Εξάµηνο-φωτιά έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου προδιαγράφεται για τις δυνάµεις από τον χώρο του Κέντρου έως την Άκρα Αριστερά.

Σύµφωνα µε τους εκλογικούς αναλυτές, υπολογίζεται ότι µια πίτα της τάξεως του 30% έως 40% θα µοιραστούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η «Νέα Αριστερά» και το ΜέΡΑ25 σε συνεργασία µε τη ΛΑΕ και, ενδεχοµένως, ένα συµµαχικό σχήµα από τον χώρο της οικολογίας.

Η µάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ παίρνει χαρακτηριστικά επιβίωσης για τον ίδιο τον Στ. Κασσελάκη, ο οποίος τη µια στέλνει µηνύµατα ανατροπής και πρωτιάς και την άλλη τοποθετεί τον πήχυ στο 17%.

*Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΟΚ: Εκτιμήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη ότι μπορεί να φτάσει το 16% - Προσδοκία για 20%

Το θέµα δεν είναι πως η πρωτιά µοιάζει µε όνειρο απατηλό, αλλά πως ακόµα και ο στόχος του ποσοστού που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές µοιάζει ανέφικτος.

Τα ποσοστά του κατρακυλούν και µε τα σηµερινά δεδοµένα δεν απειλείται απλώς η δεύτερη, αλλά η τρίτη θέση από το ΚΚΕ.

Ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε πως θα κάνει προκριµατικές εκλογές για τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου, κάτι που βεβαίως είναι στο καταστατικό του κόµµατος. Ήδη έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις µε στελέχη του κόµµατος, καθώς έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες του Ν. Φαραντούρη, του Π. Κουρουµπλή και πιθανότατα του πρώην µπασκετµπολίστα Ν. Παππά. Επίσης ένα όνομα από τις νεότερες γενιές που συζητείται είναι αυτό της Διάνας Βουτυράκου, επικεφαλής του think tank του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στους διαδρόµους της Κουµουνδούρου έχουν ενταθεί οι φήµες πως θα κάνει ανοίγµατα στη λαϊκή ∆εξιά, κάτι που σηµαίνει πως στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να δούµε, µεταξύ άλλων, τον Γ. Κύρτσο, τον Ευ. Αντώναρο, ακόµα και τον Α. Σπηλιωτόπουλο.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Ανδρουλάκης τοποθέτησε τον πήχυ πάνω από το 15%, δηλαδή εκεί όπου σήµερα κινείται στις δηµοσκοπήσεις. Από τις υποψηφιότητες η µόνη κλειδωµένη είναι του γραµµατέα του κόµµατος, Α. Σπυρόπουλου, και πιθανότατα του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου.

Στον κατάλογο του κ. Ανδρουλάκη φαίνεται να είναι γραµµένα ονόµατα όπως του πρώην υπουργού Φ. Σαχινίδη, του πρώην ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονου, του πρώην διοικητή του ΟΑΕ∆ Ηλ. Κικίλια, του γνωστού αθλητικού συντάκτη Βασίλη Σκουντή, της νοµικού Ελ. Χρονοπούλου, του δικηγόρου Παν. Γκανιάτσου, της ιατρού Π. ∆αλαµπούρα κ.ά. Το ΚΚΕ θα κατέβει στις ευρωεκλογές διεκδικώντας µετά από µία 15ετία ανατροπή των συσχετισµών µε τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία περνά µέσα από διψήφια ποσοστά, αλλά και ευρύτερα ανοίγµατα που σχεδιάζει ο ∆. Κουτσούµπας. Στη «Νέα Αριστερά» δεν έχει ανοίξει ακόµα η συζήτηση, καθώς προέχει η οργανωτική συγκρότηση του φορέα.

Ακούγονται ονόµατα όπως του Γ. Σταθάκη, του ∆. Χριστόπουλου και του Στ. Κούλογλου. Το ΜέΡΑ25, που θα συνεργαστεί µε τη ΛΑΕ του ∆. Στρατούλη, θα έχει σίγουρα στο ψηφοδέλτιο τον Γ. Βαρουφάκη, ενώ ανοιχτή είναι η συζήτηση για τον Π. Κόκκαλη και τη συνεργασία του µε τους οικολόγους του Ν. Χρυσόγελου. Ο κ. Κόκκαλης συζητά, εκτός της αυτόνοµης καθόδου, και την εκλογική συνεργασία µε τη «Νέα Αριστερά».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 16/12/2023