόγραμμα;

Για όλους και όλες εμάς τους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες, που ζούμε και εργαζόμαστε στα αγαπημένα μας νησιά τα ζητήματα Υγείας είναι πρωταρχικής ιεράρχησης. Η αγωνία τού να μην νοσήσεις, είναι μια καθημερινή ανασφάλεια. Δυστυχώς, παρόλες τις πομπώδεις ανακοινώσεις των Κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αφεθεί στην τύχη του. Τόσο τους θερινούς μήνες με τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν τα νησιά μας, όσο και το χειμώνα του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού και των κακών καιρικών συνθηκών το θέμα επιβίωση είναι θέμα τύχης ή ατυχίας. Πάμε όπου μας βγει και στο καίριο ζήτημα της Υγείας.

Για όλους εμάς στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, με την βαριά και ιστορική παρακαταθήκη του θεμελιωτή του ΕΣΥ , αείμνηστου Γ. Γεννηματά, το θέμα της Δημόσιας Υγείας είναι προτεραιότητα. Για τα παιδιά μας, για τους ηλικιωμένους, για όλους μας.

Βασικές προτάσεις του κόμματός μας για τη Δημόσια Υγεία είναι:

Στεγαστικό επίδομα για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ στα νησιά, νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.

*Φορολογικά και μισθολογικά κίνητρα.
*Βαθμολογικά κίνητρα στο πλαίσιο της εξέλιξης των γιατρών στο ΕΣΥ. Οι γιατροί που θα υπηρετούν στα νησιά θα πρέπει να εξελίσσονται ταχύτερα σε διττό επίπεδο.
*Ένταξη όλων των δομών δημόσιας υγείας των νησιών στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α’ ζώνης του Π.Δ.131/1987, προκειμένου να υπάρχουν ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα.
*Ενίσχυση των μεγάλων νοσοκομείων της Σύρου, της Νάξου και ένταξη του ΓΝΘ στο ΕΣΥ.

Έχετε μια επιτυχημένη θητεία στο Δήμο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, γιατί επιλέξατε τις Κυκλάδες και όχι την Ανατολική Αττική για να πολιτευτείτε;

Για μένα η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο άμεσης δημοκρατίας και λειτουργίας. Ο Δήμος που μεγάλωσα και ζω έχει πολλές προκλήσεις. Τιμώ και θα συνεχίσω να τιμώ την εμπιστοσύνη που μου έδωσαν οι συνδημότες μου. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Ο πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν μου ζήτησε να συστρατευτώ στον κοινό μας αγώνα για πραγματική αλλαγή πίστεψε πως λόγω της επαγγελματικής μου προσφοράς στις Κυκλάδες θα μπορούσα να βοηθήσω την κοινή μας προσπάθεια. Στις Κυκλάδες λοιπόν, από όπου κατάγομαι, στις Κυκλάδες που δραστηριοποιούμαι, στις Κυκλάδες που αγαπώ δέχτηκα να είμαι υποψήφια χωρίς δεύτερη σκέψη. Εξάλλου είμαι γεννημένη για τα δύσκολα και παλεύω σε κάθε πεδίο χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Εδώ, θα δώσω τον αγώνα μου και για τους νησιώτες θα συνεχίσω να προσφέρω τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά. Το μέλλον είναι μπροστά μας και θα συνεχίσω με ανιδιοτέλεια να προσφέρω όπου είμαι πιο χρήσιμη για την παράταξή μας.