Του Θανάση Φουσκίδη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε περίοπτη θέση βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, οι εισηγήσεις των συνεργατών του αναφορικά με τα σενάρια ενός μίνι ανασχηματισμού, που θα μπορούσε να στηριχθεί στην αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής ’μυνας, αφού ο τελευταίος ετοιμάζεται να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα του επιτρόπου Μετανάστευσης στην Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό, το Πεντάγωνο θα είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο θα κινηθούν οι όποιες αποφάσεις και κινήσεις του πρωθυπουργού. Οι σκέψεις και πιθανώς οι προθέσεις του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του σχετικά με το ενδεχόμενο στοχευμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συγκεκριμένα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με αφορμή τα 40ά γενέθλια της Ν.Δ. Ο λόγος, βέβαια, για την πολυσυζητημένη ατάκα του πρωθυπουργού περί μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που πολιτεύονται με δική τους ατζέντα και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους.

Το Πεντάγωνο θα είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο θα κινηθούν οι όποιες αποφάσεις και κινήσεις του πρωθυπουργού

«Αντί να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια, παίζουν και προσωπικά παιχνίδια. Αντί να βοηθούν ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη, καμιά φορά σπεύδουν να διαφημίζουν την προσωπική τους διαφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά, με το μυαλό όλων να πηγαίνει κυρίως στον Αργύρη Ντινόπουλο. Ο υπουργός Εσωτερικών βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα σε μία διαρκή διελκυστίνδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των απομακρύνσεων από το Δημόσιο, το οποίο, λόγω των σχετικών μνημονιακών προβλέψεων, συνιστά τη δεδομένη χρονική στιγμή ένα από τα πλέον «καυτά» μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Ως γνωστόν, ο κ. Ντινόπουλος εξέφρασε δημοσίως την πλήρη αντίθεσή του με την υλοποίηση του πλάνου των απολύσεων, γεγονός που προκάλεσε άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ των ενδοκυβερνητικών διενέξεων των τελευταίων μηνών.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, και αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά τις επόμενες ημέρες, το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται σε μια περιορισμένη ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, μέσω της οποίας θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσλειτουργίες, ενώ θα υπάρξει και ο αντίστοιχος επικοινωνιακός αντίκτυπος στη βάση της γενικότερης αντεπίθεσης που επιχειρεί η συγκυβέρνηση προκειμένου να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα. «Σαρωτικές αλλαγές δεν ενδείκνυνται αυτή την ώρα, ωστόσο κάποιες συγκεκριμένες διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να δοθεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται γρήγορα τα κακώς κείμενα και δρα αναλόγως», λένε οι υπέρμαχοι των εισηγήσεων για τον μίνι ανασχηματισμό.

Στην πόρτα της εξόδου αναμένεται να βρεθεί και ο κ. Ντινόπουλος

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, πλην του κ. Αβραμόπουλου, στην πόρτα της εξόδου αναμένεται να βρεθεί και ο κ. Ντινόπουλος, για τον οποίο, όπως προαναφέρθηκε, κάθε άλλο παρά καλή εικόνα έχει σχηματιστεί στο Μαξίμου σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του, αλλά και την εν γένει δημόσια παρουσία του. «Είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα υπουργού που ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξασφάλιση ακόμα μίας κοινοβουλευτικής θητείας και λιγότερο για το έργο του», σημειώνουν οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, δυσφορία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για την αγωνία που δείχνουν για την επανεκλογή τους παρατηρείται και για τον «γαλάζιο» υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, για τον οποίο είναι κοινή εκτίμηση πως δεν φαίνεται διατεθειμένος να μπει στη «φωτιά». Την ίδια στιγμή, ορισμένα στελέχη της πρωθυπουργικής αυλής έχουν θέσει θέμα αναποτελεσματικότητας και του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος πάντως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα διασωθεί λόγω... Αμφίπολης.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παραμονή των υπόλοιπων «γαλάζιων» κυβερνητικών στελεχών στη συγκυβέρνηση, όπως επίσης των αντίστοιχων του ΠΑΣΟΚ, μια και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα ρίσκαρε οποιαδήποτε πιθανότητα νέας ρήξης στο εσωτερικό του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα ίσως να αποτελέσει, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα μυστικά της Ηρώδου Αττικού, ο καραμανλικός υφυπουργός Εργασίας, Αντώνης Μπέζας, για τον οποίο καταφθάνουν στο Μαξίμου διαφόρων ειδών παράπονα, αλλά και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Συζητείται η πιθανότητα να προταθούν θέσεις υφυπουργού σε κάποιους από τους ανεξάρτητους της Κεντροδεξιάς

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Πάντως, οι σκέψεις για αντικατάσταση των δύο τελευταίων έχουν και μία ακόμη διάσταση, που σχετίζεται απόλυτα με την παράταση του χρόνου ζωής της συγκυβέρνησης μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου συζητείται εδώ και αρκετές ημέρες η πιθανότητα να προταθούν θέσεις υφυπουργού σε κάποιους από τους ανεξάρτητους της Κεντροδεξιάς, που, με βάση τις αναλύσεις των συνεργατών του πρωθυπουργού, βλέπουν όσο περνάει ο καιρός με θετικό μάτι την επανένταξή τους στη Ν.Δ., ανεξαρτήτως της στάσης που κράτησαν στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο λόγος κυρίως για τον Γιώργο Κασαπίδη και τη Μίκα Ιατρίδη (κάποιοι βάζουν στη λίστα και τη Χρυσούλα Γιαταγάνα, η συνομιλία της οποίας με τον πρωθυπουργό στη Βουλή προωθήθηκε δεόντως από το «γαλάζιο» επικοινωνιακό επιτελείο) και σε δεύτερο επίπεδο για στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων κύκλων, βρίσκονται προ των πυλών της οριστικής ρήξης με τον Πάνο Καμμένο, όπως π.χ. ο Π. Μελάς. Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν να «θυσιαστούν» ακόμη και υπουργικά πόστα, αν το παιχνίδι φθάσει σε πιο ηχηρά ονόματα, όπως αυτό του Βύρωνα Πολύδωρα (αν και ο ίδιος δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν θέλει ούτε να ακούει για προσέγγιση με το σύστημα Σαμαρά). 

 Αρβανιτόπουλος, Μαρκόπουλος και Μιχελάκης συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για τη θέση του υπουργού Εθνικής ’μυνας 

Τα ονόματα για το ’μυνας

 Το μεγάλο εσωτερικό «γαλάζιο» πόκερ παίζεται στο μέτωπο του νέου επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Κώστας Μαρκόπουλος (έχει ακουστεί και για αντικαταστάτης του Αργύρη Ντινόπουλου, αν εκείνος κληθεί να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του) και Γιάννης Μιχελάκης. Παράλληλα, συνομιλητές της στενής πρωθυπουργικής ομάδας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει άνοιγμα προς την πλευρά του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, Φραγκούλη Φράγκου, με φόντο τις κινήσεις της «γαλάζιας» ηγεσίας στην κατεύθυνση της επανασυσπείρωσης των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς. Επίσης, έχουν εξεταστεί και οι περιπτώσεις της αναπληρώτριας υπουργού, Φώφης Γεννηματά, του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου αλλά και του Αδ. Γεωργιάδη, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.