Δεύτερες σκέψεις από Αχτσιόγλου για την αρχηγία
Επιτρέψτε μου σήμερα να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με τα όσα διαδραματίζονται στον θαυμαστό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του προέδρου Τσίπρα να εγκαταλείψει το σκάφος. Κυρίως για όλους εμάς τους φίλους (από απόσταση) του ΣΥΡΙΖΑ η όμορφη και χαρισματική πολιτικά Έφη, φαντάζει ως η ιδανική επιλογή για τη διαδοχή του αρχηγού Αλέξη. Το λάθος όμως σ’ αυτή την επιθυμία έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλοι εμείς, κρίνουμε με βάση τα όσα μας έχει μάθει το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα. Μ’ αυτά που γίνονται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν ανακύπτει θέμα ηγεσίας. Έλα όμως, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε ΝΔ, ούτε ΠΑΣΟΚ. Είναι κάτι άλλο που δύσκολα θα μπορέσουμε με την πολιτική λογική να το προσεγγίσουμε. Επειδή μας αρέσει πολιτικά η Αχτσιόγλου, δεν σημαίνει ότι αρέσει και στους συντρόφους της, που προφανώς να προτιμούσαν κάτι πιο κοντά στον… Πολάκη για παράδειγμα. Για να μην σας κουράζω, πλέον έχει ελάχιστη σημασία πώς βλέπουν την Έφη τα συντρόφια της, αν δεχτώ την πληροφορία που έφτασε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής στο κινητό μου, σύμφωνα με την οποία η Αχτσιόγλου, προσανατολίζεται να πει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» στην πρόκληση να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και το «όχι» δεν συνδέεται με οτιδήποτε πολιτικό, αλλά με την ανάγκη της, να βρεθεί πλάι στην κορούλα της. Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη, ότι σε αυτή τη φάση, είναι δύσκολο να αφήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα της μάνας. Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα. Επ’ αυτού μάλιστα δεν μπορεί κάνεις να διατυπώσει εναλλακτική άποψη, από τη στιγμή που πρόκειται για ένα εντελώς προσωπικό (ιερό θα έλεγα) θέμα. Η Αχτσιόγλου σκέφτεται να πει «όχι» και μάλιστα δεν αποκλείεται να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις της εντός της τρέχουσας βδομάδας.

Τι θα κάνει ο Χαρίτσης
Το επόμενο πρόσωπο που επίσης διαθέτει μετριοπαθή χαρακτηριστικά είναι ο Χαρίτσης. Όμως κι αυτός φαίνεται ότι ζυγίζει τα δεδομένα γι’ αυτό και ζήτησε (λίγο, άλλωστε δεν υπάρχει δυνατότητα και για πολύ) χρόνο για να το σκεφτεί. Με τα σημερινά πάντως δεδομένα, εκτιμώ (αλλά πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για δίκη μου εκτίμηση) ότι ο Χαρίτσης θα λάβει τις αποφάσεις του, αφού προηγουμένως καταλάβει τι σκέφτεται η Αχτσιόγλου. Πάντως, σε σχέση με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, ουδείς εντός ΣΥΡΙΖΑ, δεν παραβλέπει το ΠΑΣΟΚογενές προφίλ του, που για τους σκληρούς αριστερούς είναι ένα μικρό ντισαβαντάζ.




Στοιχειώνει τη Δούρου το Μάτι
Ένα πρόσωπο που θα ήθελαν να βάλουν στην κούρσα οι προεδρικοί μαθαίνω πως είναι η παλιά περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Κι όταν αναφέρομαι στους «προεδρικούς», το εξαντλώ στους Παππά – Σπίρτζη. Μάλιστα, μην υποτιμάτε την πρόταση που κατέθεσε χθες στα κομματικά όργανα ο δεύτερος, προκειμένου να προταθεί εκ νέου επικεφαλής της ΚΟ ο Αλέξης Τσίπρας. Η συγκεκριμένη ομάδα θέλει να «αγοράσει» χρόνο, αντιλαμβανόμενοι ότι το πουλέν τους (η Δούρου) πορεύεται με ένα τεράστιο βαρίδι στον δρόμο προς την αρχηγία. Και αυτό δεν είναι άλλο από την εμπλοκή της στην τραγική υπόθεση στο Μάτι. Όπως εκτιμούν (και όχι αδίκως), στην περίπτωση που θα «έβγαινε» μπροστά, εκ των πραγμάτων τα «πετσοταϊσμένα» θα επανέφεραν τα όσα είχα διαδραματιστεί στη φονική πυρκαγιά. Η ίδια η Δούρου πάντως, που επέστρεψε στο Σάββατο από το Στρασβούργο, δεν έχει λάβει τις αποφάσεις που την αφορούν.


