Οσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί ο πρωθυπουργός ξέρουν ότι θέλει να έχει πλήρη εικόνα για τη δραστηριότητα όλων των υπουργείων. Μπορεί να µην έχει το φηµισµένο µπλοκάκι του Κώστα Σηµίτη, ωστόσο στο δικό του σηµειωµατάριο δεν παραλείπει να κάνει την αξιολόγησή του για τη δράση των υπουργών του. Στη λίστα των περισσότερο µεταρρυθµιστών υπουργών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ψηλά, µεταξύ άλλων, τη Νίκη Κεραµέως και τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η συνολική αξιολόγηση που κάνει είναι, αφενός, για την τωρινή παρουσία της Ν. Κεραµέως στο υπουργείο Εσωτερικών και του Κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας, αφετέρου για το έργο που άφησαν η µεν πρώτη στο Παιδείας, ο δε δεύτερος στο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Κοινώς, θεωρεί πως από όποιο υπουργείο περνάνε αφήνουν πίσω τους έργο, προωθούν µεταρρυθµίσεις και συγκρούονται µε κατεστηµένα.

Η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές από Κεραμέως 

Αναλυτικότερα για το έργο των υπουργών, ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ιδιαιτέρως σηµαντική δουλειά αυτή που έκανε η Νίκη Κεραµέως µε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και τα δηµοψηφίσµατα. Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως πρόκειται για µια σηµαντική αλλαγή, που εναρµονίζει τη χώρα µας µε τις πρακτικές που ακολουθούν όλα τα προηγµένα κράτη του πλανήτη. Επιπλέον, θεωρεί πως είναι και µια σηµαντική αναγνώριση για τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και έως τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν. Σηµαντική είναι, ακόµα, η αλλαγή που επέφερε η κ. Κεραµέως στο θέµα των διευθυντών στο ∆ηµόσιο, καθώς πλέον οι επιλογές θα γίνονται µε αξιοκρατικά κριτήρια και όχι µε κοµµατικούς όρους. Πρόκειται για εξέλιξη που θα συµβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών του ∆ηµοσίου.

To τολμηρό βήμα Πιερρακάκη για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστιμίων

Την ίδια ώρα, ο Κ. Μητσοτάκης λογίζει ως το πλέον τολµηρό βήµα αυτό που ετοιµάζει ο Κ. Πιερρακάκης µε την ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι σπάει ένα ταµπού δεκαετιών, το οποίο κρατούσε την Εκπαίδευση δέσµια των ιδεοληψιών της Αριστεράς και εµφάνιζε την Ελλάδα ως µια οπισθοδροµική χώρα. Ταυτόχρονα, υπογραµµίζει πως η Ν.∆. υλοποιεί άλλη µία προεκλογική της δέσµευση, η οποία ανοίγει νέους δρόµους για την Εκπαίδευση. Ο κ. Πιερρακάκης πιστώνεται πως προχώρησε χωρίς καθυστερήσεις και µε επιστηµονική επάρκεια το σχέδιο για τα µη κρατικά πανεπιστήµια, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που µπορεί να προκύψουν. Τα προαναφερθέντα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός στους συνοµιλητές του παρουσιάζει τη Νίκη Κεραµέως και τον Κυριάκο Πιερρακάκη ως τους περισσότερο µεταρρυθµιστές υπουργούς της κυβέρνησής του.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά