Σαμαράς σε Μέρκελ: "Χαλάρωση τώρα ή έρχεται ο Τσίπρας"
Το δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός αύριο στην Γερμανίδα Καγκελάριο
Του Δημήτρη Κοτταρίδη, Εφημερίδα Παραπολιτικά
Τη στρατηγική τους για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα χαράσσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία για την έκβασή τους, καθώς οι συναντήσεις στο Παρίσι δεν φάνηκε να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις των δανειστών. Τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά και είναι χαρακτηριστικό ότι για αρκετά μέλη της κυβέρνησης η στάση των εκπροσώπων των δανειστών μας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε κυβερνητική κρίση και κατά συνέπεια σε εκλογές. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως οι εκλογές στην παρούσα φάση θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για την Ελλάδα, όμως πιστεύει ότι το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό, καθώς, αν η τρόικα σκληρύνει τη στάση της και ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα από την κυβέρνηση, τότε η ρήξη στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την επικείμενη συνάντησή του με την ’γκελα Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να αποσπάσει μία ρητή δέσμευση προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των απαιτήσεων των δανειστών και κατ επέκταση της στήριξης της συγκυβέρνησης.
Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει πως το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να λήξει στο τέλος του έτους
Καμπανάκι
Κρούοντας καμπανάκι σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Σαμαράς θα ξεκαθαρίσει προς την κ. Μέρκελ πως στην περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικά μηνύματα στο μέτωπο του χρέους, αλλά και στην πραγματική οικονομία, τότε το παρόν κυβερνητικό σχήμα θα εγκλωβιστεί επικίνδυνα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί προ των πυλών της εξουσίας. «Αν δεν υπάρξει κατανόηση, θα παραδώσουμε τη χώρα στον Τσίπρα, αφού πλέον ούτε οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν θα μπορούν να πειστούν», θα είναι το μότο στο οποίο κινηθεί ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, τροχοπέδη στο εγχείρημα αυτό στέκεται το ρευστό πολιτικό τοπίο και το έντονο προεκλογικό άρωμα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, με φόντο τις διαδικασίες διαδοχής του Κάρολου Παπούλια. Οπως αναφέρεται και στον «Πολιτικό Καφέ», η γερμανική πλευρά προτίθεται να ζητήσει εγγυήσεις και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την όποια συμφωνία αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους και την ελάφρυνση των συμφωνηθέντων, με δεδομένη τη σοβαρή πιθανότητα της προσφυγής στις κάλπες τους αμέσως επόμενους μήνες.
Προβλήματα
Στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις, ακόμα και αν δεν λάβουν το πράσινο φως της τρόικας. Και αυτό γιατί από τις συζητήσεις που έχουν γίνει δεν έχει φανεί η πρόθεση των εταίρων να προκαλέσουν προβλήματα σε αυτό το μέτωπο. Ετσι, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα έχει κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή θα υπάρχει η ρύθμιση για τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (100 δόσεις για οφειλές κάτω των 15 χιλιάδων ευρώ και 71 για οφειλές πάνω από αυτό το ποσό), ενώ θα αποτυπωθεί και η μείωση της έκτακτης εισφοράς, της τάξης του 30%, για τα δύο επόμενα χρόνια. Αυτές οι κινήσεις λοιπόν, που είχε αποφασιστεί να ανακοινωθούν από τον κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξαν τα σχέδια, φαίνεται να έχουν κλειδώσει.
Τα δύσκολα με την τρόικα όμως έχουν να κάνουν με τις αλλαγές που προωθούνται τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο θέμα των απολύσεων. Ηδη στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν στο τέλος Οκτωβρίου τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν παραγγελθεί, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτές θα γίνουν για κάθε Ταμείο ξεχωριστά, προκειμένου να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα, όμως ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, που έχει αναλάβει και το βάρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για αυτά τα ζητήματα, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξει κανένα ενδεχόμενο μείωσης σε συντάξεις.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει στην Αγκελα Μέρκελ, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά, με πίνακες και αριθμούς τα στοιχεία για την οικονομία
Οι δυσκολίες
Οσον αφορά τα εργασιακά και κυρίως το τι θα γίνεται με τις ομαδικές απολύσεις, οι σχετικές αρμοδιότητες περνούν πλέον από τα χέρια του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν αρμόδιος να κρίνει αν μια επιχείρηση επιτρέπεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Παράλληλα, σε διαβούλευση με την τρόικα βρίσκεται και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, αν η τρόικα επιμείνει στο λοκ άουτ και ξεκαθαρίσει πως δεν δέχεται την αξιολόγηση των απολύσεων, όπως αυτή προτείνεται από την κυβέρνηση, τότε ο μόνος τρόπος για να επικυρωθεί αυτό νομικά είναι να περάσει από το Κοινοβούλιο.
Στο Μαξίμου λοιπόν θεωρούν πως σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν καταφέρουν να μην έχουν αντιδράσεις από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., δεν θα συμβεί το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξάλλου ήδη έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ετσι, μια κυβερνητική κρίση θα είναι αναπόφευκτη.
Είναι σαφές λοιπόν πως στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αναμένεται να θέσει το θέμα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο την ερχόμενη Τρίτη, συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη χρονική συγκυρία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Για το τέλος του Μνημονίου
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει στην Αγκελα Μέρκελ, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά, με πίνακες και αριθμούς τα στοιχεία για την οικονομία. Στόχος του, να αντιληφθεί το Βερολίνο την ανάγκη να μειωθούν οι φόροι και να αποφασιστούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Από το κλίμα και από τη δημόσια δήλωση της κ. Μέρκελ που θα ακολουθήσει τη συνάντηση η κυβέρνηση θα λάβει μια εικόνα για το πώς ενδέχεται να εξελιχθούν και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες όπως εκτιμάται στο κυβερνητικό επιτελείο μπορεί να κρατήσουν ακόμα και περισσότερο από έναν μήνα. Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει πως το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να λήξει στο τέλος του έτους και να μην επεκταθεί χρονικά, ενώ θέλει να υπάρξει και μια σαφή εικόνα από τη Μέρκελ πως θα ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για το δημόσιο χρέος. Με δεδομένη την πρόθεση της Αθήνας να βγει και πάλι στις αγορές, στο Μαξίμου εκτιμούν πως μια θετική δήλωση της Μέρκελ θα βοηθήσει το κλίμα στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στην καγκελάριο τον κίνδυνο μιας κυβερνητικής κρίσης και το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, κάτι που δεν φαίνεται πως θα χαροποιήσει τη Μέρκελ.