Eµφαση στις ισχυρές περιφερειακές συνεργασίες συνεχίζει να δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα, 4 Σεπτεµβρίου, θα επισκεφθεί την Κύπρο. Εκεί θα συµµετάσχει στην Τριµερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, ενώ θα πραγµατοποιήσει και διµερείς συναντήσεις µε τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαµιν Νετανιάχου, µε τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών να είναι ψηλά στην ατζέντα του Ελληνα πρωθυπουργού.

Η θέση του κ. Μητσοτάκη για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρα και απόλυτα απέναντι στη λεγόµενη «λύση των δύο κρατών», που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που αναµένεται να επαναλάβει στη Λευκωσία. Είναι χαρακτηριστική και η ακόλουθη αποστροφή του, µετά την πρόσφατη συνάντηση µε τον Βολοντίµιρ Ζελένσκι στην Αθήνα: «∆εν υπάρχει καµία περίπτωση να αναγνωρίσουµε ποτέ την παράνοµη προσάρτηση περιοχών τής Ουκρανίας, όπως επιχειρεί να επιβάλει διά των όπλων η Ρωσία.

Πρόκειται για µια θέση η οποία ταυτίζεται, εξάλλου, µε τα διαχρονικά ελληνικά συµφέροντα, γιατί και η δική µας χώρα αντιµετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισµού και ενός επιθετικού αυταρχισµού. Είµαστε, λοιπόν, επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και σε κάθε παράνοµο κατοχικό τετελεσµένο. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αιµορραγεί δυστυχώς ακόµη στην Κύπρο», ανέφερε στο Μέγαρο Μαξίµου ο πρωθυπουργός. Κοινός παρονοµαστής στις επαφές µε τους ηγέτες της ευρύτερης «γειτονιάς» µας, πέρα από την αµυντική, οικονοµική και εµπορική συνεργασία και την ασφάλεια, είναι το Ενεργειακό.

Αυτήν τη στιγµή, τέσσερα φιλόδοξα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων έχουν λάβει προς το παρόν το «πράσινο φως» και είτε προχωρά η υλοποίησή τους είτε είναι στο στάδιο αναζήτησης επενδυτών. Πρόκειται για τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης µε υποθαλάσσια καλώδια Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας (EuroAsia Interconnector), Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας (EuroAfrica Interconnector) και Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY Interconnector και GreeceAfrica Power). Πρόσφατα, δε, η EuroAsia Interconnector ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην εταιρεία Nexans σύµβαση υποβρύχιων καλωδίων αξίας 1,43 δισ. ευρώ για το τµήµα της ηλεκτρικής διασύνδεσης που συνδέει την Κύπρο µε την Ελλάδα.

Το καλώδιο συνεχούς ρεύµατος υψηλής τάσης θα είναι η µεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση στον κόσµο, καθώς θα ποντιστεί στον πυθµένα της Μεσογείου σε βάθη µέχρι και 3.000 µέτρων.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 2/9