Το βράδυ στης 3η Ιουνίου έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων πολιτικών σχηματισμών στον Άρειο Πάγο. Στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 25η Ιουνίου πέρασαν 44 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, 6 λιγότερες υποψηφιότητες από τις προηγούμενες Εθνικές εκλογές.

Για να δοκιμάσουν την τύχη τους και πάλι…. υποψηφιότητα δήλωσαν 35 κόμματα, 5 συνασπισμοί κομμάτων, 1 συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων και 3 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Η ανακήρυξη των κομμάτων από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που θα ελέγξει εάν έχει γίνει τυπικά με κάθε λεπτομέρεια η σωστή κατάθεση φακέλων από τα κόμματα,  θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023.

Η κάθοδος στις εκλογές όμως δεν είναι μόνο προγραμματικές δηλώσεις, υποψήφιοι, εντυπωσιακή επικοινωνία και χτυπητά ονόματα στη μαρκίζα… Είναι πολλά τα λεφτά και το κόστος, άρα κάποια κόμματα και συνδυασμοί δεν τα σηκώνει η τσέπη τους.

Ειδικά κάποια μικρά κόμματα κατάλαβαν πως εκ νέου κατάθεση φακέλου δεν αποτελεί μόνο μια γραφειοκρατική υποχρέωση, καθώς ο σχετικός φάκελος πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε υποψήφιο. Με έναν γρήγορο υπολογισμό, αυτό συνεπάγεται πως το συνολικό κόστος για ένα κόμμα που θέλει να εκπροσωπηθεί αξιοπρεπώς σε όλη την επικράτεια διαμορφώνεται από 40.000 έως και 60.000 ευρώ.

Το ποσό μάλιστα δεν επιστρέφεται εάν το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου απορρίψει την αίτηση. Ο συγκεκριμένος παράγοντας λειτούργησε αποτρεπτικά για συνδυασμούς που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα ή αποτελούν κόμμα–ταυτότητα.

Μεταξύ αυτών είναι και ο συνδυασμός Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία, στον οποίο συμμετέχει ο Ηλίας Κασιδιάρης, που έχει καταδικαστεί ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης και το κόμμα του «κόπηκε» από το Ανώτατο Δικαστήριο στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Σύμφωνα με ανάρτηση του Ηλία Κασιδιάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, ενώ στον συνδυασμό συμμετέχουν 28 ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές.

Ανάμεσα στις 44 υποψηφιότητες υπάρχουν και νεοεμφανιζόμενα κόμματα, όπως και νεοεμφανιζόμενοι ανεξάρτητοι, ενώ κόμματα που «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο και δεν συμμετείχαν στις περασμένες εκλογές τώρα κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής υπό άλλη ή παρεμφερή ονομασία και έμβλημα.

Επιπλέον, δεν κατέθεσε αίτηση συμμετοχής το κόμμα ΕΑΝ του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, που κατέγραψε ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στις προηγούμενες εκλογές.