Με τίµηµα 200 εκατ. ευρώ ολοκληρώνεται η συµφωνία απόκτησης της «Κωτσόβολος» από τη ∆ΕΗ έπειτα από συµφωνία που υπογράφτηκε µε την Currys plc. Οπως ανακοινώθηκε, στο τίµηµα δεν υπολογίζονται ο δανεισµός και τα ταµειακά διαθέσιµα της εταιρείας, ενώ εξαιρούνται οι µισθώσεις κατά το IFRS 16. Αντιλαµβάνεστε ότι πρόκειται για ένα deal που αλλάζει τον χάρτη σε µια αγορά όπου επί χρόνια έπαιζαν µπάλα συγκεκριµένοι παίκτες. Η είσοδος της ∆ΕΗ -όχι της παλιάς και χρεοκοπηµένης, αλλά αυτής που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια ένας από τους καλύτερους µάνατζερ που έχουν περάσει από ελληνική εταιρεία, ο Γιώργος Στάσσης - αλλάζει άρδην τα δεδοµένα. Και µιλάµε για µια κίνηση που, ενώ έρχεται από το απόλυτο πουθενά, είναι γεµάτη µε… µέλλον.

Το παρασκήνιο της εξαγοράς της «Κωτσόβολος» από τη ΔΕΗ

Το αφεντικό της ∆ΕΗ δείχνει ότι ξέρει να παίζει καλά το παιχνίδι, ακόµα κι όταν κάποιοι αντιµετωπίζουν την αγορά ως τσιφλίκι τους. Επειδή δεν έχω κανέναν (µα κανέναν) λόγο να αποθεώσω άλλο τον Στάσση, πηγαίνω τώρα στο παρασκήνιο της όλης εξαγοράς. Η ∆ΕΗ είχε ξεκινήσει να χτίζει ένα δίκτυο για να πουλάει ρεύµα και διάφορα άλλα προϊόντα. Τι της έλειπε; Αυτά που βρίσκει κανείς σε αλυσίδες όπως ο «Κωτσόβολος». Ενώ ετοιµαζόταν να επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ για να φτιάξει το δικό της δίκτυο, είπε να δώσει 200 εκατ. ευρώ για να πάρει ένα έτοιµο. Αν και δεν είµαι και τόσο καλός όσο ο γίγαντας Θόδωρος Φέσσας στα νούµερα, µάλλον ο Γιώργος Στάσσης πήρε τσάµπα τον «Κωτσόβολο», αφού επί της ουσίας έδωσε 100 εκατ. ευρώ, από τη στιγµή που πλέον δεν χρειάζεται να ξοδέψει τα 100 εκατ. ευρώ για να φτιάξει το δικό του δίκτυο.

Πώς ο Θεόδωρος Φέσσας εγκλωβίστηκε στα ψέµατά του

Οπως λέει και ο Κουρτάκης, στο χωριό µου λένε ότι πολλές φορές «το έξυπνο πουλί από τη µύτη πιάνεται». Εν προκειµένω αναφέροµαι (ως έξυπνο πουλί) στον Φέσσα της Infoquest, που κατέγραψε την πρώτη µεγάλη ήττα του από την ηµέρα που άρχισε να επιχειρεί εν Ελλάδι. Ενας τύπος, σχετικά µικρούλικος σε ηλικία, που προφανώς δεν γέµιζε το µάτι στον φοβερό και τροµερό Φέσσα, ο Στάσσης της ∆ΕΗ, µπήκε σφήνα στην υπόθεση της «Κωτσόβολος», στέλνοντας για βρούβες τον γνωστό µεγαλοεπιχειρηµατία. Τι κι αν χρησιµοποίησε το Μαξίµου, τι κι αν επικαλέστηκε τον Μητσοτάκη, τι κι αν έβρισε επαρκώς τον πρόεδρο της ∆ΕΗ; Στο τέλος επικρατεί αυτός που έχει σχέδιο και τα περισσότερα χρήµατα. Οχι τις ευχές και τα παραγοντιλίκια. Πάντως, από κάτι φίλους µου που κάνουν επιχειρηµατικό ρεπορτάζ έµαθα ότι ο Θεόδωρος Φέσσας επί της ουσίας εγκλωβίστηκε στα ψέµατά του! Η αλήθεια είναι ότι δεν τον έχω δει τελευταία, για να διαπιστώσω αν έχει µεγαλώσει η µύτη του. Ωστόσο, η πηγή µου µε διαβεβαιώνει ότι όλο αυτό το διάστηµα, προκειµένου να θέσει εκτός παιχνιδιού τη ∆ΕΗ, έχει γράψει ολόκληρο παραµύθι. Ανάµεσα σε αυτούς στους οποίους φέρεται να έχει πει ψεµατάκια είναι και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης. Βλέπετε, ο Φέσσας, εκτός του ότι µιλούσε άσχηµα για τον πρόεδρο της καρδιάς µας, µε όποιον κι αν συζητούσε, έλεγε: «Μα, τι δουλειά έχει ο Μαρινάκης µε αυτά;».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 4/11