Την επόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, παρουσιάζει το βιβλίο του «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση- Οι περιπέτειες ενός οράματος» που αφορά την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το όραμα μέχρι την πράξη της. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να συνδέεται με την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο αυτό έχει «κλειδώσει».

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον, στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουν οι πρώην Επίτροποι της Ελλάδας στην Ε.Ε, δηλαδή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Μαρία Δαμανάκη, ο Σταύρος Δήμας και η Άννα Διαμαντοπούλου. Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Την συζήτηση θα συντονίσει η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού για ζητήματα διεθνούς πολιτικής και δημοσιογράφος, Αριστοτελία Πελώνη.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου καταγράφονται οι διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης από το ξεκίνημά της και στη διάρκεια κομβικών στιγμών, που καθόρισαν κι επηρεάζουν ακόμη την κοινή πορεία. Διαμάχες που πηγάζουν από διαφορετικές αντιλήψεις για το κοινό νόμισμα, την αμυντική ενοποίηση, τη γερμανική επανένωση, τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη, τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο, τις απαντήσεις στις νέες προκλήσεις ασφαλείας. Στο βιβλίο γίνεται, επίσης, μια περιγραφή των «ελληνικών περιπετειών» στη διάρκεια της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας.