Λίγα λεπτά μετά τις 7 αναμένεται να ξεκινήσει η απευθείας διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη συνάντηση της διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ με το κλιμάκιο της κυβέρνησης που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον από χθες το βράδυ. Μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ταξίδεψαν ο προκάτοχός του και νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου

Ποιος ο στόχος της κυβέρνησης

Η στόχευση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη: να "τελειώσει" με το Μνημόνιο και την τρόικα από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και να συνεχίσει μόνη της, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να τα καταφέρει χωρίς μηχανισμό στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι η δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή πλευρά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και το ίδιο επιθυμεί να πετύχει η κυβέρνηση και με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Ουάσινγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ αποδέχεται καταρχήν την ελληνική θέση για έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικα. Ωστόσο, δεν θέλουν αυτό να γίνει "απότομα", αλλά προτιμούν, σε συνεννόηση με την ΕΕ, να προηγηθεί ένα μεταβατικό σχήμα "προληπτικής στήριξης", όπως την ονόμασε η Λαγκάρντ, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει και να διατηρήσει μία σχέση με το ΔΝΤ, σε μία “μετά τα μνημόνια εποχή”, κάτι που προβλέπεται και από το καταστατικό του ταμείου. Η μετά μνημόνιο εποχή δεν προβλέπει επιτήρηση όπως την γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά οι αξιωματικοί του ταμείου θα έρχονται στην Ελλάδα δύο φορές το χρόνο, για να ελέγχουν για πιθανό εκτροχιασμό της κατάστασης.

Αύριο θα ακολουθήσει το κρίσιμο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.