Νέα δικαιολογία επινόησε ο Αλέξης Τσίπρας για να αποφύγει το πικρό ποτήρι της παραίτησης από την προεδρία του κόμματος, στην περίπτωση που ηττηθεί στις κάλπες της 25ης Μαΐου.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», έφερε ως παράδειγμα τις περιπτώσεις του Χ. Φλωράκη και του Λ. Κύρκου, που όταν έχαναν στις εκλογές κανείς δεν τους ζητούσε να παραιτηθούν. «Eμείς στην Αριστερά δεν θα πτοηθούμε από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ούτε ζητήσανε ποτέ από τον Χαρίλαο Φλωράκη να παραιτηθεί, επειδή είχε ένα κακό αποτέλεσμα το ΚΚΕ, ή από τον Λεωνίδα Κύρκο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως δεν ήταν και η καλύτερη απάντηση που έδωσε. Και αυτό γιατί:

  • Μνημονεύει τους Χ. Φλωράκη και Λ. Κύρκο, όταν εδώ και μια δεκαετία τούς έχει απαρνηθεί και η έγνοια του ήταν πώς θα μοιάσει ο ίδιος στον Α. Παπανδρέου και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ.
  • Το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού δεν ήταν κόμματα εξουσίας. Ειδικά ο Λ. Κύρκος πάλευε κάθε φορά να μπει στη Βουλή από το 1981 και μετά.
  • Εάν ο Α. Τσίπρας παρομοιάζει την περίπτωσή του με αυτή του Χ. Φλωράκη και του Λ. Κύρκου σημαίνει ομολογία συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα των κομμάτων που διοικούσαν οι δύο ηγέτες της Αριστεράς.
Δημοσιεύτηκε στην στήλη «Αλάτι και Πιπέρι» της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ στις 12/6