Η τροπή που πήρε η ψήφιση της τροπολογίας Καιρίδη για το Μεταναστευτικό έχει ενισχύσει την άποψη αυτών που υποστηρίζουν ότι ο Μητσοτάκης θα πρέπει να κινηθεί δυναµικά προς το Κέντρο και σε άλλα θέµατα που αποτελούν ταµπού για τη δεξιά πτέρυγα της Ν.∆.

Πρώτο από όλα το θέµα της ισότητας στον γάµο, που σηµαίνει το δικαίωµα στα οµόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται και να αποκτούν παιδιά είτε µε υιοθεσία είτε µέσω παρένθετης µητέρας. Μέχρι την περασµένη εβδοµάδα ο Μητσοτάκης δεν είχε αποφασίσει πότε θα το καταθέσει - σίγουρα πάντως έχει διαµηνύσει ότι θα το πράξει σύντοµα.

Μαθαίνω ότι όσα διαδραµατίστηκαν στο εσωτερικό της Ν.∆. µε αφορµή την τροπολογία για το Μεταναστευτικό τον οδηγούν στην απόφαση να το επισπεύσει για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί, εάν δεν το πράξει, ίσως κάποιοι αποκοµίσουν την εσφαλµένη εντύπωση ότι «φοβάται», πράγµα που δεν ισχύει. Και, δεύτερον, γιατί η Ν.∆. δεν είναι το µόνο κόµµα του οποίου η Κοινοβουλευτική Οµάδα είναι διχασµένη σε αυτό το ζήτηµα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο ΠΑΣΟΚ, πράγµα που σηµαίνει ότι οι ευθύνες της ψήφισης του νοµοσχεδίου θα διαχυθούν και στον χώρο της «προοδευτικής αντιπολίτευσης».

Ο Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να θέσει θέµα κοµµατικής πειθαρχίας, επειδή το νοµοσχέδιο θα αφορά την αναγνώριση ανθρωπίνων δικαιωµάτων, άρα κρίνεται ότι µπορούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αναµένεται, όµως, ότι θα υπάρξει τόσο ενδελεχής και πειστική ενηµέρωση των βουλευτών, ώστε τελικά θα το ψηφίσουν πολύ περισσότεροι από αυτούς που δηλώνουν σήµερα θετικοί.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών