Ηταν το 2016, εάν θυµάµαι καλά, όταν η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, µε µια διάταξη σε κάποιο πολυνοµοσχέδιο, «νοµιµοποιούσε» τη συµµετοχή των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες. Μόλις όµως αποκαλύφθηκε η συγκεκριµένη «µπαγαποντιά» και πιάστηκαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι «µε τη γίδα στην πλάτη», εν µέσω και άλλων αποκαλύψεων για τα ταξίδια του Ν. Παππά µε τον Α. Αρτεµίου στη Βενεζουέλα, για να «ρεφάρουν» επικοινωνιακά απ’ τη χλεύη πώς γίνεται ένα αριστερό κόµµα να διευκολύνει τη διακίνηση «µαύρου» πολιτικού χρήµατος µέσω εξωχώριων εταιρειών, υποχρεώθηκαν να φέρουν για τα µάτια του κόσµου µια τροπολογία που προέβλεπε ως ασυµβίβαστη τη συµµετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή µελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών κοµµάτων, ευρωβουλευτών, γενικών γραµµατέων, περιφερειαρχών και δηµάρχων, στη διοίκηση ή στο µετοχικό κεφάλαιο εταιρειών µε έδρα εκτός χώρας.

Γιατί κάνω αυτή την αναδροµή; Επειδή κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ συνδέουν το ταξίδι του Στ. Κασσελάκη στην Αµερική µε τις εφοπλιστικές του δραστηριότητες και το ενδεχόµενο να έχει συµµετοχή σε offshore εταιρείες, που µπορεί να τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα όταν δοθεί στη δηµοσιότητα το «πόθεν έσχες» του. Προσωπικά δεν µου κάνει εντύπωση πως τον «ψάχνουν» σε όλα τα επίπεδα οι «σύντροφοί» του, γιατί έπεσε σαν µετεωρίτης πάνω στην Κουµουνδούρου και δεν ξέρουν µε ποιον έχουν να κάνουν.

Εβαλε «τοποτηρητή»

Σε κάποιους κοινοβουλευτικούς τοµείς του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η ριζοσπαστική Αριστερά της Οµπρέλας θέλει να έχει εικόνα για το πώς θα συµπεριφέρεται η νέα ηγεσία του κόµµατος, φαίνεται πως δεν προκηρύχθηκε «λευκή απεργία» και ο Ευ. Τσακαλώτος άναψε το πράσινο φως να συµµετάσχει ως «τοποτηρητής» δικός του άνθρωπος. Και αναφερόµαστε στον τοµέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου υπεύθυνη ορίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Κασιµάτη, η οποία είναι υπέρ της πολιτικής των κλειστών συνόρων, ενώ λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε από την Κουµουνδούρου πως αναπληρωτής της θα είναι ο βουλευτής Γ. Ψυχογιός, που ανήκει στον κύκλο των φανατικών υποστηρικτών του Ευ. Τσακαλώτου.

Οι κακές γλώσσες αναφέρουν πως ο Ευ. Τσακαλώτος παρότρυνε τον Γ. Ψυχογιό να αποδεχθεί τη συγκεκριµένη θέση, µε σκοπό να «προπαγανδίσει» τις θέσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο θέµα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού, ώστε να µην αφήσει περιθώρια στη Ν. Κασιµάτη να κινηθεί διαφορετικά στο συγκεκριµένο ζήτηµα. ∆ηλαδή να παίξει τον ρόλο του «ελεγκτή - τοποτηρητή» απέναντι στη Ν. Κασιµάτη, την οποία θεωρούν θιασώτη της περιφρούρησης των συνόρων.

∆εν κρύβεται στα δύσκολα ο πρωθυπουργός

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει µέχρι τώρα πως δεν κρύβεται στα δύσκολα και δεν τον ενδιαφέρει εάν ξοδεύει το πολιτικό του κεφάλαιο µε το να στηρίζει ή να υπερασπίζεται πρόσωπα που ανήκουν στον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας, είτε πρόκειται για µέλη της κυβέρνησης είτε για υποψήφιους δηµάρχους και περιφερειάρχες.

Οµως κάποια στιγµή, επειδή πολλοί µε τις πλάτες του Κ. Μητσοτάκη έχουν γίνει «µάγκες» και «παραγονταραίοι» στον δηµόσιο βίο της χώρας, θα πρέπει να αντιληφθούν πως δεν γίνεται όλα να τα περιµένουν απ’ τον σηµερινό πρωθυπουργό. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει µέχρι τώρα καθαρίσει για λογαριασµό ουκ ολίγων, αλλά δεν το κάνει µε σκοπό να τους «σώσει» σε ατοµικό επίπεδο, αλλά κυρίως για να τους αποδείξει πως δεν πρέπει να φοβούνται την επαφή µε τον κόσµο ή να λιποψυχούν απέναντι στις σκληρές δοκιµασίες που καλούνται να αντιµετωπίσουν, στο πλαίσιο της αποστολής που τους έχει ανατεθεί.

∆εν ξέρω, δεν γνωρίζω

Ο λόγος που ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, βρίσκεται «πρώτο τραπέζι πίστα» στους τηλεοπτικούς σταθµούς είναι επειδή οι δηµοσιογράφοι τον θεωρούν εξ απορρήτων του Σ. Κασσελάκη, κάτι που και ο ίδιος το πουλάει προς τα έξω, και ως εκ τούτου µέσα από τις εµφανίσεις του περιµένουν να βγάλουν κάθε φορά και µια σοβαρή είδηση.

Οµως, απ’ ό,τι φαίνεται, ο κ. Αποστολάκης είναι «ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στις κότες», γιατί κάθε φορά που βγαίνει στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, υποδυόµενος τον «πολιτικό µέντορα» του Στ. Κασσελάκη, επιβεβαιώνει πως δεν ξέρει «πού του πάνε τα τέσσερα» σε σχέση µε τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. «∆εν ξέρω και δεν γνωρίζω» είναι η µόνιµη επωδός των απαντήσεων που δίνει κάθε φορά που τον ρωτάνε «πότε θα συνεδριάσουν τα όργανα, αν είναι λάθος που δεν συνεδριάζουν µέχρι τώρα, γιατί δεν έχουν συνεδριάσει» κ.τ.λ. Ο άνθρωπος δεν ξέρει τι να απαντήσει και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Υπέρ Ισραήλ ή «Χαµάς»;

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να συµπεριφέρεται ως κόµµα «του ό,τι να ’ναι», δίχως σταθερή, ξεκάθαρη και ενιαία γραµµή απέναντι σε µείζονος σηµασίας εγχώρια και διεθνή γεγονότα, αποτυπώνεται περίτρανα στον τρόπο που αντιµετωπίζει την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο µισός ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογεί τη «Χαµάς» και ο άλλος µισός υπερασπίζεται το Ισραήλ. Ακόµη και απ’ τις ανακοινώσεις που εκδίδει η Κουµουνδούρου κανείς δεν µπορεί να βγάλει συµπέρασµα για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ή κατά της µιας ή της άλλης πλευράς. Εν τω µεταξύ, στις επιµέρους παρεµβάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι είναι υπέρ του Ισραήλ και κάποιοι «αθωώνουν» τη «Χαµάς», συνδέοντας τη δράση της µε τα συµφέροντα του π αλαιστινιακού λαού.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής