Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αμέσως μετά το πέρας της καλοκαιρινής ραστώνης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναπτύσσει έντονη δράση στο παρασκήνιο της Κεντροδεξιάς. Αν και η Βουλή, σε αντίθεση με την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία, δεν έχει μπει ακόμη σε φουλ ρυθμούς, το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα αναγκάζει τους πρωταγωνιστές του κοινοβουλευτικού σκηνικού να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και σε μια διαδικασία συνεχούς επανακαθορισμού της στάσης τους.

Ανάμεσά τους, βεβαίως, και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο οποίος, στην προκειμένη περίπτωση, βγάζει το κοστούμι του υψηλόβαθμου θεσμικού παράγοντα, επιστρατεύοντας την εικόνα του έμπειρου κομματικού στελέχους (άλλοτε αποκαλείτο και ψυχή της Ν.Δ.), που διατηρεί εδώ και χρόνια δίαυλο επικοινωνίας με το σύνολο του δυναμικού της Κεντροδεξιάς παράταξης. Εξάλλου, το σκληρό πόκερ που παίζεται γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το εγχείρημα της εξεύρεσης των 180 ψήφων που απαιτούνται για τη διαδοχή του, καθώς και οι ζυμώσεις πέριξ της Ν.Δ. δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο έναν μετρ τέτοιου είδους πολύπλοκων πολιτικών διαδικασιών. Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένο πως ο άλλοτε «γαλάζιος» γραμματέας θα ήθελε όσο το δυνατόν συντομότερα να εξαφανιστούν τα σύννεφα στις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου (με φόντο τους χειρισμούς του στο ζήτημα του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα), τα οποία άνοιξαν πληγές παλαιότερων ετών. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να λησμονήσει τη σκληρή γλώσσα με την οποία είχε μιλήσει για τον Αντώνη Σαμαρά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, την περίοδο που ο σημερινός πρωθυπουργός έδινε μάχη με την Ντόρα Μπακογιάννη για την αρχηγία του βασικού κυβερνητικού εταίρου.

ΓΕΦΥΡΕΣ

Οι σκιές αυτές φαίνεται να είχαν μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της «γαλάζιας» ιστορίας, μια και πριν ξεσπάσει η εν λόγω κρίση το πρωθυπουργικό περιβάλλον είχε αποφασίσει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την εμπειρία του κ. Μεϊμαράκη, αλλά και την επιρροή του στην κομματική βάση και το «γαλάζιο» στελεχικό δυναμικό.

Ο πρόεδρος της Βουλής όχι μόνο συμμετείχε στις επικοινωνιακές συσκέψεις του Μαξίμου για τις τριπλές κάλπες του Μαΐου, αλλά και είχε ενεργό συμμετοχή στις επιλογές των υποψηφίων που στήριξε η πρωθυπουργική αυλή σε δήμους και (κυρίως) περιφέρειες-κλειδιά. Ωστόσο, μετά τις εκλογές και αφού μεσολάβησε η δημόσια διαφοροποίηση Μεϊμαράκη με την κεντρική «γραμμή» του Μαξίμου, ο τελευταίος βρέθηκε μονομιάς εκτός νυμφώνος και οποιουδήποτε στρατηγικού πολιτικού σχεδιασμού του συστήματος Σαμαρά. «Ολο το καλοκαίρι ο Μεϊμαράκης μιλούσε μόνο με τον Σταμάτη», λέει στενός συνομιλητής του προέδρου της Βουλής, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις του με την πρωθυπουργική αυλή.

Για τους μη γνωρίζοντες, ο υπουργός Επικρατείας και ο πρόεδρος της Βουλής διατηρούσαν διαχρονικά ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, με τους πολιτικούς δεσμούς που τους συνδέουν να ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο «Βαγγέλας» στήριξε εμπράκτως τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, καθώς εκείνος είχε βγει μπροστά για να διαχειριστεί την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει προ μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

ΕΠΑΦΕΣ

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως η παρασκηνιακή δράση που επιδεικνύει εσχάτως ο κ. Μεϊμαράκης επικεντρώνεται κατά βάση στις επαφές του με τους κεντροδεξιούς ανεξάρτητους βουλευτές, στη βάση της στήριξης της όποιας κυβερνητικής πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οπως έχουν γράψει επανειλημμένως τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», την μπαγκέτα των σχετικών διεργασιών κρατά ο Δημήτρης Σταμάτης και, ως εκ τούτου, η προσπάθεια Μεϊμαράκη να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου των «180» και κατ’ επέκταση να ρίξει γέφυρες στην πρωθυπουργική αυλή θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος. «Ο Σταμάτης είναι ο μόνος από το σύστημα Σαμαρά που έχει δίκτυο συνομιλητών σε όλο το φάσμα της Κεντροδεξιάς, μια και οι κομματικές του αναφορές είναι ιδιαίτερα έντονες. Γι’ αυτό μπορεί να τα βρει με τον Βαγγέλη», επισημαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» καθημερινός συνομιλητής του προέδρου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο άλλοτε κλειδοκράτορας της Ρηγίλλης συζητά τόσο με την ομάδα των κεντροδεξιών ανεξάρτητων όσο και με τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., που δείχνουν να βρίσκονται με το ένα πόδι εντός και με το άλλο εκτός του κόμματος του Πάνου Καμμένου. Πρώτος και καλύτερος στη «λίστα Μεϊμαράκη», ο Βύρων Πολύδωρας, με τον οποίο, όπως γίνεται αντιληπτό, έχουν ουκ ολίγα σημεία επαφής εδώ και πολλά χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον συνοδοιπόρο του πρώην προέδρου της Βουλής στην «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό», Χρήστο Ζώη (σ.σ.: αν και οι δυο τους τα έχουν σπάσει το τελευταίο διάστημα).

Ο κ. Μεϊμαράκης συνομιλεί ακόμη με την πλευρά της Μίκας Ιατρίδη, του Γιάννη Κουράκου, του Βασίλη Καπερνάρου (λιγότερο) και, φυσικά, με τον Νικήτα Κακλαμάνη, υπέρ της επιστροφής του οποίου στη Ν.Δ. τάσσονται όλο και περισσότερα «γαλάζια» κοινοβουλευτικά στελέχη. «Εδώ μιλάμε με άλλους κι άλλους, στον Νικήτα είναι το πρόβλημα;», λένε οι εν λόγω κύκλοι. Παράλληλα, ο τρίτος τη τάξει παράγοντας του πολιτεύματος ουδέποτε έπαψε να έχει δίαυλο επικοινωνίας με βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που προέρχονται από τη Ν.Δ., προεξαρχόντων των Παναγιώτη Μελά και Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, αλλά και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, με την Ελενα Κουντουρά, καθώς και τους Τέρενς Κουίκ και Παύλο Χαϊκάλη. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», στις κουβέντες του κ. Μεϊμαράκη και των προαναφερθέντων στελεχών κεντρική θέση κατέχει η πιθανότητα να προταθεί για την Ηρώδου Αττικού το όνομα του Κώστα Καραμανλή. Εξάλλου, κοινός τόπος στις κατ’ ιδίαν και δημόσιες τοποθετήσεις των κεντροδεξιών βουλευτών του λεγόμενου αντιμνημονιακού τόξου είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός θα αποτελούσε ιδανική λύση για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Την ίδια στιγμή, η δραστηριότητα Μεϊμαράκη «ακουμπά» και στις διεργασίες για την επανασυσπείρωση της Κεντροδεξιάς, ενόψει των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ., τις οποίες ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς υπέδειξε ως σταθμό για τις όποιες εξελίξεις. Αλλωστε, ο «Βαγγέλας» της Ν.Δ. έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της επανένωσης των δυνάμεων της ευρύτερης παράταξης, ενώ το γεγονός ότι η δυνατότητα να απευθύνεται με άνεση στο σύνολο των σχηματισμών και των πολιτικών προσώπων πέριξ της Ν.Δ. κάθε άλλο παρά λησμονείται, ακόμη και από τους πιο φανατικούς επικριτές του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πέτρος Μολυβιάτης για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Νέο βέτο από ΗΠΑ για Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας