«Εάν δεν ήταν ο Παύλος Πολάκης, σήµερα, δεν θα βρισκόµουν στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωνε ο Στέφανος Κασσελάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόµµατος, θέλοντας µε τον τρόπο αυτό να προσφέρει «συγχωροχάρτι» στον βουλευτή Χανίων του κόµµατος και υπερσυντονιστή των τοµεαρχών της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, µε αφορµή τις πληροφορίες που τον εµφάνιζαν να είναι εναντίον του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών και συνάµα να εκφράζει αντιρρήσεις για το περίφηµο «αντάµωµα» των βουλευτών της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στις Σπέτσες.

Μάλιστα, για τα συγκεκριµένα ζητήµατα κυκλοφόρησαν φήµες υπό µορφή πληροφοριών πως, τάχα µου, ο Σ. Κασσελάκης θα διαγράψει τον Παύλο Πολάκη εάν δεν καθίσει φρόνιµα και άλλα εξίσου «αιµοβόρικα», που ουδεµία σχέση είχαν µε την πραγµατικότητα. Κι αυτό διότι ο Π. Πολάκης συνεχίζει να διαδραµατίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαµόρφωση της στρατηγικής του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, επηρεάζοντας καθοριστικά τον Στ. Κασσελάκη, ασχέτως εάν την ίδια στιγµή στο «υποσύνολο» της οµάδας που τον πλαισιώνει υπάρχουν και κάποια πρόσωπα που θέλουν να τον θέσουν εκτός µάχης.

Μέχρι τώρα τουλάχιστον οι εκτιµήσεις πως ο Στ. Κασσελάκης θα στείλει... «αδιάβαστο» τον Π. Πολάκη, κάτι που δεν τόλµησε να κάνει ούτε ο Αλ. Τσίπρας, δεν επαληθεύονται, και ας αναγκάζεται η Κουµουνδούρου να δώσει δηµοσίως εξηγήσεις για την αρνητική δηµοσιότητα που προκαλεί στο κόµµα ο βουλευτής Χανίων µε τις επιθέσεις που εξαπολύει προς τους δηµοσιογράφους, ακόµα και τους γελοιογράφους. Στην προκειµένη περίπτωση, εάν το ερώτηµα τεθεί στη βάση του ποιος έχει ανάγκη ποιον, είναι βέβαιο πως το πάνω χέρι το έχει ο Π. Πολάκης, ο οποίος πλέον δεν κινδυνεύει να µείνει εκτός Βουλής, καθώς µπροστά του έχει το υπόλοιπο µιας καθαρής τριετούς θητείας στα κοινοβουλευτικά έδρανα, όταν ο Στ. Κασσελάκης δεν ξέρει πού θα βρίσκεται την εποµένη των επικείµενων ευρωεκλογών.

Υπό το πρίσµα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί και η µη ουσιαστική επίδειξη πυγµής του Στ. Κασσελάκη απέναντι στο πρόσωπό του σε σειρά περιστατικών µε προκλητικό υπόβαθρο εκ µέρους του βουλευτή των Χανίων.


Δικαιολόγηση

Ακόµα και η επίθεση που εξαπέλυσε ο Π. Πολάκης εναντίον του γελοιογράφου της «Καθηµερινής», Η. Μακρή, επειδή ο τελευταίος τον εµφάνιζε σε ένα σκίτσο του µε τη µορφή σκύλου, ναι µεν «αποδοκιµάστηκε» από την Κουµουνδούρου, ωστόσο στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το κόµµα περισσότερες λέξεις «αφιερώθηκαν» στη δικαιολόγηση της αντίδρασής του. «Επ' ουδενί εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τέτοιες αντιδράσεις, ακόµα κι αν έρχονται ως απάντηση σε προσβλητικές αναφορές ή περιγραφές του Τύπου.

Σε κάθε περίπτωση, όµως, πάει πολύ να κουνά το δάχτυλο η κυβέρνηση, της οποίας ο αρχηγός είχε αποκαλέσει από το βήµα της Βουλής ως “εγκληµατική οργάνωση” δηµοσιογράφους που ερευνούσαν τα σκάνδαλά της, που αποδεδειγµένα παρακολουθούσε δηµοσιογράφους µε κοινό κέντρο ΕΥΠ - Predator και που έχει καταστήσει υπόλογη την Ελλάδα στην Ευρώπη για τις διώξεις σε βάρος των λειτουργών του Τύπου», ήταν το περιεχόµενο της ανακοίνωσης του γραφείου Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Πολάκης προφανώς και έχει καταλάβει πως στο στενό επιτελείο του Στ. Κασσελάκη υπάρχουν και κάποια πρόσωπα τα οποία µε τις διαρροές που κάνουν εναντίον του θέλουν να τον εξωθήσουν σε παραίτηση ή να τον φέρουν σε ευθεία σύγκρουση µε τον πρόεδρο του κόµµατος.

Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν του καίγεται καρφί για το εάν οι εξελίξεις φτάσουν στο σηµείο που κάποιοι µεθοδεύουν και απεργάζονται, δεδοµένου πως ο ίδιος διαµηνύει δεξιά και αριστερά πως «εσείς θα χάσετε και όχι εγώ». Συνεπώς, οι διαρροές πως ο Στ. Κασσελάκης έδωσε «κίτρινη κάρτα» στον Π. Πολάκη επειδή την... έπεσε στους δηµοσιογράφους ή στους σκιτσογράφους και στο επόµενο «παραστράτηµά» του θα του βγάλει την «κόκκινη» και θα τον αποβάλει από τη θέση ευθύνης που του έχει αναθέσει είναι προς ευκαιριακή ικανοποίηση όσων εγείρουν ζητήµατα εκ των έσω. Αφήστε, δε, που ο Στ. Κασσελάκης προτιµά να έχει κοντά του τον Π. Πολάκη, καθώς, όταν έρθει η ώρα της αµφισβήτησής του, δεν θα έχει αυτόν απέναντί του, αλλά όσους τον ενθαρρύνουν να τον αποµακρύνει από το πλευρό του.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά