Μέσα στη µουρµούρα είναι η βουλευτής του Νότιου Τοµέα της Νέας Δημοκρατίας, Αννα Καραµανλή, µε το θέµα των οµόφυλων ζευγαριών και τη στάση των συναδέλφων της που εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια και µετέχουν στην κυβέρνηση ως υφυπουργοί. Τι λέει η συµπαθής Αννα; Πως αν δεν ήταν µέλη της κυβέρνησης ο Kωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Βασίλης Σπανάκης και η Σοφία Βούλτεψη ούτε που θα ψήφιζαν την εν λόγω διάταξη. Ανεξάρτητα αν έχει δίκιο ή άδικο, όλο αυτό παραπέµπει ξεκάθαρα σε εσωκοµµατική ίντριγκα...

Μυστήριο

Αντιφατικές πληροφορίες φτάνουν στα αυτιά µας για τη σχέση του Νίκου Παππά µε τον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι σαφές ότι ο πρώην υπουργός δεν βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο Στέφανο, όπως ίσχυε το πρώτο διάστηµα της εκλογής του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ο Παππάς έχει αναλάβει το σηµαντικό χαρτοφυλάκιο των Οικονοµικών. Πάντως, άνθρωπος που γνωρίζει το χρηµατιστήριο µετοχών στην Κουµουνδούρου λέει πως ο Κασσελάκης επέλεξε το άλλοτε πανίσχυρο alter ego του Αλέξη Τσίπρα για το πόστο ως λύση ανάγκης. Με την έννοια πως το επίπεδο στην Κοινοβουλευτική Οµάδα είναι τόσο χαµηλό που δεν υπήρχε άλλος καλύτερος.

Τους έκοψε

Καµία επικοινωνία δεν διατηρεί ο Στέφανος Κασσελάκης µε την (δεν τη λες και) Οµάδα που διαθέτει στην Ευρωβουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ... ξέχασε να προσκαλέσει στη µάζωξη που έκανε στις Σπέτσες τον Αρβανίτη και την Κουντουρά, µε αποτέλεσµα και οι δύο να είναι παραπονεµένοι. Οσοι γνωρίζουν πάντως τον τρόπο που σκέφτεται ο πρόεδρος Στέφανος, αντιλαµβάνονται πως δεν επιθυµεί κανένας από τους δύο να εκπροσωπεί την επόµενη φορά το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Οπότε κάπως έτσι φαίνεται να έγινε και το σχετικό «κόψιµο» από το διήµερο των Σπετσών.

Πολιτική εξιλέωση

Αίσθηση προκάλεσε σε παλαιούς ΠΑΣΟΚους, ή ακόµα και πρώην συνεργάτες του, η ζέση µε την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε την υποψηφιότητα του Θοδωρή Ρουσόπουλου για τη θέση του προέδρου της Συνέλευσης του Συµβουλίου της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί θυµήθηκαν όσα έλεγε ο Παπανδρέου είτε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είτε ως πρωθυπουργός για τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό, σε σχέση µε την περίφηµη υπόθεση του Βατοπεδίου. Θα µου πεις, από την άλλη, ο Παπανδρέου κοντεύει να γίνει κολλητός µε τον Τσίπρα που τον έλεγε Πινοσέτ, οπότε τίποτα δεν µας κάνει πλέον εντύπωση. Πάντως, µε δεδοµένο ότι εδώ έχει µιλήσει όχι µόνο η πολιτική, αλλά και η ∆ικαιοσύνη και η λογική, έστω και αργά ο υιός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ είναι σαν να... εξιλεώθηκε σε ό,τι αφορά τη συγκεκριµένη ιστορία...

Αγάπες…

Οι έχοντες γνώση των ισορροπιών στο Μέγαρο Μαξίµου επί Κυριάκου Μητσοτάκη θα θυµούνται πόσο δύσκολη -για να το πω κοµψά- ήταν αρχικά η συµβίωση του ∆ηµήτρη Τσιόδρα µε την Αριστοτελία Πελώνη. Οι... δυσκολίες φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν, διότι διάβασα -µε µεγάλη είναι η αλήθεια προσοχή- την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων, είδα µε ενδιαφέρον πως η έµπειρη δηµοσιογράφος και σύµβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για ζητήµατα διεθνούς πολιτικής θα είναι η συντονίστρια της εκδήλωσης για το βιβλίο του διευθυντή του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου, στην οποία ειρήσθω εν παρόδω θα µιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτός των άλλων, το γεγονός αυτό µαρτυρά και την ανωτερότητα της Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία ήταν κοινό µυστικό πως θα έβλεπε µε θετικό µάτι την πιθανή συµµετοχή της στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο τελικώς προκρίθηκε η επιλογή Τσιόδρα. Μια µεγάλη οικογένεια είναι εντέλει η Ν.∆., που τα παιδιά της (έστω και διά της πολιτικής υιοθεσίας) στο τέλος αγαπιούνται.

Εντός έδρας

∆εν ήθελε και πολύ για να φουντώσουν τα σχετικά σενάρια γύρω από το όνοµα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τη Νέα Αριστερά. Τι συνέβη; Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το «παρών» στην κοµµατική εκδήλωση που διοργάνωσε ο νέος φορέας στη Νέα Σµύρνη. Βεβαίως, ο πρώην υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων είναι κάτοικος της όµορφης προσφυγικής συνοικίας, οπότε είχε και τη σχετική αιτιολογία για την παρουσία του. Η αλήθεια πάντως είναι πως δέχεται ισχυρές πιέσεις για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς, χωρίς όµως να έχει δώσει ακόµα καµία απάντηση.

Βρήκαν χώρο

Κοντά δύο µήνες έψαχνε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, για να βρει γραφεία για το νέο κόµµα. Εντέλει η άλλοτε υφυπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα τα βρήκε στο κέντρο της Αθήνας, στην αρχή της Πατησίων, και εντός ολίγων ηµερών ο Χαρίτσης, η Εφη και τα άλλα παιδιά της «εντεκάδας» θα έχουν τη νέα τους στέγη.

«Γκάζια»

Ακούω ότι ο νέος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, θα πρέπει να βάλει «γκάζια» σε κάποιους βουλευτές. Το λέω διότι κάποιοι, ενώ έχουν αναλάβει σηµαντικούς κοινοβουλευτικούς τοµείς εργασίας, δεν παράγουν το αντίστοιχο έργο, κι αυτό µόνο απαρατήρητο δεν περνάει από τη Χαριλάου Τρικούπη...

Τα τρία μεγάλα μέτωπα και η επιχείρηση «ενότητα» με φόντο τα «γαλάζια» γενέθλια

Σε τρία µέτωπα εστιάζει πλέον την προσοχή του το Μέγαρο Μαξίµου και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µετά την ουσιαστική δροµολόγηση της ψήφισης του νοµοσχεδίου για τον γάµο και την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών. Το πρώτο είναι η αναχαίτιση των καταλήψεων στα Πανεπιστήµια ενόψει του νόµου Πιερρακάκη για την ίδρυση µη κρατικών ιδρυµάτων Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και στη χώρα µας. Το δεύτερο είναι η αναχαίτιση των αντιδράσεων των αγροτών, το οποίο προβληµατίζει εντόνως το πρωθυπουργικό περιβάλλον, όπως και το τρίτο, που δεν είναι άλλο από την ολική επαναφορά των φιλάθλων στα γήπεδα και την εφαρµογή των νέων διατάξεων, τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση για την πάταξη της βίας εντός κι εκτός των αγωνιστικών χώρων. Και αν για τα Πανεπιστήµια στους κόλπους του συστήµατος Μητσοτάκη θεωρούν πως η κοινωνία θα σταθεί εκ προοιµίου απέναντι σε αυτές τις αναχρονιστικές λογικές, µε φόντο την ανάγκη να µη χαθεί το εξάµηνο και τη γενικότερη στήριξη κάθε πρωτοβουλίας για τη διατήρηση της οµαλότητας, άπαντες στο στρατηγείο του πρωθυπουργού συνοµολογούν πως η επιστροφή της αγροτιάς στους δρόµους, έπειτα από τόσα χρόνια, αλλά και η πιθανότητα αποτυχίας στην πράξη του σχεδίου Βρούτση στον Αθλητισµό, θα µπορούσε να επιφέρει ανεξέλεγκτες συνέπειες και πραγµατική δηµοσκοπική φθορά. Ενδεικτική µάλιστα της ανάγκης να δηµιουργηθούν µαξιλαράκια ασφαλείας, προκειµένου αφενός να µην επιβεβαιωθούν οι κίνδυνοι και αφετέρου οι αναταράξεις να µην έχουν εκλογικό αντίκτυπο, δεδοµένης της ευρωκάλπης του Ιουνίου, είναι η επιχείρηση ενίσχυσης της ενότητας της κυβερνώσας παράταξης, που ξεκινά στον απόηχο των εσωκοµµατικών αντιδράσεων για το νοµοσχέδιο σχετικά µε τα οµόφυλα ζευγάρια. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται ιδανική η συγκυρία των εκδηλώσεων που θα «τρέξουν» ανά την περιφέρεια για τη συµπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ν.∆., µε αποκορύφωµα βεβαίως το πανηγυρικό συνέδριο της ερχόµενης άνοιξης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής