«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, η ∆ηµοκρατική Παράταξη επέστρεψε», δήλωνε αµέσως µετά την καθαρή επικράτησή του στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εχοντας πλέον συµπληρώσει δύο χρόνια στο τιµόνι του κόµµατος, έχει καταφέρει να πετύχει ένα διψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές, το οποίο ωστόσο δεν ήταν τόσο ισχυρό για να ανατρέψει τους συσχετισµούς στην Κεντροαριστερά και πλέον έχει ως προσωπικό στοίχηµα την επίτευξη του στόχου αυτού στις ευρωεκλογές.

Διαβάστε ακόμα: Ευρωεκλογές 2024: Οι στόχοι Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη – Τα πρώτα συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις


Ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο πήχυς έχει πλέον προσδιοριστεί σαφώς από τον ίδιο. «Στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ποσοστό 16%- 17% στις ευρωεκλογές, αλλά ο απώτερος στόχος είναι στις εθνικές εκλογές να είναι ο αξιόµαχος αντίπαλος της συντηρητικής παράταξης», δηλώνει.

Με δεδοµένες τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα δηµοσκοπική εικόνα που δείχνει να παγιώνεται το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση έπειτα από 11 χρόνια, ποσοστό που ξεπερνά το 16% θα ήταν καθοριστικό για αποτυπωθεί στην κάλπη των ευρωεκλογών η κυριαρχία του στην Κεντροαριστερά και η προοπτική της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης στις εθνικές εκλογές.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, ελπίζουν σε ένα ποσοστό που θα έχει το 2 µπροστά, καθώς θα έδινε δυναµική «ελατηρίου» στο κόµµα, ωστόσο ο πήχυς στο 20% δηµόσια δεν πρόκειται να µπει. Προτιµούν να είναι όσο το δυνατόν πιο σίγουροι πως θα περάσουν πάνω από τον πιο εφικτό πήχυ του 16%.

«Θέλουµε να καλύψουµε το κενό που υπάρχει σήµερα, που δηµιούργησε η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι µέσω λαϊκισµού, αλλά µε οικοδόµηση ξανά της δηµοκρατικής παράταξης ως κυβερνητικής δύναµης», υπογραµµίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας ακόµα πιο σαφή τον στρατηγικό του στόχο.

Διαβάστε ακόμα: Ανδρουλάκης: "Το ΠΑΣΟΚ θέλει να καλύψει το κενό από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ"


Οι θετικοί παράγοντες

Θετικοί παράγοντες σε αυτόν είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει δύσκολα ανατάξιµη, και η νέα γενιά στελεχών που έχει αναδείξει στο ΠΑΣΟΚ. Κρίσιµος αντίπαλος, ο αργός ρυθµός αύξησης των ποσοστών του κόµµατος.

∆ύο χρόνια µετά, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιζητά να συνδέσει το αποτύπωµά του µε την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και οι ευρωεκλογές θα κρίνουν το αποτέλεσµα...