Σφίγγει ο κλοιός για τον Γιάννο Παπαντωνίου
Πρόταση για εκ νέου παραπομπή του πρώην υπουργού σε βαθμό κακουργήματος, ενώ είναι ύποπτος για μίζες
Της Νεφέλης Ιανού-Εφημερίδα Παραπολιτικά
Στενεύει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον Γιάννο Παπαντωνίου, που τους τελευταίους μήνες βλέπει να ανοίγονται μπροστά του το ένα μετά το άλλο τα μέτωπα με τη Δικαιοσύνη. Ενώ αναμένει να δικαστεί στις 20 Νοεμβρίου για ανακριβές «πόθεν έσχες», με κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος (το αδίκημα τελέστηκε το 2008, όταν ο νόμος ήταν επιεικέστερος του τωρινού), η εισαγγελέας Αθανασία Βλάχου πρότεινε στο Δικαστικό Συμβούλιο την εκ νέου παραπομπή σε δίκη του ιδίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου.
Η εισαγγελέας πρότεινε στο Δικαστικό Συμβούλιο την εκ νέου παραπομπή σε δίκη του ιδίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου
Οι κατηγορίες σε βάρος τους, που τη φορά αυτή είναι σε βαθμό κακουργήματος, αφορούν και πάλι το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ σε τραπεζικό λογαριασμό της κ. Κουράκου. Πρόκειται για χρήματα που δεν είχαν δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία τα έτη 2009-2010, όταν πλέον, βάσει νόμου, το αδίκημα μετατράπηκε σε κακουργηματικού χαρακτήρα.
Ο ισχυρισμός του πρώην υπουργού, ότι το επίμαχο ποσό αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της κ. Κουράκου και μέρος αυτού προέρχεται από τον πρώην σύζυγό της, Θεόδωρο Ουσταμπασίδη, δεν έπεισε τις Αρχές. Αλλωστε, και ο κ. Ουσταμπασίδης στις καταθέσεις που έδωσε, τόσο κατά το στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας όσο και κατά την κύρια ανάκριση, δεν επιβεβαίωσε τον κ. Παπαντωνίου. Αντιθέτως, ο πρώην σύζυγος της Σταυρούλας Κουράκου υποστήριξε πως από αυτά που της έδινε δεν θα μπορούσε να έχει αποταμιεύσει χρήματα, με δεδομένο ότι ήταν μόνο για να καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών τους, ενώ αποκάλυψε ότι μέχρι το 2010 δεν γνώριζε καν την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού στην τράπεζα HSBC.
Εκτός από τα ανακριβή «πόθεν έσχες», ο κ. Παπαντωνίου έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης και για τα εξοπλιστικά
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
Εκτός από τα ανακριβή «πόθεν έσχες», ο κ. Παπαντωνίου έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης και για τα εξοπλιστικά. Στο αίτημα δικαστικής συνδρομής του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γ. Μαλλή το οποίο απέστειλε πριν από μερικούς μήνες προς τις ελβετικές Αρχές, ζητώντας στοιχεία για τους λογαριασμούς της κ. Κουράκου και των κουμπάρων του ζεύγους, Γεωργίου και Ιουλίας Κανδαλέπα, για πρώτη φορά ο πρώην υπουργός εμφανίζεται ως ύποπτος δωροληψίας. Ο κ. Μαλλής ανέφερε πως υπάρχουν «βάσιμες υπόνοιες» ότι ο πρώην υπουργός έχει δωροδοκηθεί από τη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostal, προκειμένου αυτή να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου «Ποσειδών 209». Μάλιστα, ο ανακριτής επισήμαινε ότι για τα χρήματα που βρέθηκαν στον λογαριασμό της συζύγου του Γ. Παπαντωνίου στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, οι εξηγήσεις ήταν «μη πειστικές» και πως «οι αντιφατικές και μη λογικές εξηγήσεις των εμπλεκομένων μερών ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις ενδείξεις περί διακίνησης στους άνω λογαριασμούς παράνομης περιουσίας, δωροδοκίας του πρώην υπουργού».
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ο Γιώργος Κανδαλέπας, που ήταν στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Γιάννου Παπαντωνίου, δεν μπόρεσε ούτε αυτός, ούτε η Στ. Κουράκου να εξηγήσουν πειστικά την προέλευση και την αιτία κατάθεσης των χρημάτων, ενώ σημείωνε πως αυτά δεν δικαιολογούνται ούτε από τα ατομικά εισοδήματα της κυρίας Κουράκου. Πληροφορούσε, δε, τις ελβετικές Αρχές ότι ο πρώην υπουργός δεν δήλωσε, ως όφειλε, την ύπαρξη των εν λόγω λογαριασμών της συζύγου του στα «πόθεν έσχες», τα οποία υπέβαλλε ετησίως όπως είχε υποχρέωση ως υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας παράλληλα τις αντιφάσεις στις οποίες είχε υποπέσει ο κ. Παπαντωνίου.
ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ
Ο ελεγχόμενος πρώην υπουργός αρχικά αρνήθηκε την ύπαρξη των λογαριασμών της συζύγου του στην HSBC, θέση την οποία αργότερα εγκατέλειψε, αρνούμενος πλέον τη γνώση του λογαριασμού και των εμβασμάτων του Γ. Κανδαλέπα προς τον λογαριασμό αυτό. Κατά τον ανακριτή, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν πιστευτά, αφού μέρος των χρημάτων προερχόταν -κατά τους ισχυρισμούς του ίδιου του υπουργού- από το οικογενειακό τους περιβάλλον ή και κοινούς λογαριασμούς του ζεύγους, οπότε, όπως σημειώνει, «εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί ο ίδιος να μη γνώριζε. Δύσκολα, επίσης, μπορεί να γίνει πιστευτό ότι και ο στενός του φίλος Κανδαλέπας του απέκρυψε την ύπαρξη του λογαριασμού και των εμβασμάτων αυτών από την ίδια τη σύζυγό του. Οι αντιφατικές και μη λογικές εξηγήσεις των εμπλεκομένων μερών ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις ενδείξεις περί διακίνησης στους άνω λογαριασμούς παράνομης περιουσίας, δωροδοκίας του πρώην υπουργού»