Το γεγονός ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε τη θέση πως η κατάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας θα εξαρτηθεί από τις οικονοµικές εξαγγελίες των κοµµάτων ήταν κάτι που δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετοιµοι ήταν να τον «κατασπαράξουν» για ακόµα µία φορά, καθώς ερµήνευσαν την αναφορά του αυτή ως αιχµή προς το κιµπάρικο πρόγραµµα της Κουµουνδούρου.

Η αλήθεια είναι πως όποιος έχει τη µύγα µυγιάζεται, αλλά ταυτόχρονα ευθύνη των σοβαρών κοµµάτων δεν είναι να επιδίδονται σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισµα, µόνο και µόνο για να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών και µετά «µην τον είδατε τον Παναή». Κανονικά, θα έπρεπε σε κάθε εκλογική αναµέτρηση -και αυτό δεν αφορά µόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το σύνολο των πολιτικών δυνάµεων- να υπάρχει µια ανεξάρτητη Αρχή ή κάποιος άλλος φορέας στον οποίο θα κατατίθενται εγκαίρως τα οικονοµικά προγράµµατα των κοµµάτων και θα κοστολογούνται µε δηµοσιονοµική ακρίβεια.

Η περίφηµη φράση, που έγινε κανόνας, του αείµνηστου εθνάρχη Κ. Καραµανλή, πως στην πολιτική υπάρχουν πράγµατα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται και πράγµατα που γίνονται, αλλά δεν λέγονται, δεν πρέπει να αφορά στην οικονοµία.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 20/5/23