Το ερωτηματικό Τσακαλώτος
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σε σχέση με την Αχτσιόγλου, τότε προφανώς και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Και συνδέω τα δύο πρόσωπα γιατί ως γνωστόν η βουλευτής Έφη, κινείτο διαχρονικά εντός των ορίων της ομάδας του Ευκλείδη. Επί τη ευκαιρία, να αποκαταστήσω και μια παρερμηνεία. Και μιλάμε για την εμπεδωμένη άποψη, που θέλει τη νεαρή πολιτικό να είναι πουλέν του προέδρου Τσίπρα. Ούτε ήταν, ούτε είναι. Απεναντίας, όλα αυτά τα χρόνια η Αχτσιόγλου κινήθηκε διακριτικά απέναντι στις θέσεις που διατύπωνε η ομάδα των προεδρικών. Προφανώς, εκείνο που θόλωσε τα νερά σε σχέση με τη θέση της στο εσωκομματικό τοπίο, ήταν η σχέση της, σε προσωπικό επίπεδο, με τον στενό συνεργάτη του απερχόμενου προέδρου Αλέξη, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Το «όχι» της Γεροβασίλη
Αναμενόμενη (στον πολύ στενό κύκλο) πάντως υπήρξε η αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία αρνήθηκε να ηγηθεί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι την εκλογή του νέου αρχηγού. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνδέεται και με στενή προσωπική φιλία με τον Τσίπρα, έκρινε ότι δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να μπλέξει σ’ αυτή τη φάση με τα εσωκομματικά. Μάλιστα, κάποιοι (όχι λίγοι) συνδέουν την άρνησή της και με μια συνάντηση που έλαβε χώρα προ ημερών εντός των διοικητικών ορίων της Αττικής παρόντος και του προέδρου Αλέξη. Με δεδομένο ότι η Γεροβασίλη είπε «όχι» στη μεταβατική ανάληψη της «ηγεσίας» της ΚΟ, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να κληθεί να ηγηθεί του κόμματος, ως λύση ανάγκης, στην περίπτωση που υπάρξει οριστικό αδιέξοδο σε σχέση με τους υποψηφίους, το Συνέδριο και τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.


Σενάριο Πολάκη για την ηγεσία
Σε όλα τα φοβερά και τρομερά που βλέπουμε να εκτυλίσσονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να προσθέσετε και το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας Πολάκη. Ενδεχομένως σ’ αυτή τη φάση να είναι και η πιο σίγουρη. Ο αψύς Σφακιανός, που δικαίως τα έχει πάρει στο κρανίο με τα όσα διαβάζει και ακούει σε σχέση με τον ίδιο και τη δήθεν ενόχληση του προέδρου Τσίπρα προς το πρόσωπό του, δείχνει αποφασισμένος να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Άλλωστε, όπως λένε οι «δικοί» του «σ’ έναν μικρό ΣΥΡΙΖΑ, ο Πολάκης είναι μεγάλος».

Και οι περίεργες σκέψεις Τσίπρα
Όλα όσα βλέπουμε προφανώς και τα είχε διαβλέψει ο πρόεδρος Τσίπρας, όταν αποφάσιζε να παραιτηθεί. Έχοντας κάνει σειρά επαφών με τους πρωτοκλασάτους, είχε διαγνώσει την απροθυμία τους, να «θυσιαστούν» ενόψει των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών. Επειδή γνώριζε, αποφάσισε να «κρυφτεί» πίσω από τις εξελίξεις, περιμένοντας την ώρα που θα πάνε στο Γαλάτσι και θα τον παρακαλέσουν να επιστρέψει. Επί της ουσίας, ο πρώην πρωθυπουργός αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος ότι δύο ακόμη εκλογικές ήττες (σε αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) θα τον έβγαζαν οριστικά εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Απεναντίας, έχοντας ως παρακαταθήκη το εκλογικό ποσοστό της πρόσφατης κάλπης και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί συντριβή τόσο στις αυτοδιοικητικές, όσο και στις ευρωεκλογές, θα έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται πως είναι ο μόνος που κατάφερε διψήφια ποσοστά. Για να το «μαζεύουμε» σιγά – σιγά, ο Τσίπρας, έφυγε για να επιστρέψει καβάλα πάνω στ’ άλογο.

Έξαλλος με Τσαπανίδου
Εν τω μεταξύ, από αξιόπιστη συριζαϊκή πηγή πληροφορήθηκα ότι Τσίπρας ήταν έξαλλος που διέρρευσε ότι παραιτείται όσο πήγαινε (προ ημερών) από Κουμουνδούρου στο Ζάππειο. Έτσι λοιπόν, όταν προσήλθε η Πόπη (πρόεδρε έλα με φόρα) ως εκπρόσωπος Τύπου, να μπει στην αίθουσα που θα έκανε τις δηλώσεις, οι αστυνομικοί και ο Καλογήρου, την έβγαλαν έξω, λέγοντάς της πως ο Τσίπρας δεν θέλει κανέναν μέσα στην αίθουσα. Και μιας και το έφερε η κουβέντα να σας πω ότι η Τσαπανίδου είναι κόκκινο πανί για πολλούς από τους όψιμους συντρόφους της. Κάποιοι εξ αυτών δεν θέλουν ούτε να ακούν το όνομά της. Το αυτό συμβαίνει και με τον Καλόγηρου, αυτόν τον φοβερό και τρομερό εγκέφαλο της Κουμουνδούρου, που δεν αντιλήφθηκε το απόλυτο Βατερλώ του προέδρου Αλέξη.

Κίνημα αποχωρήσεων προς το ΠΑΣΟΚ
Από τους ανθρώπους που έχω πέριξ της Κουμουνδούρου πληροφορήθηκα ότι δυο πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισαν ήδη τον πρόεδρο Ανδρουλάκη, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας. Το ένα απ’ αυτά (τα στελέχη) δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να ανακοινώσει τη διάθεση προσχώρησης στο ΠΑΣΟΚ. Κι εδώ δεν μιλάμε για έναν απλό παράγοντα, αλλά έναν από τους στενότερους φίλους του προέδρου Τσίπρα.

! Μετά τη χθεσινοβραδινή παραίτηση του Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι το στέλεχος που θα προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ, είναι ο πρώην υπουργός Υποδομών επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ουδείς ξεχνά (και σίγουρα δεν μπορεί να παραβλέπει) τις πασοκικές καταβολές του ανδρός.

Έτοιμο το σχέδιο για λίστα στις ευρωεκλογές
Εδώ και καιρό ο πρόεδρος Μητσοτάκης (που πέρασε ένα χαλαρό διήμερο στα νεοδημοκρατικά Χανιά) έχει αποφασίσει (και το εννοώ) να επαναφέρει τη λίστα στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι ο σταυρός προτίμησης απέτυχε παταγωδώς, αν κρίνουμε και από τα πολλά προβλήματα που δημιούργησαν οι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων τα τελευταία χρόνια. Αν και ο τέως υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει παραδώσει στον πρωθυπουργό (πριν φύγει από το Μαξίμου) ένα πρώτο σχέδιο, δεν αποκλείεται με βάση τη δουλειά του νυν ΥΠΕΞ, να υπάρξει ένα πιο ολοκληρωμένο εκλογικό σύστημα που θα αφορά τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που θέλω να κρατήσετε είναι ότι σ’ αυτή τη φάση ο πρόεδρος Κυριάκος, προσανατολίζεται προς το σύστημα της λίστας. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, οι οποίες προβάλλουν ως βασικό επιχείρημα, το γεγονός ότι ο σταυρός κινητοποιεί τους υποψηφίους, σε αντίθεση με τη λίστα που ο μόνος που κινητοποιείται είναι ο αρχηγός.

