Καλή χρονιά µε υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας. Η πρώτη στήλη για το 2024 έχει καλαντάρι µε τα πρώτα σχέδια της κυβέρνησης. Σε αυτό το είδος ηµερολογίου συνηθίζεται, πέρα από τις ηµεροµηνίες, να αναγράφονται και χρήσιµες πληροφορίες. Κάπως έτσι θα το κάνουµε κι εµείς… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µεταξύ άλλων νοµοσχεδίων, έχει τρία βαριά στοιχήµατα για να δείξει ότι η κυβέρνηση µπαίνει φορτσάτη και έτοιµη να κάνει µεταρρυθµίσεις το 2024, αφού στη δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησής της κατηγορήθηκε για µεταρρυθµιστική κόπωση.

Αυτά είναι το νοµοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα µη κρατικά πανεπιστήµια, που θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το πολύ µέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές και ο γάµος των οµόφυλων ζευγαριών.

Οσον αφορά τις απαραίτητες πλειοψηφίες για να ψηφιστούν στη Βουλή, την πιο διευρυµένη στήριξη, παρά τις απώλειες που θα µετρήσει η κυβέρνηση από βουλευτές της που διαφωνούν, θα την έχει το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, το οποίο θα στηρίξουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Για τα µη κρατικά πανεπιστήµια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος, παρά το ότι πλέον έχει αµερικανοσπουδαγµένο πρόεδρο, που ήταν και µαθητής του Κολλεγίου. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ µπορεί να στηρίξει, καθώς επί της αρχής τοποθετείται θετικά, χωρίς ωστόσο να είναι 100% βέβαιη η τελική του στάση. Οσον αφορά την επιστολική ψήφο, πέρα από την κυβέρνηση, παρά τις όποιες ενστάσεις, θετικά τοποθετούνται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναµένονται πολύωρες συνεδριάσεις στη Βουλή αυτήν τη χρονιά.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών στις 5 Ιανουαρίου