Τη λύση της δραχμής και της εξόδου από την Ευρωζώνη φέρνει και πάλι στο προσκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Με άρθρο του σε ιστοσελίδα του αριστερού χώρου ο επικεφαλής της "Αριστερής Πτέρυγας" τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναπόφευκτα θα συγκρουστεί με την Ευρωζώνη σε περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει. Το συμπέρασμα αυτό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το εξάγει από την αρνητική αντίδραση των αγορών τις τελευταίες ημέρες, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο επικεφαλής της συνιστώσας καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να προετοιμάσει ένα εναλλακτικό ριζοσπαστικό σχέδιο που να ανταπαντά στις "αγορές" όταν θα "υπεραντιδράσουν" και στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το άρθρο του Παναγιώτη Λαφαζάνη:

Η χρηματιστηριακή αναταραχή στην ΕΕ και διεθνώς έχει πολλές αιτίες, κυρίως όμως είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην ευρωζώνη, η οποία υποτροπιάζει.

Η στασιμότητα και η ύφεση που ψηλαφούν ξανά την ευρωζώνη, επιτείνουν τα αδιέξοδά της και οξύνουν τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της, όχι μόνο ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, αλλά και στον πυρήνα της.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να έχει μέλλον και όσο διατηρείται στη ζωή με «τεχνητές αναπνοές» θα πνίγει οικονομίες και λαούς, ιδιαίτερα στην ευρωπεριφέρεια.

Δυστυχώς η ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θέλει να συνειδητοποιήσει αυτήν την τραγική πραγματικότητα, αφήνοντας ανοικτό το έδαφος να αξιοποιούν την τελευταία η ακροδεξιά και ανορθολογικές λαϊκίστικες δυνάμεις", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο που φιλοξενεί το iskra.

Σε άλλο σημείο, προειδοποιεί η Αριστερή Πλατφόρμα για την ανάγκη εκπόνησης "ριζοσπαστικού" σχεδίου που να μην... συμπεριλαμβάνει τις αγορές.

"Η πρόσφατη κρίση με τις αγορές αφορά άμεσα την Αριστερά, η οποία πρέπει να βγάλει ουσιαστικά και κρίσιμα συμπεράσματα.

Αν οι αγορές υπεραντέδρασαν απέναντι στο ενδεχόμενο πρόωρης και χωρίς «κάλυψη» και «συνεννόηση» εξόδου της κυβέρνησης Σαμαρά για χρηματοδότηση από αυτές, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε πως θα αντιδράσουν στην περίπτωση που μια αριστερή κυβέρνηση διακόψει τις μνημονιακές και τροϊκανές σχέσεις «τρίτου τύπου» της χώρας.

Η Αριστερά θα πρέπει να προετοιμαστεί να απαντήσει, σε μια τέτοια περίπτωση, με τόλμη, ριζοσπαστισμό, αγωνιστικότητα και σχέδιο και όχι φυσικά με αναδίπλωση, άτακτη φυγή προς τα πίσω και συστημική προσαρμογή.

Πολύ περισσότερο που θα έχει απέναντι της όχι μόνο τις αγορές, αλλά και το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο.

Η συγκυρία αποτελεί, λοιπόν, για την Αριστερά μια μεγάλη πρόκληση, έδαφος για άντληση κρίσιμων συμπερασμάτων και ίσως τελευταία προειδοποίηση για να αναδιαμορφώσει, χωρίς αυταπάτες, την πορεία της σε μια νέα πολύ πιο ριζοσπαστική και ουσιαστική βάση.