Άφθονο γέλιο πρόσφερε για μία ακόμη φορά ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς η επίσκεψή του στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία. Και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση. Από όσα είδαν τα ματάκια μας δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθούμε πως ο άνθρωπος που ανέλαβε να «ξελασπώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας λάσπη από την πρώτη μέρα της εκλογής του στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη, δεν το έχει με τις χειρωνακτικές εργασίες και καλό θα ήταν να αποφύγει το σόου μπροστά στις κάμερες και τους φωτογράφους. Δεν ήταν πως φτυάρισε μόνο μία φορά, δύο λιγότερες και από τους παπάδες όταν κηδεύουν τους νεκρούς για να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τους σκεπάσει, αλλά πήγαινε βόλτα το φτυάρι, λες και κουβάλαγε αμμοχάλικο με το καροτσίνι. Αμ, το άλλο; Είχαν ξεσαλώσει τα τρολ που τον υπερασπίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή ο Κ. Μητσοτάκης σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλία «πιάστηκε» να χαμογελά σε ένα φωτογραφικό κλικ. Τι «αναίσθητο» τον έλεγαν, τι «χάχα», τι «παχύδερμο» και τα λοιπά. Χθες που ο ίδιος ο Κασσελάκης έδειχνε να είναι μες στην τρελή χαρά, παιχνιδίζοντας με τις κάμερες, ήταν απλώς Δευτέρα για τους κομματικούς οπαδούς του. Και ποια είχε δίπλα του; Μα την προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ πρώ- ην βουλευτή Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Οι μαύρες τρύπες του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μέχρι τώρα έχει αποδείξει πως η σχέση του με τον χρόνο δεν είναι και η καλύτερη, καθώς αργεί θεαματικά να πάρει αποφάσεις εκεί που το κόμμα έχει κενά εκπροσώπησης, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσλειτουργική η απόδοσή του σε κομματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. Από τις εθνικές εκλογές και μετά η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει διευθυντή να συντονίζει το κοινοβουλευτικό έργο. Δεν διαθέτει επίσης άνθρωπο που να λειτουργεί ως «εγκέφαλος» της πολιτικής στρατηγικής του κόμματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά θα τα διευθετήσει το επόμενο διάστημα ο Ν. Ανδρουλάκης, καθώς για τα προαναφερθέντα νευραλγικά πόστα έχει κατά νου πέντε πρόσωπα: τον Π. Ευθυμίου, τον Χ. Πρωτόπαπα, τον Κ. Σκανδαλίδη και τον προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή, καθώς επίσης τον Γ. Κουτσούκο. Ο τελευταίος δε ακούγεται ότι μπορεί να αναλάβει διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω

Αν και τις προηγούμενες ημέρες το μπλοκ των ηττημένων στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου αρχηγού ήταν σε φάση «αναχωρητισμού», από ό,τι φαίνεται τα πρόσωπα που ηγούνται αυτού, όπως οι Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος, δεν έχουν σκοπό να κάνουν αυτή τη χάρη στον Κασσελάκη, αλλά θα παραμείνουν ορ- γανώνοντας την αντεπίθεσή τους εντός των τειχών. Το πιθανότερο είναι όλες οι δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να τεθούν υπό την «ομπρέλα» της Αχτσιόγλου ώστε να παλέψουν για την εκπαραθύρωση του Κασσελάκη με όρους θεσμικής ισχύος. Δηλαδή ανατροπής των συσχετισμών στα όργανα που έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα. Από την Πολιτική Γραμματεία μέχρι την Κεντρική Επιτροπή και το συνέδριο. Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί μένουν μέχρι να φύγει ο Κασσελάκης;» βρίσκεται στα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα πως ο νέος αρχηγός «δεν τραβάει» σε κοινωνικό επίπεδο και η διασημότητά του βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τον λαϊκό παράγοντα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι με την εκλογή του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε τα πάνω του σε επίπεδο κοινωνίας και ως εκ τούτου αν αυτό το στοιχείο επαληθευτεί και στις ευρωεκλογές, τότε το αίτημα για αντικατάστασή του θα αποκτήσει άλλη δυναμική.

* Οι εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Στ. Κασσελάκη να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα συλλογικά όργανα της Κουμουνδούρου όταν προχώρησε στην αντικατάσταση του διευθυντή της ΚΟ και του εκπροσώπου του κόμματος φαίνεται ότι θα έχουν και συνέχεια. Γιατί στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με προτάσεις για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο συγκεκριμένο όργανο, που θα θέτουν υπό αναθεώρηση τις σχετικές επιλογές. Δηλαδή να τεθεί σε ψηφοφορία τόσο η απόφαση να ορισθεί εκπρόσωπος Τύπου η Δ. Αυγέρη όσο και ο Γ. Τσίπρας διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια έκανε και ο Γιώργος

Εμείς που είμαστε κάπως παλαιότεροι στη δημοσιογραφική κάλυψη των δραστηριοτήτων των πολιτικών αρχηγών, τις τάχα μου πρωτοπόρες και καινοτόμες εξαγγελίες του Κασσελάκη περί «αδιαμεσολάβητης» σχέσης με τον κόσμο τις έχουμε βιώσει από την περίοδο που ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Όπως και τις πανομοιότυπες επικοινωνιακές λεζάντες. Εκεί που έπαιρνε τη σκούπα ο ΓΑΠ και καθάριζε τα σκουπίδια στο ΣΕΦ μετά το συνέδριο του κόμματος, σήμερα παίρνει το φτυάρι ο Κασσελάκης, παριστάνοντας τον ανειδίκευτο εργάτη στη λασπωμένη Θεσσαλία. Ο Γ. Παπανδρέου ήταν αυτός που προώθησε τη λεγόμενη συμμετοχική δημοκρατία, φτιάχνοντας έναν θεσμό που ονομαζόταν «Κάθε Μέρα Πολίτης» για να εμπλακεί ο λαός στην κατάρτιση του νομοθετικού έργου διά της μεθόδου της δημόσιας διαβούλευσης. Κάτι που ισχύει και σήμερα άλλωστε. Οπότε τι «καινούργιο» και «πρωτότυπο» ισχυρίζεται πως θα κομίσει ο Κασσελάκης, βάζοντας υποτίθεται «φωτιά» στα νομοθετικά τόπια της ελληνικής Βουλής;

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή