Εκτός από τη στρατηγική της «αδιαµεσολάβητης» επικοινωνίας µε τους πολίτες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δίνει έµφαση και στη «συµµετοχική» δηµοκρατία µε την αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων. Εχει, δε, αναδείξει την ηλεκτρονική πλατφόρµα isyriza σε θεσµικό οπλοστάσιο για την παραγωγή πολιτικής και νέων ιδεών για το πώς πρέπει να πορευτεί το κόµµα.

Αυτές τις ηµέρες στη συγκεκριµένη ηλεκτρονική πλατφόρµα διεξάγεται µια έρευνα στα εγγεγραµµένα µέλη του κόµµατος, τα οποία καλούνται να απαντήσουν στα εξής ερωτήµατα: 1. Ποιο ζήτηµα σας απασχολεί περισσότερο στην καθηµερινότητά σας αυτό το διάστηµα; 2. Σε τι βαθµό εκτιµάτε πως οι δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζουν τις προτεραιότητές σας; 3. Τι πιστεύετε πως θα µπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κάνει καλύτερα; 4. Ως µέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε ποιες δραστηριότητες θα σας ενδιέφερε να συµµετάσχετε; 5. Πόσο χρόνο µπορείτε να αφιερώνετε µηνιαίως στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.; 6. Ποιες ώρες θα σας εξυπηρετούσαν για να συµµετέχετε στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.; 7. Τι σας φαίνεται πιο χρήσιµο και ενδιαφέρον στην πλατφόρµα του isyriza; Τα µέλη έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν διάφορες προτεινόµενες απαντήσεις επάνω σε αυτό το ερωτηµατολόγιο, καθώς επίσης και να γράψουν τις δικές τους προτάσεις σε ένα κείµενο 200 λέξεων.


Ο Τσίπρας και ο Μέσι

Με το γνωστό φανατικό ύφος αντιµετωπίστηκε από τους οπαδούς του Στέφανου Κασσελάκη η πανηγυρική εµφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο «τερέν» της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια αποθέωση ούτε ο Μέσι, όταν ανανέωνε παλαιότερα το συµβόλαιό του µε την Μπαρτσελόνα.

Και να τα πειράγµατα στην οµάδα των 11 αποχωρησάντων και όσους τους ακολούθησαν στον δρόµο της εξόδου. «Είναι δικός µας ο παίκτης, στηρίζει Στέφανο Κασσελάκη, δεν ακολουθεί τους αποστάτες στο νέο κόµµα», ήταν το πνεύµα των σχολίων τους. Πληµµύρισε, που λέτε, το «αριστερό διαδίκτυο» µε φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα από τη συµµετοχή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.

Και εννοείται πως το χαρµόσυνο αυτό γεγονός δεν ήταν αντικείµενο πανηγυρισµού µόνο των µελών της βάσης, αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και δεκάδων µελών της Κ.Ε., που «ανέβασαν» στους προσωπικούς λογαριασµούς τους στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του Α. Τσίπρα. Ειδικά αυτή που τον απαθανάτιζε να γελά µε τον ευρωβουλευτή του κόµµατος, Κώστα Αρβανίτη, είχε το µεγαλύτερο σουξέ.


Ορκιστείτε, παρακαλώ

Η απουσία του Παύλου Πολάκη από την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόµµατος δεν επιδέχεται παρερµηνειών, καθώς ο λόγος που δεν έδωσε το «παρών» ήταν επειδή βρισκόταν από το προηγούµενο βράδυ µε την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, τη σύζυγό του ∆ώρα Τσούκα και τις κόρες του Πέρσα και Σταυρούλα.

Βλέπετε, την Παρασκευή ήταν η ορκωµοσία της µικρής του κόρης, της Σταυρούλας, η οποία ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νοµική Σχολή Θεσσαλονίκης. Οπότε σε µια τέτοια στιγµή δεν υπήρχε περίπτωση να είναι απών.


Mάχες και για τα έπιπλα

Τα περισσότερα πολιτικά γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκτός Αττικής περιφέρειες, συστεγάζονται µε τις Νοµαρχιακές Οργανώσεις του κόµµατος. Συνήθως οι βουλευτές είναι αυτοί που καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα, έχοντας πληρώσει και τον εξοπλισµό τους: γραφεία, καρέκλες, καναπέδες, γλάστρες, κάδρα, υπολογιστές κ.τ.λ.

Με τις αποχωρήσεις που σηµειώθηκαν τις τελευταίες ηµέρες σε κάποιους νοµούς υπήρξαν παρατράγουδα, καθώς το «διαζύγιο» των τοπικών βουλευτών µε τις κοµµατικές τους οργανώσεις περιλαµβάνει και µοιρασιά της «περιουσίας». Στην Αχαΐα η ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου κρεµάστηκε στα µανταλάκια επειδή κάποια µέλη του κόµµατος την κατηγόρησαν πως πήρε µαζί της τους καναπέδες και τις καρέκλες από τα «συστεγαζόµενα» µέχρι πρότινος γραφεία τους. Η ίδια το διαψεύδει, κάνοντας λόγο για κακοήθειες. «Μέχρι και τις γλάστρες εκεί τις άφησα», φέρεται να λέει στους συνοµιλητές της.

Πάντως τις επόµενες ηµέρες δεν θα εκπλαγούµε εάν δούµε σκηνές απείρου κάλλους, καθώς όλες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διασπαστεί και αυτοί που φεύγουν «τσακώνονται» για τα «προικιά» µε αυτούς που µένουν.


Κρίσιµη συνεδρίαση

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το επόµενο Σαββατοκύριακο, θεωρείται εξίσου κρίσιµη µε την προηγούµενη που οδήγησε στο τέλος το κόµµα σε διπλή διάσπαση. Ο κίνδυνος να υπάρξει και τρίτο κύµα αποχωρήσεων είναι ορατός, καθώς πολλά µέλη της Κ.Ε., που παραµένουν εντός του χώρου, δεν πρόκειται να µείνουν µε τα χέρια σταυρωµένα, εάν διαπιστώσουν πως το «κρυφό σχέδιο» της ηγεσίας είναι να επικαλεστεί διάφορους προσχηµατικούς λόγους, προκειµένου να µη διεξαχθεί εγκαίρως το συνέδριο του κόµµατος.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας ο Στέφανος Κασσελάκης διαβεβαίωσε πως το «συνέδριο θα γίνει στην ώρα του». Ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρος µε τη χρονική αναφορά «αυτής της ώρας», κάτι που έβαλε σε υποψίες αρκετούς περί αναβολής του για µετά τις ευρωεκλογές. Την ίδια στιγµή, πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Σ. Κασσελάκη, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, εκφράζουν τη θέση πως «δεν θα προλάβουµε τον Φεβρουάριο». Ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας, αλλά και όσοι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του ζητάνε το συνέδριο να γίνει τον Ιανουάριο, ενώ ο Ν. Παππάς το αργότερο µέχρι τις 15 Μαρτίου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής