Αυτά είναι τα σενάρια για τον μίνι ανασχηματισμό
Πρόταση για τη δημιουργία θέσης συντονιστή - Ποια ονόματα αλλάζουν
Του Γιώργου Σιαδήμα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Στην απόφαση καθιέρωσης θέσης συντονιστή της κυβέρνησης οδηγούνται οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, με φόντο την κρίσιμη πολιτική συγκυρία στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, τις αρρυθμίες που παρατηρούνται στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και την εμφανή επικοινωνιακή αδυναμία για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την αντιμετώπιση διάφορων δυσάρεστων καταστάσεων που προκύπτουν σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά καταλήξει στη δημιουργία της εν λόγω θέσης. Συγκεκριμένα, ο συντονιστής της συγκυβέρνησης θα εποπτεύει την πορεία των χρονοδιαγραμμάτων, θα πιέζει τους υπουργούς για την καλύτερη δυνατή συνεργασία και θα ενημερώνει απ ευθείας τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, αλλά και για το άγχος που επιδεικνύουν για την επανεκλογή τους ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι ακολουθούν προσωπική ατζέντα, χωρίς να τηρούν ούτε τα προσχήματα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών σε σχέση με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τις 100 δόσεις που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Σαμαράς να καλέσει άρον-άρον στο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα και αμέσως μετά να υπάρξει ευρεία σύσκεψη μεταξύ των Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκου Δένδια και Γιάννη Βρούτση, για να βρουν επιτέλους κοινό τόπο.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
«Ολα είναι ανοιχτά » απαντάει συνεργάτης του πρωθυπουργού στο ερώτημα εάν επίκειται ανασχηματισμός, με αφορμή την υποχρεωτική αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Φαίνεται πως η τοποθέτηση συντονιστή της κυβέρνησης είναι το πρώτο βήμα για να αλλάξει η εικόνα της, αφού ο κ. Σαμαράς έχει προσωπική άποψη για την πορεία του κάθε υπουργού ξεχωριστά.
Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός πρέπει να λύσει πρώτα τη δύσκολη εξίσωση του προσώπου που θα διαδεχθεί τον κ. Αβραμόπουλο στο Πεντάγωνο κάτι που ίσως έχει ήδη κάνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των κλειστών συσκέψεων του Μαξίμου τα ονόματα που ακούγονται πολύ είναι αυτά του Κώστα Μαρκόπουλου και του Γιάννη Μιχελάκη, ενώ απομακρύνεται το σενάριο που αφορά τον Φράγκο Φραγκούλη ή κάποιο κοινοβουλευτικό στέλεχος από τις τάξεις των κεντροδεξιών ανεξάρτητων.
Ακόμα μία εισήγηση που έχει φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού έχει να κάνει με την Ντόρα Μπακογιάννη. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν πως στην τελική ευθεία των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, πρέπει όλοι οι πρωτοκλασάτοι να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ετσι, επιτυγχάνεται και μεγαλύτερη συσπείρωση, ενώ και η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα μπει στο «κάδρο». Οι πληροφορίες, όμως, επιμένουν πως η κ. Μπακογιάννη μπορεί να είναι αρνητική στο να αναλάβει οποιοδήποτε πόστο, αποφεύγοντας έτσι σε ένα κακό αποτέλεσμα να μπει στην «εικόνα της πτώσης», ενώ δεν ξεχνάει και τη μη επιλογή της για τη θέση του επιτρόπου
Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι υπάρχει η σκέψη να κρατήσει το υπουργείο ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, τοποθετώντας αναπληρωτή υπουργό. Κίνηση που θα στείλει ισχυρά μηνύματα σε μια περίοδο κατά την οποία τα εθνικά θέματα είναι ψηλά στην ατζέντα. Μάλιστα, με αυτή την πρόταση φαίνεται να συμφωνεί και ο κ. Αβραμόπουλος. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι, πάντως, είναι και αυτό του πρώην υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.
ΟΙ ΕΠΙΦΟΒΟΙ
Πρώτοι προς αντικατάσταση για το πρωθυπουργικό γραφείο είναι ο Αργύρης Ντινόπουλος και ο αναπληρωτής του, Θεόφιλος Λεονταρίδης, στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας λόγω όχι μόνο των κατά καιρούς διαφοροποιήσεών του, ειδικά στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και της κόντρας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και κυρίως γιατί φαίνεται πως δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις του ως υπουργού Εσωτερικών, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.
Ο Γιώργος Καρασμάνης στο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να «τρέξει» το υπουργείο, αλλά φαίνεται να μην μπορεί σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα για την κυβέρνηση, όπως αυτός των αγροτών. Πάντως, και σε επίπεδο υφυπουργών υπάρχουν παράπονα, με χαρακτηριστικότερο αυτό του υφυπουργού Εργασίας, Αντώνη Μπέζα. Ο τελευταίος, ενώ τοποθετήθηκε για να ολοκληρώσει την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, είναι σαν μην υπάρχει καν στην κυβέρνηση.
Κακλαμάνης για το Εσωτερικών
Υποψήφιοι προς αξιοποίηση στη λίστα που έχουν καταρτίσει οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, είναι ο Κώστας Τζαβάρας, η Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Ανδρέας Ψυχάρης. Ο πρωθυπουργός θα ήθελε οι όποιες διορθωτικές κινήσεις να πραγματοποιηθούν μετά και την κρίσιμη αξιολόγηση από την τρόικα, γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στο κυβερνητικό σχήμα παράλληλα με τον σχεδιαζόμενο απεγκλωβισμό από το ΔΝΤ. Η εικόνα της κυβέρνησης, όμως, η αναγκαστική αλλαγή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ο πολιτικός χρόνος που «τρέχει» πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν επισπεύδουν τις αλλαγές.
Στο υπουργείο Εσωτερικών το όνομα που προστέθηκε εσχάτως στη λίστα για την αντικατάσταση του Αργύρη Ντινόπουλου, αν τελικά προχωρήσει η συγκεκριμένη επιλογή, είναι αυτό του Νικήτα Κακλαμάνη. Ο βουλευτής της Α΄ Αθήνας έχει αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά και την πρόσφατη επιστροφή του, ενώ ως πρώην δήμαρχος Αθηναίων και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατηρεί καλές σχέσεις με πολλούς δημάρχους και αυτοδιοικητικά στελέχη. Βέβαια, αυτό που θα παίξει κομβικό ρόλο στην επιλογή του νέου υπουργού Εσωτερικών θα είναι «να ξέρει να κάνει εκλογές». Στο μεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως δεν τίθεται κανένα θέμα αντικατάστασης της Σοφίας Βούλτεψη, ενώ την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως ουδέποτε υπήρξαν σοβαρές εισηγήσεις για την τοποθέτηση αναπληρωτή εκπροσώπου.
Διαβάστε επίσης:
Σε ποιον είπε ο Σαμαράς τον νέο υπουργό Εθνικής ’μυνας;
Ο αποχαιρετισμός του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις Ένοπλες Δυνάμεις
Οριοθετεί την ελληνική ΑΟΖ με Αίγυπτο και Κύπρο ο Σαμαράς
Χαρδούβελης: "Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η Τρόικα στην Αθήνα"
Πάνος Καμμένος: "Υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή"
Ο Τσίπρας "έδειξε" τον υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ
Μόνο στα parapolitika.gr: "O Kαραμανλής έκανε το χατίρι του Αντώνη