Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευ. Τσακαλώτος εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε την αποχώρηση των δυνάμεων της Ομπρέλας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον έχει περιέλθει σε επίπεδο διοίκησης στην κατοχή του Στ. Κασσελάκη, του Π. Πολάκη και του Ν. Παππά.

Μέχρι το τέλος του έτους οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, με το σενάριο της διάσπασης να μη λογίζεται πλέον ως ευφάνταστη εικασία αλλά αναπόφευκτο γεγονός. Έτσι και αλλιώς τόσο ο Ευ. Τσακαλώτος όσο και αρκετοί ομοϊδεάτες σύντροφοί του δεν βλέπουν την Αριστερά ως «κερδοσκοπική» εταιρεία. Είναι από μόνοι τους «ευκατάστατοι», ώστε να μπορεί κάποιος να τους καταλογίσει πως «μένουν στο κόμμα» για να κονομήσουν.

Σεβασμός στην κάλπη

Ο Ν. Παππάς στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης για την ανάδειξη νέου προέδρου και να μην αμφισβητούν με άδικο τρόπο τον Στ. Κασσελάκη. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατʼ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί. Η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας. Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης», ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του.

Ο Γκλέτσος στέλνει μηνύματα…

Δεν ξέρω τι ζόρι τραβάει ο Απόστολος Γκλέτσος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά τα τελευταία 24ωρα εκτοξεύει απειλές εναντίον του, υπαινισσόμενος πως είναι σε θέση να προβεί σε σημαντικές αποκαλύψεις εναντίον του που θα έχουν μεγάλη πλάκα. Συγκεκριμένα, με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών για την αυτοδιοίκηση ο Γκλέτσος, που διεκδικούσε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έστειλε μήνυμα μετά την προσωπική του αποτυχία στον Ν. Ανδρουλάκη μέσω Facebook, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τσίπρας... απλή αναλογική και μετά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης το ‘καψε... Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ δίδαξε πολιτικόν ήθος, αριστεράς, τόσο η ηγεσία, όσο και οι ψηφοφόροι... Για το ΚΚΕ ντροπή μόνο... ΥΓ. Τώρα ήρθε η ώρα, νικολιό, να ασχοληθώ σοβαρά μαζί σου, κοίτα τι πλάκα θα ‘χει…».

Τον έσωσε η «Συγγνώμη»

Τελικά ο Δ. Τζανακόπουλος δεν θα τιμωρηθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος φέρεται να ζήτησε «συγγνώμη» από τον Π. Ρήγα για τη φραστική επίθεση που είχε εξαπολύσει εναντίον του το βράδυ των εθνικών εκλογών στα γραφεία της Κουμουνδούρου. Με την κίνησή του αυτή κατάφερε να εξασφαλίσει την κατανόηση του Π. Ρήγα, ο οποίος με τη σειρά του θεώρησε το επεισόδιο «λήξαν» και ως εκ τούτου δεν θα ήθελε να δοθεί συνέχεια στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Κουμουνδούρου, που είχε ξεκινήσει εσωκομματική «προανάκριση» για την υπόθεση και ετοιμαζόταν να προβεί στην επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων εναντίον του πρώην γραμματέα της ΚΕ και συντρόφου της Έφης Αχτσιόγλου.

* Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Γιαννακοπούλου θεωρεί εφικτό τον στόχο της ανάκτησης της πρωτοκαθεδρίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς, εκτιμώντας πως ορόσημο για την επαλήθευσή του είναι οι ευρωεκλογές. «Ναι, θέλουμε να γίνουμε εμείς η πρωταγωνίστρια, η κυρίαρχη δύναμη στον προοδευτικό χώρο και να είμαστε η δεύτερη δύναμη και στις ευρωεκλογές», ανέφερε χθες στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών».

Παλιές φιλίες

Με αφορμή την τελευταία παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς ζητούσε να τα βρουν οι προοδευτικές δυνάμεις, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, ανακάλεσα στη μνήμη μου τα πάρε-δώσε που είχε με τον Α. Τσίπρα την περίοδο που ο τελευταίος ήταν στην πρωθυπουργία της χώρας. Αλλά και κάτι ακόμα. Πως ο Α. Τσίπρας, όταν έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή η Φ. Γεννηματά, στη μάχη που διεξήχθη για το πρόσωπο που θα τη διαδεχτεί στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν με τον Ν. Ανδρουλάκη αλλά με τον Γ. Παπανδρέου. Προσεχώς θα αναφερθούμε και σε άλλα ωραία στιγμιότυπα μεταξύ των δύο ανδρών που σχετίζονται με μυστικούς δείπνους και ταξίδια.

* Εκ των υστέρων οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην Α΄ Αθηνών επιχειρούν να αποδείξουν στον Κ. Μπακογιάννη πως έκαναν τα πάντα για να τον στηρίξουν στη μάχη που έδινε για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της πρωτεύουσας απέναντι στον Χ. Δούκα. Τώρα κατά πόσο αυτή η επικοινωνιακή τους απολογία γίνεται πιστευτή είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Σε κάθε περίπτωση, όταν έρθει η ώρα ο Κ. Μπακογιάννης να μιλήσει ανοιχτά για αυτούς που έβαλαν πλάτη και αυτούς που κρύφτηκαν στη μάχη που έδινε, τότε θα καταλάβουμε εάν κάποιοι τον υπονόμευσαν σκοπίμως ή άθελά τους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή