Όσοι, ελάχιστοι, συνομίλησαν απευθείας αυτές τις ημέρες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι για πρώτη φορά από το 2019 ο πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει άμεσα σε βαθιές κυβερνητικές τομές, πολύ νωρίτερα του αναμενομένου. Και μην πάει το μυαλό σας μόνο στην πιθανότητα αντικατάστασης των Κικίλια και Βαρβιτσιώτη (για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να τοποθετηθεί δημόσια για το τραγικό συμβάν στο λιμάνι του Πειραιά), για την οποία στελέχη πέριξ της πρωθυπουργικής αυλής μιλάνε πια ανοιχτά.

Άλλωστε και ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων, που είναι θέμα ωρών -το πολύ ημερών- σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια ενέργεια δεν θα αποτελούσε ούτε λύση για τα φλέγοντα ζητήματα ούτε απάντηση στις ανάγκες που έχουν προκύψει σε επίπεδο κυβερνητικού συντονισμού σε περιόδους διαχείρισης κρίσεων. Χώρια που δεν είναι σώφρον και αποτελεσματικό να αλλάζεις υπουργούς κάθε λίγο και λιγάκι, έστω και αν άλλοι (βλέπε Μηταράκη και Πατούλη) αποχαιρέτησαν με συνοπτικές διαδικασίες, και μάλιστα για γεγονότα που επ’ ουδενί άγγιζαν το θέμα της ανάληψης πολιτικής ευθύνης για τόσο μεγάλες καταστροφές.

Όπως λένε οι εν λόγω κύκλοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεξεργάζεται το σενάριο να παρέμβει δραστικά στον ίδιο τον πυρήνα του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», τόσο σε ό,τι αφορά την αρχική εκδοχή του όσο και τις διορθώσεις που προωθήθηκαν μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Βλέπετε, είναι πια πανθομολογούμενο πως, όσο πρωτοποριακή και αν ήταν η σύλληψη της ιδέας, στην πράξη εντοπίζονται συνεχώς κενά, καθώς πλην του μετώπου των έγκαιρων εκκενώσεων δεν στάθηκε δυνατό να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός σε βασικά σημεία των επιχειρήσεων αντιμετώπισης είτε των πυρκαγιών είτε των πλημμυρών είτε -για να μην ξεχνιόμαστε- της επέλασης του χιονιά πριν από μία διετία. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με το επιτελικό κράτος σε στιγμές κρίσης, αποδείχθηκε πως ο μόνος... ουσιαστικός επιτελάρχης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος σχεδόν φάνηκε να αντικαθιστά τους αρμόδιους υπουργούς στις συγκεκριμένες συγκυρίες.

Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αναμένονται πρωτοβουλίες στο ύψιστο επίπεδο για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να υπάρχουν πιο αποτελεσματικές αντιδράσεις, με φόντο τις πράγματι πρωτόγνωρες καταστάσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί και πάλι η χώρα, αργά ή γρήγορα.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή