Λύσεις, ιδέες, στρατηγικές και παραδείγματα απ’ όλο τον κόσμο για το μέλλον της ανθρωπότητας σε έναν βιώσιμο πλανήτη συζητιούνται τις τελευταίες μέρες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (Cop28). Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, στη Διάσκεψη αναφέρθηκε μια ελληνική λύση, η οποία δεν θα μπορούσε να δείξει πιο ξεκάθαρα την παγκόσμια μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες λύσεις. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αλέξης Παΐζης, η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας σχεδιάζει να μετατρέψει τα παλιά λιγνιτωρυχεία σε μπαταρίες νερού! 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Big Mouth, η λύση ονομάζεται αντλησιοταμίευση και πρακτικά οι λάκκοι απ’ όπου έχει βγει ο λιγνίτης τα περασμένα χρόνια γεμίζουν με νερό που αντλείται σε αυτούς, χρησιμοποιώντας ενέργεια από ΑΠΕ. Στη συνέχεια, όπως και στα παραδοσιακά υδροηλεκτρικά φράγματα, το νερό χύνεται και παράγεται ενέργεια. Στη συνέχεια το νερό ξανανεβαίνει πάνω με αντλίες και ούτω καθ’ εξής. Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας είναι η δημιουργία μιας μπαταρίας νερού μηδενικών ρύπων, που δίνει ρεύμα π.χ. τη νύχτα, όταν τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ υπήρξε για πολλούς και σημαντικούς του χώρου σημείο αναφοράς στο Ντουμπάι. Συγκεκριμένα, το σχέδιο για τη νέα ζωή στα λιγνιτωρυχεία προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον από διεθνείς οργανισμούς, που ασχολούνται με τη χρήση των υδάτων, αλλά και μεγάλες εταιρείες. 

Tι αναφέρει η στήλη «Big Mouth»

– Νομίζω ότι έχετε αντιληφθεί πως στο COP28 τις τελευταίες μέρες συζητιέται το μέλλον της ανθρωπότητας σε έναν βιώσιμο πλανήτη. Ακούγονται λύσεις, ιδέες, στρατηγικές και παραδείγματα απ’ όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποί μου στο Ντουμπάι (γιατί έχω κάμποσους και εκεί) μου είπαν για μια ελληνική λύση που αναφέρθηκε, η οποία δεν είναι μόνο πρακτική και λειτουργική, αλλά και ως εικόνα δεν θα μπορούσε να δείξει πιο ξεκάθαρα την παγκόσμια μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες λύσεις. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αλέξης Παΐζης, η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας σχεδιάζει να μετατρέψει τα παλιά λιγνιτωρυχεία σε μπαταρίες νερού! Επειδή δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε το στέλεχος της ΔΕΗ, έψαξα και έμαθα. Η λύση ονομάζεται αντλησιοταμίευση και πρακτικά οι λάκκοι απ’ όπου έχει βγει ο λιγνίτης τα περασμένα χρόνια γεμίζουν με νερό που αντλείται σε αυτούς, χρησιμοποιώντας ενέργεια από ΑΠΕ. Στη συνέχεια, όπως και στα παραδοσιακά υδροηλεκτρικά φράγματα, το νερό χύνεται και παράγεται ενέργεια. Στη συνέχεια το νερό ξανανεβαίνει πάνω με αντλίες και ούτω καθ’ εξής. Και ιδού μια μπαταρία νερού μηδενικών ρύπων, που δίνει ρεύμα π.χ. τη νύχτα, όταν τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν. Και όλα αυτά εκεί που μέχρι πρόσφατα το ελληνικό κάρβουνο καιγόταν για παραγωγή ενέργειας. Πόσο πιο σημαδιακό για το πόσο θα αλλάξει η ζωή μας τα επόμενα χρόνια;

! Με την ευκαιρία, να σας πω ότι η ΔΕΗ υπήρξε για πολλούς και σημαντικούς του χώρου σημείο αναφοράς στο Ντουμπάι. Συγκεκριμένα, το σχέδιο για τη νέα ζωή στα λιγνιτωρυχεία προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον από διεθνείς οργανισμούς, που ασχολούνται με τη χρήση των υδάτων, αλλά και μεγάλες εταιρείες. Σιγά-σιγά ο Στάσσης βάζει τη ΔΕΗ στον χάρτη με τους πρωταγωνιστές του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.