Πλώρη για την ευρωβουλή από Χαρδαλιά – Πελώνη – Αυτιά – Φλώρο
Εκτός από τον Μεϊμαράκη και πιθανότατα την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αν μέχρι τότε δεν έχει υπουργοποιηθεί, εσχάτως έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα ονόματα που συγκεντρώνουν πλείστες πιθανότητες για να συμμετάσχουν στη γαλάζια λίστα. Στα πρώτα ακούσματά μου, βρίσκονται τα ονόματα του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, της πρώην εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη και του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά. Εσχάτως, και με δεδομένο ότι αποστρατεύεται το επόμενο διάστημα άρχισε να συζητείται και το ονοματεπώνυμο του νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Στο 5% το όριο εισόδου στη Βουλή
Μαζί με το επικείμενο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην αύξηση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Μητσοτάκης φαίνεται να προκρίνει το μοντέλο που ισχύει στη Γερμανία, όπου για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 5% του ποσοστού των ψηφοφόρων. Αν και ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, δεν ξέρω πότε και πώς θα έρθουν προς ψήφιση οι επίμαχες αλλαγές. Παρά ταύτα, για ένα είμαι σίγουρος ότι οι όποιες αλλαγές θα συντελεστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης.

«Κόπηκε» ο Βλάσης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ένα από τα πρόσωπα που ακούγονταν για την περιφέρεια Πελοποννήσου, ήταν ο νυν βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης. Ωστόσο όπως πληροφορούμαι, ο άνδρας «κόπηκε» και μάλιστα με τον πλέον οικουμενικό τρόπο από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης περιφέρειας. Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη και με δεδομένη την πρόθεση του γαλάζιου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να είναι εκ νέου υποψήφιος, κυρίως ο πρόεδρος Σαμαράς άρχισε να αναζητεί άλλη λύση. Όπως μαθαίνω, η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του παλιού συνεργάτη του Μεσσήνιου πολιτικού, Δημήτρη Πτωχού, του οποίου ο πατέρας διετέλεσε επί δύο τετραετίες δήμαρχος Μεσσήνης. Με αυτά και με κάτι άλλα, προβλέπω να κερδίζει εκ νέου την περιφέρεια ο υβριστής του Μητσοτάκη, Πέτρος Τατούλης.

Το ΠΑΣΟΚ δίνει το χρίσμα στην Ταγαρά
Πάντως, εκτός από τον νυν Νίκα, τον πρώην Τατούλη και τον επίδοξο Πτωχό, πρέπει να σας πω ότι υποψήφιο περιφερειάρχη ετοιμάζει στην Πελοπόννησο και ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης. Λογικό, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε τα υψηλότερα (συγκεντρωτικά) ποσοστά στα διοικητικά όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας. Φαβορί για να ηγηθεί μιας τέτοιας παράταξης για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτευτίνα στην Κόρινθο, Κατερίνα Ταγαρά, που κατέγραψε απίστευτες επιδόσεις σε επίπεδο σταυρών στις πρόσφατες εκλογές.

Η δυνατή τριανδρία του Μαξίμου
Εξαιρετικά κύλισε η πρώτη εβδομάδα της συνεργασίας των Παπασταύρου, Μπρατάκου και Σκέρτσου στο Μέγαρο Μαξίμου. Και έχει μεγάλη σημασία αυτό, αφού στις ομάδες βασικό στοιχείο είναι η ψυχολογία. Η προσθήκη του νέου υπουργού Επικράτειας όχι μόνο δεν ανέτρεψε τα δεδομένα, αλλά απεναντίας λειτούργησε ενισχυτικά στο ήδη καλό κλίμα συνεργασίας που παρατηρούνταν εδώ και καιρό στον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου Κυριάκου. Με δεδομένο ότι ο Παπασταύρου είναι παίκτης, που έχει μάθει να μοιράζει, αλλά κυρίως να μοιράζεται την μπάλα, όχι μόνο δεν προκάλεσε αναταραχή στην ομάδα, αλλά λειτούργησε ως βασικός βραχίονας για να ενισχυθεί περαιτέρω η καλή ψυχολογία των παικτών.

Διαζύγιο μεγατόνων
Ενόψει διαζυγίου, που θα προκαλέσει πολλά Ρίχτερ, μαθαίνω ότι βρισκόμαστε εσχάτως. Μιλάμε για μια σχέση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που τυπικά έχει περατωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Επειδή όμως κατά την προεκλογική περίοδο επιδεινώθηκε περαιτέρω η κατάσταση, υπάρχει από κοινού συμφωνία προκειμένου να ανακοινωθεί το τέλος της συγκατοίκησης.