Την υποψηφιότητα του Λάζαρου Κυρίζογλου για τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας θα στηρίξει η ΝΔ στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024.

Ο κ. Κυρίζογλου είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός και από το 2002 είναι δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΝΔ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών γύρω από ποια υποψηφιότητα θα συσπειρωθεί η μεγάλη πλειοψηφία των εκλεκτόρων που πρόσκεινται στη ΝΔ στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 200 δημοτικές Αρχές οι προσκείμενες στη ΝΔ στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Πριν από την επίσημη στήριξη της υποψηφιότητας Κυρίζογλου από τη ΝΔ είχε εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Όμως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξε συνάντηση του κ. Κωνσταντέλλου με κορυφαίους κυβερνητικούς και κομματικούς παράγοντες προκειμένου να πειστεί να μη συγκροτήσει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στις εκλογές της ΚΕΔΕ, αλλά να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του Λάζαρου Κυρίζογλου και να εκλεγεί πρώτος αντιπρόεδρος. Ο κ. Κωνσταντέλλος δεν διαψεύδει ότι συναντήθηκε με τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, αλλά δεν διαμηνύει ότι δεν συμφώνησε, ούτε υπέγραψε κείμενο για να αποσυρθεί από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας και συνεχίζει την προσπάθειά του κάνοντας επαφές με δημάρχους ώστε να κερδίσει τη στήριξή τους.

Ενδιαφέρον για την προεδρία της ΚΕΔΕ έχει δείξει και ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, χωρίς όμως να έχει πάρει οριστικές αποφάσεις. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να εκλέξει περί τους 100 δημάρχους σε όλη τη χώρα και ο κ. Δούκας ίσως θα ήταν μια υποψηφιότητα η οποία θα μπορούσε να ψηφιστεί και από δημάρχους εκτός του χώρου κομματικής επιρροής του Κινήματος. Υποψήφιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρονται να είναι τόσο ο επανεκλεγείς δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, όσο και ο δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης, Σίμος Δανιηλίδης.

Ο χώρος τώρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται εξαιρετικά αποδυναμωμένος μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Έχοντας εκλέξει μόλις 12-14 δημάρχους σε όλη τη χώρα, το πιθανότερο σενάριο είναι να στηριχθεί για την προεδρία της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 12/12