Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι γίνεται τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, γιατί αν σας το γράψω κινδυνεύω ή να απολυθώ από τον Κουρτάκη (που το παίζει παπαδάκι στα εξήντα) ή να με αφορίσει ο Ιερώνυμος. Επειδή όμως αυτά που φτάνουν στ’ αυτιά μου θεωρώ ότι είναι αμαρτία να τα κρατήσω αποκλειστικά και μόνο για την πάρτη μου, σπεύδω να σας αραδιάσω δυο-τρία.

Τις τελευταίες ώρες, εκτός από την αμφισβήτηση που καλλιεργείται στο εσωτερικό της Ιεραρχίας για τον Αρχιεπίσκοπο, έχει πέσει στο τραπέζι ακόμη και πρόταση προκειμένου να υπάρξει μομφή στο πρόσωπό του. Και αυτό γιατί οι μητροπολίτες θεωρούν ότι τα έχει βρει με τον Μητσοτάκη και απλώς ό,τι κάνει το κάνει για τα μάτια του κόσμου (και μόνο). Το άλλο που δεν μπορώ να μη σας αποκαλύψω είναι κάτι ζωηρά τηλεφωνήματα που δέχονται μητροπολίτες από το Μαξίμου. Τόσο ζωηρά και έντονα, που δυσκολεύομαι (ειλικρινά) να σας τα περιγράψω.

Πάντως πρέπει να σας πω ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παπάδες που υποψιάζονται ότι στο παρασκήνιο έχει επέλθει μια συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας. Κι αυτό είναι που τους εξοργίζει ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό και δεν αποκλείω, αν και στη Μονή Πετράκη θεωρούν ότι ελέγχουν την Ιεραρχία, να βρεθούμε μπροστά στην πρώτη αμφισβήτηση του Ιερωνύμου.


Βαρύ το κλίμα για τον ηγούμενο Εφραίμ

Μια και έπιασα τα παπαδίστικα, να σας πω ότι από την κεντρική κυβέρνηση υπάρχει ένα κλίμα έντονης δυσαρέσκειας, με αφορμή κάτι τηλεφωνήματα, απ’ αυτά τα γνωστά που συνηθίζει να κάνει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ. Για τις συγκεκριμένες επαφές του συγκεκριμένου ιεράρχη ενοχλήθηκε -και δη σφόδρα- μέχρι και ο πρόεδρος Μητσοτάκης.

Λογικό, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζει τον Εφραίμ να ασχολείται (και μάλιστα ωμά) με την πολιτική. Εκτός από τον πρωθυπουργό, ενοχλημένη από τις ενέργειες του ηγουμένου ήταν και η πρεσβεία της Αμερικής, που ως γνωστόν έδωσε μια σκληρή μάχη στο παρασκήνιο για να πείσει τους σκληροπυρηνικούς της πολιτικής να συνταχθούν με την επίμαχη τροπολογία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Οι Αμερικανοί, που θεωρούν διαχρονικά και σταθερά το Βατοπέδι ως φιλορωσική εστία, τα «έχουν πάρει στο κρανίο» με τα όσα φτάνουν στ’ αυτιά τους.


Το άλλο Αγιον Ορος

Με αφορμή τις παρεμβάσεις του Εφραίμ, ένας φίλος μου, απ’ αυτούς που επισκέπτονται συχνά το Αγιον Ορος, μου είπε ότι ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να δώσει τέλος στις κάθε λογής παρεμβάσεις των μοναχών. Μάλιστα, αδιαφορεί για το όποιο κόστος, αφού έχει καταλήξει στην άποψη ότι όλοι αυτοί οι τύποι, που διαχρονικά και σταθερά αντιδρούν σε κάθε προοδευτική παρέμβαση, πλέον κινούνται εκτός των σοβαρών πλαισίων. Είναι κάτι σαν τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες.

Επειδή λοιπόν ο πρόεδρος Κυριάκος δεν θέλει να έχει καμιά σχέση με το συγκεκριμένο κομμάτι της Δεξιάς, δεν θα διστάσει να το ξεμπροστιάσει στην κοινή γνώμη. Αν του δοθεί η ευκαιρία θα το κάνει (το ξεμπρόστιασμα) μετά μεγάλης χαράς κατά τη συζήτηση και την ψήφιση της επίμαχης ρύθμισης εντός της Βουλής.


Η επίσκεψη Κυρανάκη στο Μαξίμου

Την Τετάρτη το πρωί, ο άνθρωπός μου, που ξημεροβραδιάζεται στην πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου, εντόπισε τον υφυπουργό Κυρανάκη να εισέρχεται στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Και επειδή ρωτώντας πάει κανείς στην πόλη, ρώτησα και έμαθα ότι μετά το τηλεφώνημα Μπρατάκου προς τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπήρξε και συνάντηση του τελευταίου με τον πρόεδρο Μητσοτάκη.

Νομίζω ότι θα ήταν περιττό να σας πω το αντικείμενό της. Αλλωστε, έχετε διαπιστώσει ότι ο Κυρανάκης, που διαχρονικά και σταθερά στήριζε και στηρίζει τον πρωθυπουργό, πήρε τη δύσκολη (ομολογώ) απόφαση να υπερψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Α, και επί τη ευκαιρία να σας πω ότι στο Μαξίμου επένδυαν στην αλλαγή της στάσης του συγκεκριμένου υφυπουργού.


Παραιτείται η Κεφάλα

Σε αντίθεση με τον Κυρανάκη, η υφυπουργός Μαρία Κεφάλα εμμένει στην άποψή της να καταψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, εγκαταλείποντας έτσι τα κυβερνητικά της καθήκοντα. Στα τηλεφωνήματα που της έγιναν από τον Μπρατάκο ήταν ανένδοτη, δείχνοντας αποφασισμένη να υποστεί τις συνέπειες της απόφασής της.


Στα Βόρεια ο εκπρόσωπος Μαρινάκης

Ενα από τα αστέρια που έλαμψαν επί των ημερών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κατά κοινή ομολογία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ έδειξε ότι έχει όρεξη και κυρίως θέληση να φτάσει ψηλά. Αλλωστε δεν θέλει και πολλή προσπάθεια για να το πετύχει, δεδομένου ότι... ξεπερνά σε μπόι τα δύο μέτρα. Η αποτελεσματικότητα του Ψηλού έχει επιβραβευθεί κατ’ επανάληψη από τον Μητσοτάκη, με τελευταία πράξη την είσοδό του στην κυβέρνηση.

Επειδή όμως ο εκπρόσωπος δεν θέλει μόνο να παίρνει, αλλά και να δίνει, έχει αποφασίσει στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσει την είσοδό του με σταυρό προτίμησης, κατεβαίνοντας υποψήφιος σε μια από τις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας. Κάτι δημοσκοπήσεις που έπεσαν στα χέρια μου τον δείχνουν σταθερά στην πρώτη τριάδα τόσο στον Νότο όσο και στον Βορρά. Αν και δεν έχει ακόμη αποφασίσει, από τα όσα ακούω, αν μου ζητούσατε να στοιχηματίσω θα έβαζα τα λεφτά μου στο ενδεχόμενο να επιλέξει τα Βόρεια της Αθήνας.


Οικονόμου, ο «εχθρός εντός των τειχών»

Ο κινηματογράφος μιμείται τη ζωή. Πολλές φορές... και το αντίστροφο. Η ταινία «Εχθρός εντός των τειχών» ήταν από εκείνες που κατέγραψαν σημαντική επιτυχία πριν από αρκετά χρόνια. Και στην περίπτωση του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου και της υπονομευτικής στάσης του έναντι εταιρειών στις οποίες συμμετέχει, ο τίτλος του κινηματογραφικού έργου δικαιώνεται απόλυτα. Δυστυχώς για εκείνους που έχουν ρόλο συνεταίρου και συνεργάτη του Ελληνα εφοπλιστή.

Πρόσφατα, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο η πολυεπίπεδη κόντρα του Γιώργου Οικονόμου με την οικογένεια Παληού. Μια αντιπαράθεση με άβολα χαρακτηριστικά για τον εφοπλιστή, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της Δύσης για τον ρόλο του στην τραγωδία του ουκρανικού λαού, λόγω της ρωσικής εισβολής, καθώς φέρεται να λειτουργεί ως... μόνιμος εξυπηρετητής των συμφερόντων του καθεστώτος του Κρεμλίνου, με τη διευκόλυνση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, με τα πλοία του.

Αυτή τη φορά, ο Γιώργος Οικονόμου «πυροβολεί» εκ των έσω την εταιρεία OceanPal, στην οποία διατηρεί μειοψηφικό μετοχικό ποσοστό, βάζοντας στο στόχαστρο στελέχη όπως η Σεμίραμις Παληού, ιδιοκτήτρια της εταιρείας, ζητώντας την αντικατάσταση της ίδιας και άλλων τεσσάρων διευθυντών. Το... αντάρτικο Οικονόμου προκαλεί αναπόφευκτη αναστάτωση και αστάθεια στην πορεία της εισηγμένης εταιρείας, με τον ίδιο τον Ελληνα εφοπλιστή να δείχνει ότι ενδιαφέρεται για το κόστος των επιλογών του, για τους υπόλοιπους μετόχους και επενδυτές, οι οποίοι προσδοκούν την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και την ενίσχυση της κερδοφορίας της, αντί για την... υπονόμευση της θέσης και της αξίας της, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ελληνας εφοπλιστής.

Ο Γιώργος Οικονόμου λειτουργεί και με την περίπτωση της εταιρείας OceanPal ως «εχθρός εντός των τειχών», όπως έχει κάνει και με άλλα επενδυτικά και εταιρικά σχήματα στα οποία συμμετέχει. Μια συμπεριφορά... ταραξία, που του έχει χαρίσει το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο «πειρατής», σε μια εποχή αναταράξεων και αβεβαιοτήτων, όπου η διεθνής ναυτιλία αναζητεί ήρεμα νερά. Και αξιόπιστους τιμονιέρηδες.

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ) ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής