Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ράβει... κοστούμι
Προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ. και για τη θέση του σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Του Χάρη Παπαβασιλείου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
«Το κοστούμι του προέδρου με στενεύει», συνηθίζει να λέει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όποτε θέλει να δείξει ότι δεν μπορεί να πει όσα θέλει λόγω του πολιτειακού αξιώματος που κατέχει. Το στένεμα φαίνεται πως είναι τέτοιο που ο πρόεδρος έχει αρχίσει να ράβει ήδη κοστούμι μεγαλύτερο και να κάνει κινήσεις ώστε να είναι έτοιμος τόσο για την επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία όσο και σε πιθανό σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τα πρώτα νεύρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οσοι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του προέδρου της Βουλής αντιλαμβάνονται πλήρως ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για κάτι ετοιμάζεται. Ο έμπειρος στα κομματικά πρόεδρος της Βουλής, αναλύοντας τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν έπειτα από πιθανές εκλογές, διαβλέπει ότι αν επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα, η επομένη των εκλογών θα βρει τη Νέα Δημοκρατία σε κατάσταση χάους και με τους δελφίνους να αλωνίζουν και να θέτουν θέμα ηγεσίας.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν προτίθεται να δηλώσει «απών» από μια τέτοια εξέλιξη στο κόμμα που υπηρέτησε επί δεκαετίες. Τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν ότι ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής μπορεί να αποτελέσει την ασφαλή εναλλακτική επιλογή, η οποία, ενδεδυμένη και με τον θεσμικό μανδύα του πρώην -τότε- προέδρου της Βουλής, θα είναι εγγύηση για την ενότητα και την αποφυγή της διάσπασης της παράταξης.
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται γύρω του ένας πυρήνας βουλευτών, οι οποίοι αποτελούν και τακτικούς επισκέπτες του γραφείου του και συνομιλητές του. Μεταξύ αυτών, οι περισσότεροι καλοί του φίλοι από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, οι Δάνης Τζαμτζής, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Ζέττα Μακρή, Κώστας Κουκοδήμος, Φεβρωνία Πατριανάκου αλλά και ο Ανδρέας Ψυχάρης, καθώς οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν αποκατασταθεί, μετά την πρόταση του πρώτου ο Μεϊμαράκης να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εσχάτως, μάλιστα, στα νεοδημοκρατικά πηγαδάκια κυκλοφορεί εντόνως και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φήμη, ότι ο πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται πλέον σε ανοικτή επικοινωνία και με την Ντόρα Μπακογιάννη, με τα δύο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να έχουν αναθερμάνει την πολιτική τους σχέση και να ανταλλάσσουν πάλι απόψεις για το μέλλον της Κεντροδεξιάς.
Τον τελευταίο καιρό, πάντως, και βλέποντας τα «σημάδια» της Βουλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν δείχνει να αποκλείει μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, στα πρότυπα του 2011. Και μπορεί το 2011 πρωθυπουργός να έγινε ο Λουκάς Παπαδήμος, λίγοι όμως είναι αυτοί που θυμούνται ότι μία από τις πρώτες προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο Β. Μεϊμαράκης είναι σίγουρο πως καλοβλέπει μια τέτοια προοπτική, εξ ου και τον τελευταίο καιρό έχει φροντίσει να λειάνει τις γωνίες στη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και, φυσικά, με τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Τα παραπάνω είναι γνωστά στο Μαξίμου και ήρθαν να προστεθούν σε κάποιες πληροφορίες που έφτασαν, πως σε πηγαδάκια στην Πάτρα ο πρόεδρος της Βουλής δεν έδειξε να αποκλείει το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας. Η ιδέα πως ο «Βαγγέλας» καλλιεργεί ηγετικό προφίλ ενόψει της επόμενης ημέρας αρχίζει να «εγκαθίσταται» πλέον στην Ηρώδου Αττικού και να προκαλεί ήδη μεγάλο εκνευρισμό.
Τα έξι «θα» που έμειναν στα λόγια
Αντιστρόφως ανάλογη της ενέργειας που ξοδεύει ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην προετοιμασία ενός ηγετικού προφίλ για την επόμενη ημέρα είναι η αποτελεσματικότητά του στη θέση του προέδρου της Βουλής. Ενας έμπειρος κοινοβουλευτικός μάλιστα όταν ρωτήθηκε για το πώς κρίνει την προεδρία του, είπε ότι αν ο πρόεδρος ήταν δημόσιος υπάλληλος που έμπαινε σε αξιολόγηση, τότε το πιθανότερο θα ήταν να έβγαινε σε διαθεσιμότητα. Οχι μόνο γιατί επί θητείας του η Βουλή έχει βιώσει εικόνες απόλυτου ευτελισμού (τσαμπουκάδες χρυσαυγιτών στην Ολομέλεια, επεισόδιο με τον υιό Μπαλτάκου κ.λπ.), αλλά και για το ότι περίπου δυόμισι χρόνια μετά την εκλογή του δεν έχει υλοποιήσει ούτε μία από τις έξι προτάσεις-δεσμεύσεις τις οποίες ο ίδιος είχε αναλάβει στην έναρξη της θητείας του.
Ηταν Ιούνιος του 2012 όταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής ανήγγειλε πως σκοπεύει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης των νόμων. «Για να διαπιστώσουμε αν οι υπουργοί εφαρμόζουν όσα ψηφίζει η Βουλή», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, όμως η πρόταση έμεινε στα λόγια. Στόχος του ήταν και η αντιμετώπιση των κενών εδράνων, ώστε να εξαλειφθεί η άσχημη αυτή εικόνα, που πολλές φορές προσβάλλει το Κοινοβούλιο. Σκέψη του προέδρου ήταν, αντί της αχανούς αίθουσας της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να μεταφερθεί στις μικρότερες αίθουσες των επιτροπών, όμως ακόμα και σήμερα δεν έχει αλλάξει το παραμικρό.
Η καθιέρωση βραδινών συνεδριάσεων, αλλά και η επανάκτηση της ιδιοκτησίας του κτιρίου της Παλαιάς Βουλής ήταν δύο ακόμα στόχοι που δεν εκπληρώθηκαν, ενώ η περιστολή της σπατάλης σε χαρτί και το λουκέτο στο γυμναστήριο περιλαμβάνονται στις σκέψεις που τις πήρε ο αέρας. Η μόνη σκέψη που προχώρησε κάπως, η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Ο εξοπλισμός αγοράστηκε, οι πρόβες έγιναν, όμως η καθιέρωση μιας διαδικασίας που θα γλύτωνε τη Βουλή από κόπο και χρόνο ακόμα αργεί.
Διαβάστε επίσης:
Δύο σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού
Μεγάλη δημοσκόπηση για τον καλύτερο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο Μπούρας προβλέπει την πραγματική διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Ο Γιώργος Πατούλης "γλεντούσε" την ώρα του πλημμυρών!
Το "δώρο" του Καμμένου στη Νέα Δημοκρατία
Αντώνης Σαμαράς: "Μπορούμε πια να πορευτούμε σε νέους δρόμους"