Ενας από τους λόγους που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, κινείται µε απόλυτη «µυστικοπάθεια» και δεν ξανοίγεται εύκολα στους βουλευτές ή τα µέλη του Πολιτικού Συµβουλίου του κόµµατος, είναι επειδή θέλει να αποφύγει τις κακοτοπιές ή ακόµη και τις παγίδες που µπορεί να κρύβονται πίσω από αµφιλεγόµενες προτάσεις και εισηγήσεις που δέχεται για το πώς θα πρέπει να πορευτεί στο πολιτικό δροµολόγιο του κεντροαριστερού χάρτη.

Τις προηγούµενες ηµέρες βρέθηκε σε κατάσταση επικοινωνιακής πολιορκίας µέσα από δύο «εκβιαστικές» ειδήσεις - προειδοποιήσεις. Η πρώτη είχε πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Σπίρτζη, ο οποίος ψάχνει ρόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς µε το να προτείνει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας µάλιστα πως την περίοδο που ήταν στο στενό επιτελείο του Α. Τσίπρα είχε απευθυνθεί στη Χαριλάου Τρικούπη για να στηρίξουν από κοινού την υποψηφιότητα του Π. Γερουλάνου για την Περιφέρεια Αττικής, αλλά δεν πήρε απάντηση.

Η δεύτερη ήταν τα µυστικά ραντεβού του Α. Τσίπρα µε τον Γ. Παπανδρέου στο Στρασβούργο, που πήραν διαστάσεις δυσανάλογες της πραγµατικής τους αξίας, αλλά τροφοδότησαν ένα κλίµα αρνητικό για τις ηγετικές δυνατότητες του Ν. Ανδρουλάκη. Στη λογική τα έχει κάνει µαντάρα ο Στ. Κασσελάκης, αλλά και ο Ν. Ανδρουλάκης είναι µία από τα ίδια. 

Ιδια στρατηγική µε Περισσό

Ας µην πανηγυρίζουν στο ΠΑΣΟΚ µε τη διαλυτική εσωστρέφεια που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στο παιχνίδι της «σκύλευσης» του πτώµατος της Κουµουνδούρου έχει εµπλακεί ενεργά και ο Περισσός του ∆ηµήτρη Κουτσούµπα. Το ΚΚΕ έχει χαράξει στρατηγική διεµβολισµού του ΣΥΡΙΖΑ, µε σκοπό να πάρει το αίµα του πίσω απ’ την περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εξαπατήσει στις πλατείες των αγανακτισµένων τους «αριστερούς» ψηφοφόρους, µε το να τους πουλάει ρήξη µε τους δανειστές και κατάργηση των µνηµονίων µε έναν νόµο και ένα άρθρο. Τότε την πάτησε η Αλέκα Παπαρήγα, τώρα όµως θα «διορθώσει» το σφάλµα ο ∆. Κουτσούµπας.

Και µπορεί η προσοχή των αναλυτών να έχει επικεντρωθεί στο εάν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να υπερφαλαγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ωστόσο παρόµοια στρατηγική εκπονεί και ο Περισσός, θέτοντας στόχο τη δεύτερη θέση στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που θα λειτουργήσει σαν «βατήρας» εκτόξευσής του και στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες.

Τα ρίχνουν στον Τσίπρα

Εάν κάποια µηνύµατα έχουν ενδιαφέρον, δεν είναι αυτά που υποτίθεται έστελνε η Εφη Αχτσιόγλου στον Αλέξη Τσίπρα για να παραιτηθεί µετά τη βαριά ήττα του κόµµατος στις εθνικές εκλογές του περασµένου Ιουλίου, αλλά όσα δέχεται τις τελευταίες ηµέρες ο πρώην πρωθυπουργός, επειδή µε τη στάση του διευκόλυνε την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε το µαγαζί «Αµέρικαν Μπαρ».

Για να µη χρησιµοποιήσουµε καµιά άλλη, πιο βαριά έκφραση, που παραπέµπει στο σιδηρούν κιγκλίδωµα της ιεροδούλου.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας έχει γίνει αποδέκτης σκληρών µηνυµάτων από κορυφαία στελέχη της Αριστεράς, ορισµένα δε εξ αυτών ανήκουν και στη µαύρη λίστα των «µελλοθανάτων» του Σ. Κασσελάκη, γιατί έχουν παραπεµφθεί για διαγραφή στην επιτροπή δεοντολογίας. Στα µηνύµατα, αλλά και στα τηλεφωνήµατά τους προς τον Α. Τσίπρα τον καθιστούν υπεύθυνο για την άγρια τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στο κόµµα και συνένοχο στο «έγκληµα» που διαπράττεται σε βάρος της Αριστεράς.

Οι ανεπιθύµητοι

Εάν η Χαριλάου Τρικούπη ανοίξει τις πόρτες του κόµµατος για την είσοδο στελεχών απ’ τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι που θα µαρτυρήσουν -για να γίνει αποδεκτή η συµµετοχή τους στο κίνηµα- είναι αυτοί που «προέρχονται» από το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, στελέχη όπως ο Χ. Σπίρτζης, ο Ν. Μπίστης, ο Θ. Μωραΐτης, ο Γ. Ραγκούσης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και µερικοί ακόµη θα είναι καλύτερα να πάνε σπίτια τους. ∆εν τους παίρνει να ξαναπεράσουν το κατώφλι της Χαριλάου Τρικούπη. Με τον Π. Λαφαζάνη µπορεί να συνεργαστεί ο Ν. Ανδρουλάκης, µε τους προαναφερθέντες ποτέ. Τους λόγους τους ξέρουν καλύτερα οι ίδιοι.

Ευρωπαϊκές φιλοδοξίες

Η προσπάθεια του Πέτρου Τατούλη να κεφαλαιοποιήσει προς ίδιον πολιτικό όφελος το εκλογικό ποσοστό που πήρε στις κάλπες για την Περιφέρεια Πελοποννήσου απέναντι στον ∆. Πτωχό, επιδιώκοντας να µετατρέψει τον συνδυασµό του σε κόµµα για τις ευρωεκλογές, µάλλον θα πέσει στο κενό, γιατί απ’ όσους είχε στην παράταξή του ελάχιστοι θα τον ακολουθήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρηµα. Με εξαίρεση κάποια πρόσωπα, που εδώ και χρόνια λειτουργούν ως «αυλικοί» του και τους οποίους βοήθησε να πάνε καλά στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών σε βάρος άλλων υποψηφίων, η πλειονότητα των συµµετεχόντων στην παράταξή του δεν πρόκειται να µεταβληθούν σε άβουλο υποστηρικτικό βραχίονα των ατοµικών φιλοδοξιών του. ∆ηλαδή να τον βοηθήσουν να εκλεγεί ευρωβουλευτής και να απολαµβάνει, εις υγείαν των κορόιδων της Πελοποννήσου, τα προνόµια του ευρωβουλευτή. Μόνο ο Βαγγέλης, ο Γιώργος, η Βαρβάρα και η Ντίνα µπορεί να τον ακολουθήσουν, που κόβουν φλέβες για πάρτη του.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής