«Καµιά διεύρυνση, χωρίς ταυτόχρονα να διαφυλάσσεται ο πυρήνας της παράταξης, δεν µπορεί να είναι λειτουργική και να µακροηµερεύει», σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές, δείχνοντας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αρκετοί από τους ΠΑΣΟΚογενείς αποχώρησαν µετά την αποµάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι διεργασίες για την εκλογή αρχηγού τον Σεπτέµβριο και η διαδικασία που εξελίχθηκε µέχρι να βρει η Κουµουνδούρου υποψήφιο για να «κατέβει» αντίπαλος του Κώστα Μπακογιάννη στον ∆ήµο της Αθήνας φαίνεται ότι προκαλούν ακόµα µεγαλύτερη απογοήτευση και αποσυσπείρωση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η πρώτη κάλπη που θα στηθεί µετά την αλλαγή ηγεσίας στις αρχές Σεπτεµβρίου, δηλαδή οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αναµένεται να ενισχύσει την αδύναµη εικόνα του κοµµατικού οργανισµού του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα -παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε εκ των πραγµάτων η αλλαγή εν κινήσει του Γιώργου Πατούλη-, η Ν.∆. δείχνει να οδεύει στις εκλογές του Οκτωβρίου µε µεγαλύτερη ενότητα, ενδυναµώνοντας τον κεντροδεξιό της άξονα. Αφενός αυτό εκφράζεται µε την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής, αφετέρου µε το «µαχητικό ψηφοδέλτιο», όπως σχολιάζουν στην Κοτζιά, το οποίο συγκρότησε στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης, που αντιστρέφει την εικόνα κατακερµατισµού των εκλογών του 2019. Στο µεταξύ, στην παράταξη «Αθήνα Ψηλά» προσχώρησε η παράταξη του Γιώργου Βουλγαράκη («Αθήνα και πάλι Αθήνα») και ο πρώην υπουργός κατεβαίνει υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος στο πλευρό του κ. Μπακογιάννη.

Ταυτόχρονα, στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η «συστράτευση» του δικηγόρου Βασίλη - Πάρι Καπερνάρου. Την εικόνα ενότητας της ευρύτερης παράταξης της Ν.∆. στην πολιτική µάχη για τον µεγαλύτερο δήµο της χώρας ενισχύει η υποψηφιότητα της Ντόρας Βυζοβίτη, κόρης του αείµνηστου βουλευτή της Ν.∆. Χρίστου Βυζοβίτη και στενότατης συνεργάτιδος του Κώστα Καραµανλή, καθώς και της ∆ανάης Μιχελάκου-Βορίδη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 05/08