Πάει καιρός που θυμάμαι τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να επιδεικνύει τέτοια κινητικότητα. Η ανάληψη της προεδρίας της ΣΕΚΕ -που, μην μπερδεύεστε, δεν είναι το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος αλλά η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος- του έχει δώσει περισσή ενέργεια. Την οποία από τότε που αποσύρθηκε από τις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις του φροντίζει να καταναλώνει σε σημαντικές εκδηλώσεις ανάδειξης της εγχώριας καπνοπαραγωγής.

Γιατί τα λέω τώρα αυτά, θα πείτε. Είναι που είδα τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΣΕΚΕ πρώτο πρώτο στη λίστα των ομιλητών που θα τοποθετηθούν στη σημερινή εκδήλωση της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής στο «Σταύρος Νιάρχος».

«D-day» σήμερα για το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό γεγονός της νέας χρονιάς, που δεν είναι άλλο από την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι προετοιμασίες έτρεξαν πιο γρήγορα και από αεριωθούμενο, χθες εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πλέον ξεκινά η δημόσια εγγραφή για την πώληση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι, σε έξι μέρες από σήμερα το αεροδρόμιο θα ιδιωτικοποιηθεί, με το Δημόσιο να διατηρεί τη συμμετοχή του μέσω του Υπερταμείου (25%) και το καναδικό fund PSP Investments να αναλαμβάνει το τιμόνι σε ρόλο βασικού μετόχου με λίγο πάνω από 50%. H εισαγωγή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες, καθώς -αν οι νέες μετοχές διατεθούν στα 8- τα έσοδα αναμένεται να προσεγγίσουν τα 800.000.000 ευρώ και η συνολική χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας τα 3 δισ. ευρώ.

Η περίοδος για άντληση κεφαλαίων είναι πάντως η ιδανική. Χθες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο υψηλό δεκαετίας και αναρριχήθηκε έως τις 1.362,91 μονάδες, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής την κορυφή του 2014, στις 1.379 μονάδες. Επόμενος άμεσος στόχος είναι οι 1.390 μονάδες και μεσοπρόθεσμα οι 1.600.

Σαν να έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το «έξυπνο χρήμα» την υστέρηση της Alpha Bank σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τρεις μεγάλες τράπεζες ή κάνω λάθος; Θα φανεί, αλλά μου φαίνεται παράδοξο η τράπεζα να συνεχίσει να αποτιμάται στη μισή αξία από τη Eurobank και την Εθνική και να είναι 15% χαμηλότερα από την Πειραιώς.

Συνολικά πάντως οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς ο κλάδος στην Ελλάδα αποτιμάται με σημαντικό discount 26% συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές. Η Optima σήκωσε χθες ψηλότερα τον πήχυ, ανεβάζοντας την Πειραιώς στα 5 ευρώ, τη Eurobank στα 2,41 ευρώ, την Εθνική στα 9,2 και την Alpha Bank στα 2,1 ευρώ.

Ο πολύπειρος στα τραπεζικά πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης (που έχει εργαστεί για ένα φεγγάρι και στην Goldman Sachs), βλέπει καρτέλ στις ελληνικές τράπεζες. Δεν ξέρω αν ξέρει κάτι περισσότερο από ό,τι γνωρίζουμε όλοι, αλλά οσονούπω αναμένεται και σχετικό πόρισμα με «καμπάνες» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ατμόσφαιρα στους Ρεπουμπλικανούς σε σχέση με τις εκλογές στην Αμερική δείχνει να ξεκαθαρίζει από την αρχή υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ μετά και τις προκριματικές στο Νιου Χαμσάιρ. Παρά την αισιοδοξία για ανατροπή των δεδομένων που επιχειρεί να εμπεδώσει η μόνη πλέον αντίπαλός του για το χρίσμα, Νίκι Χέιλι, οι αριθμοί των εκλεκτόρων και τα προγνωστικά δείχνουν αδυσώπητα. Αντίθετα παράγοντες στην Ουάσινγκτον συνεχίζουν να επιμένουν ότι περί τον Μάιο-Ιούνιο ο Τζο Μπάιντεν θα παραιτηθεί από την κούρσα για την προεδρία από την πλευρά των Δημοκρατικών και τη σκυτάλη θα πάρει η Μισέλ Ομπάμα.

Ανεβάζει ταχύτητα ο Νίκος Χαρδαλιάς, υλοποιώντας τη δέσμευσή του για βελτίωση της ποιότητας ζωής σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η Μητροπολιτική Αττική είναι το στοίχημα και η Περιφέρεια γυρνά οριστικά σελίδα. Είναι βέβαιο ότι ο Χαρδαλιάς ξέρει ακριβώς τι πρέπει να γίνει. Και απαιτεί από τους αντιπεριφερειάρχες να βρίσκονται διαρκώς επί του πεδίου και σε συνεχή επαφή με τους πολίτες.

Ο… ντεντέκτιβ