Δεν ξέρω αν ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αντιγράφει τη στρατηγική της Έφης Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, απέχοντας και αυτός από τις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις, αλλά η στάση του είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη. Γιατί όταν λείπει φροντίζει να είναι ωσεί παρών, δίνοντας στη δημοσιότητα την ομιλία που θα έκανε στην ΚΕ αν δεν είχε πάει εκδρομή με τα παιδιά του. Και η αλήθεια είναι πως το περιεχόμενο της ομιλίας του, το οποίο πληροφορήθηκαν από τους δημοσιογράφους οι σύντροφοί του, προκάλεσε αίσθηση. Αλλά και αντιδράσεις, καθώς ήταν έμπλεο «μπηχτών» εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, με ύφος «αυτοαναφορικού παλαίουρα» -για να χρησιμοποιήσω τη στρατιωτική αργκό- που γνωρίζει καλύτερα την εικόνα του στρατοπέδου, προειδοποιώντας με «καψόνια» όσους δεν σέβονται τα υποδεικνυόμενα εκ μέρους του.


Οι γείτονες που έγιναν (κομματικοί) εxθροί

Στην από τας εξοχάς ομιλία του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αφιέρωσε, με «φωτογραφικό» βέβαια τρόπο, μία παράγραφο στην πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιό στέλεχος της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Γεωργία Γεννιά. Η τελευταία έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι σε φάση επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσφατα στο πλαίσιο μιας κοινωνικής εκδήλωσης έβγαλε και μία φωτογραφία με τον Ν. Ανδρουλάκη, δηλωτική της επανόδου της. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Οδυσσέας τη συμπεριέλαβε στη στιγματισμένη ομάδα των «γενίτσαρων» του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια η Γεννιά τού απάντησε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή «φωτογραφίζοντάς» τον, γράφοντας το εξής αιχμηρό σχόλιο στο Facebook: «Για τις εμμονές μας συμβουλευόμαστε ψυχολόγο κι αν είναι βαριάς μορφής πάμε κατευθείαν στον ψυχίατρο. Et in Arcadia Ego». Η πλάκα είναι πως τα δύο αυτά πρόσωπα είναι από την Αρκαδία, μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά, καθώς τα σπίτια τους στην Τρίπολη απέχουν λιγότερο από πενήντα μέτρα.


Το πήρε πολύ προσωπικά η Έλενα Aκρίτα

Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν «βουρκώσει». Είτε πέφτοντας στη λάσπη είτε προσβάλλοντας με δάκρυα τεχνητά την κόρη του ματιού την άσπρη. Άλλωστε τα μάτια βουρκώνουν και από την μπόχα που αναδίδεται όταν τα εσωκομματικά νερά μολύνονται. Η Έλενα Ακρίτα «βούρκωσε» χθες και λυπήθηκε, επειδή ο Ν. Ηλιόπουλος στην παρέμβαση που έκανε στη συνάντηση των δυνάμεων του εσωκομματικού μπλοκ της Ε. Αχτσιόγλου εμφανίστηκε να αποκαλεί «βούρκο» όσους στήριξαν την υποψηφιότητα του Σ. Κασσελάκη. Βέβαια ο άνθρωπος δεν είπε ποτέ τέτοιο πράγμα, αλλά η Ακρίτα το πήρε ή ήθελε να το πάρει προσωπικά και του συνέστησε να πάρει τον «πούλο», όπως έλεγε και ο φίλος μου Γ. Μητσικώστας, όταν την υποδυόταν στις σατιρικές εκπομπές του ως «παρουσιάστρια» του «Αδύναμου κρίκου». «Νάσο, καλό δρόμο και απ’ το πεζοδρόμιο. Για να μην πω κάτι χειρότερο πάνω στην οργή μου και τη θλίψη μου», του έγραψε στο μήνυμά της.


Μαλλιά… κουβάρια

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου να γίνουν μαλλιά κουβάρια και όσοι έχουν στήσει τα «παραμάγαζά» τους στο προεδρικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή οι «ομαδάρχες» των δυνάμεων που έχουν στοιχηθεί πίσω από τον Σ. Κασσελάκη, αλλά ανάμεσά τους επικρατεί «ανταγωνισμός». Και κυρίως γιατί δεν υπήρξε όλες τις προηγούμενες ημέρες μια στοιχειώδη συνεννόηση μεταξύ τους, με ωφέλιμη αντανάκλαση στον πρόεδρο του κόμματος ώστε να μην οδηγεί το κόμμα στην απόλυτη διάλυση. Έτσι λοιπόν, αν τις επόμενες ημέρες δούμε τους «φίλους» του Ν. Παππά να βρίζουν τους «φίλους» του Π. Πολάκη και όλοι μαζί τους «φίλους» του Α. Τσίπρα, δεν θα μας προκαλέσει καμία απολύτως έκπληξη. Ο δε Τσίπρας την έχει πατήσει χοντρά, γιατί δεν κατάφερε με τη στάση του να βαρέσει η Κουμουνδούρου διάλυση.


Ρυθμιστής ο Ραγκούσης

Ρυθμιστής των εσωκομματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναδειχθεί ο Γ. Ραγκούσης, αν καταφέρει να πείσει τη σύντροφό του και βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, να είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στη συντεταγμένη αποχώρηση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου. Με τη δική της υπογραφή, οι επτά που ήδη είναι έτοιμοι προς αποχώρηση, δηλαδή η Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης, γίνονται οκτώ. Και αν σε αυτούς προστεθούν οι ήδη αποχωρήσαντες Ε. Τσακαλώτος και Π. Πέρκα, φτάνουν τους δέκα. Και δεν χρειάζεται να βρεθεί κανένας από τη μουσουλμανική κοινότητα.

* Σε δύσκολη θέση με αφορμή τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις έχει περιέλθει και η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνει στη θέση της αν αποχωρήσουν μετά την Ομπρέλα και οι «συνομήλικοι» της γενιάς της Ε. Αχτσιόγλου, Ν. Ηλιόπουλος, Α. Χαρίτσης, Δ. Τζανακόπουλος και Γ. Σακελλαρίδης. Να παραμείνει σε ένα κόμμα με Παππά, Πολάκη, που ως γνωστόν δεν την ήθελε και για γραμματέα, Αυγέρη και Τζάκρη, μάλλον μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας πλέον.

* Προεδρεύων στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώην βουλευτής Ηλείας του κόμματος Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος κάθε φορά που ανακοίνωνε τους ομιλητές έκανε και τις σχετικές συστάσεις να τηρήσουν τον χρόνο. Μόλις ανακοίνωσε για ομιλητή τον πρώην πρόεδρο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη, χαριτολογώντας του είπε: «Εσένα εάν δεν συντομεύσεις μπορώ να σε κόψω και ξέρεις γιατί». Και όλοι κατάλαβαν ότι θα το έκανε, επειδή ο Κατρίνης κατάφερε να του πάρει την έδρα στον Νομό Ηλείας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή