Νοµοθετικό ποδαρικό για το 2024 θα κάνει η κυβέρνηση µε µια εµβληµατική µεταρρύθµιση. Με καταληκτική ηµεροµηνία τις 10 Ιανουαρίου ανοίγει η δηµόσια διαβούλευση για την πιο σηµαντική καινοτοµία στη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών στην Ελλάδα, τη θεσµοθέτηση της επιστολικής ψήφου και την παρθενική εφαρµογή της στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ακριβώς 50 χρόνια µετά την αποκατάσταση της ∆ηµοκρατίας.

Το νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση για σχολιασµό και προτάσεις έως τις 10 Ιανουαρίου 2024 και αµέσως µετά θα πάρει τον δρόµο προς ψήφιση στη Βουλή. Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου εκτιµούν από την κυβέρνηση ότι θα αποτελέσει αντίβαρο στην αποχή, καθώς δίνει κίνητρο για συµµετοχή, ιδίως όσον αφορά ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων που δυσκολεύονται να προσέλθουν στο εκλογικό τµήµα, όπως ηλικιωµένοι, ΑµεΑ, εποχικοί εργαζόµενοι, φοιτητές κ.ά.

Ανοιχτό παραµένει το σενάριο η διαδικασία της επιστολικής ψήφου να ισχύσει (σε δεύτερο χρόνο) και για τις εθνικές εκλογές - οι εντός της επικράτειας πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα µε επιστολική ψήφο ή θα φτάσουν µέχρι τα... µπλε παραβάν. Οσον αφορά τους εκτός Ελλάδας πολίτες, θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωµα αποκλειστικά µε επιστολική ψήφο. Πάντως, πρόκειται για την πρώτη µάχη στη Βουλή, αφού ήδη έχουν εκφράσει την επιφυλακτικότητά τους τα περισσότερα κόµµατα της αντιπολίτευσης. Υπενθυµίζεται πως για να περάσει το ν/σ απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ θα µπορεί να εφαρµοστεί από τις κάλπες τον ερχόµενο Ιούνιο. Με την ίδια πλειοψηφία µπορεί να εφαρµοστεί και στις εθνικές εκλογές, αλλά από τις µεθεπόµενες. Για να ισχύσει άµεσα -από τις επόµενες βουλευτικές δηλαδή- απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφο.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά